Astăzi se împlinește un centenar de la moartea poetului Luchi, fiul lui Ion Luca Caragiale

  • Luca Ion Caragiale a fost un scriitor și traducător român care a aparținut perioadei simbolismului, parnasianismului, dar și literaturii moderniste.  S-a făcut cunoscut în literatura română sub pseudonimul Luchi.
Luca Ion Caragiale s-a născut pe data de 3 iulie 1893, în București. Părinții lui fiind dramaturgul Ion Luca Caragiale și Alexadrina Burelly care i-au dăruit o soră, Ecaterina. Dintr-o relație anterioară a tatălui său, Luca a avut un frate mai mare, Mateiu.

A trăit o copilărie plină de iubire și o adolescență în umbra părinților lui celebri. A studiat acasă în jurul anului 1909, iar unul dintre profesorii pe care i-a avut a fost Panait Cerna. Alături de Ion Luca Caragiale a călătorit la începutul secolului al XX-lea în țări precum Franța, Elveția, Austro-Ungaria și Italia. A colaborat sporadic  cu publicații tipărite periodice unde trimitea versuri, recenzii, însemnări memorialistice și chiar un studiu în domeniul istoriei. În cele din urmă, Luchi s-a stabilit în Germania, la Berlin alături de familia sa.

Poetul și marele dramaturg au făcut călătorii în nordul Germaniei, pe coasta Mării Baltice și în Danemarca. Înainte ca tatăl său să moară, cei doi s-au întors pe meleagurile natale și au petrecut o vacanță la Sinaia. Inspirat de această ședere, începând din 1916 până la moarte, a compus „Dintr-un oraș de munte. Meditații“ prin ochii angoasei  care pusese stăpânire pe el, conturează imaginea unui peisaj la sfârșit de tomană - început de iarnă, prin propria-i viziune a relației om-natură.  

După trei ani de la moartea tatălui său, în 1915, se întoarce în țară împreună cu mama și sora sa, care s-a căsătorit între timp numindu-se Ecaterina Logadi.  Își face debutul în timpul Primului Război Mondial. Pe 14 mai 1916 publică cel mai cunoscut poem al său „Triptic Madrigalesc“ în revista Flacăra. După o perioadă lungă de migăleală și atenție la detalii în pregătirea primului său volum de versuri, „Jocul Oglinzilor“,  nu apucă să vadă succesul pe care îl are cartea din cauza sorții nemiloase care i-a oprit existența.

Se stinge din viață la doar 27 de ani, pe 7 iunie 1921. După decesul său, criticul Barbu Cioculescu și sora lui Luca Caragiale, Ecaterina Logadi, au publicat romanul „Nevinovățiile viclene“ la care scrise împreună cu fratele său vitreg Mateiu Caragiale și volumul „Jocul Oglinzilor“ în 1967, respectiv 1972.
 
Ion Luca Caragiale, în Constanța
 
Pe vremea când poetul Luchi avea vârsta de 5 ani, Petru Vulcan i-a propus lui Ion Luca Caragiale să susțină Cercului Literar „Ovidiu“ în vederea deschiderii primei biblioteci din Dobrogea, întemeierea unei reviste culturale și susținerea unor conferințe literare și științifice. La inaugurarea bibliotecii, marele dramaturg a donat în folos public principalele sale opere.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: În urmă cu 121 de ani, Caragiale susținea la Constanța conferința „Despre seriozitate“


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Iată unde pot depune constănțenii deșeurile voluminoase, săptămâna aceasta

17 Apr 2024 493

Licitații Tulcea Masă caldă oferită la Școala „Panait Cerna“ din Cerna. Cui aparțin serviciile de catering (DOCUMENT)

30 Mar 2024 443

„Omagiu pentru mama armână”, organizat de comunitatea aromână din Tulcea

13 Mar 2024 612

Întrunirea din martie a Clubului de lectură pentru adolescenți BiblioTulcea

10 Mar 2024 424

Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea „Festivalul mărțișorului” a ajuns la ediția a XVI-a

05 Mar 2024 414

Expoziție tematică de Dragobete, la Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea

22 Feb 2024 610

Ziua Națională a Lecturii, marcată la Tulcea

18 Feb 2024 523

„Cântec și poezie de dragobete”, la Biblioteca Panait Cerna din Tulcea

15 Feb 2024 496

La mulți ani, Gheorghe Băișan, vasluian legat de Tulcea prin intermediul învățământului

13 Feb 2024 768

Diferențele care ne apropie Proiect de conștientizare a autismului, la Biblioteca Județeană „Panait Cerna" Tulcea

13 Feb 2024 519

Axenia Hogea, figură notabilă pentru cultura tulceană, la ceas aniversar

05 Feb 2024 672

Lansarea revistei de cultură „Steaua Dobrogei”, la Tulcea

04 Feb 2024 696

Primăria Constanța Locul deșeurilor de mari dimensiuni nu este pe stradă! În zona Stadion s-au amenajat containere speciale

16 Jan 2024 583

Știri Constanța Amendă usturătoare pentru o persoană care a aruncat deșeuri în loc nepermis, la Constanța!

13 Dec 2023 959

#Dobrogea145 Ligia Dima, manager Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, mesaj de Ziua Dobrogei

20 Nov 2023 1369