Autorul care „și-a făcut din viață un vis”. Elogiul dobrogeanului Pericle Martinescu față de Edgar Allan Poe

  • Edgar Poe a rămas orfan la doar trei ani și a fost adoptat de negustorul John Allan
  • După ce a renunțat la Universitatea din Virginia, Poe s-a reorientat către o carieră militară
  • Edgar Allan Poe a publicat în revista New York Evening Mirror (1845) celebrul poem „Corbul”
 
Personalitate marcantă a literaturii universale, în special a ficțiunii științifico-fantastice, Edgar Allan Poe s-a născut în orașul Boston din statul Massachusetts, SUA, la data de 19 ianuarie 1809.
 
În cei 40 de ani ai unei vieți halucinante, scriitorul a izbutit să publice volume de versuri, proză, eseistică și teorie literară, făcând dovada unei forțe de creație extraordinare.
 
Primind numele de Edgar Poe, scriitorul a rămas orfan la doar trei ani și a fost adoptat de John Allan, un negustor înstărit din Richmond, Virginia. Astfel, a devenit cunoscut ca Edgar Allan Poe.
 
El a învățat în orașul Liverpool, Anglia, iar studiile superioare le-a început la Universitatea din Virginia. După un an, a fost nevoit să renunțe, din cauza situației financiare.
 
Poe s-a reorientat către o carieră de militar, dar a fost exmatriculat de la Academia Militară West Point, deoarece a comis acte deliberate de indisciplină.
 
În anul 1833 a câștigat concursul organizat de revista Baltimore Saturday Visiter, cu povestirea „Manuscris găsit într-o sticlă”.
 
Edgar Allan Poe a publicat în revista New York Evening Mirror (1845) celebrul poem „Corbul”.
 
A căzut patimă alcoolului după moartea soției sale din 1847. Viața lui a devenit tot mai dezorganizată și acest lucru i-a accentuat regresul stării fizice și mintale.

 
Hotărât să se recăsătorească, scriitorul a plecat să-și aducă fosta soacră la nuntă, dar nu a mai ajuns la destinație. El a fost găsit câteva zile mai târziu, căzut pe stradă, într-o stare semiconștientă.
 

A fost internat timp de patru zile într-un spital din Baltimore. La data de 7 octombrie 1849 și la doar 40 de ani, Edgar Allan Poe a decedat.
 
Câteva din titlurile operei lui Poe sunt: „Aventurile lui Arthur Gordon Pym”, „Crimele din Rue Morgue”, „Cărăbușul de aur”, „Pisica neagră”, „Portretul oval”, „Scrisoarea furată”, „Insula zânei”, „La ananghie”, „Omul mulțimii”, „Ochelarii”, „Puterea cuvintelor”, „Sfinxul”, etc.
 
Scriitorul dobrogean Pericle Martinescu a fost fascinat de Edgar Allan Poe și de munca sa. El i-a dedicat un întreg capitol autorului american, în volumul „Retroproiecții literare”, din care redăm un fragment:
 

„Deşi a apărut şi s-a afirmat în perioada de oboseală şi declin a romantismului ca școală literară, Edgar Poe este, totuşi, un romantic înzestrat cu vigoarea unei personalităţi de renaştere poetică.

În viaţa şi opera lui - amîndouă deopotrivă de importante pentru istoria literară, amîndouă marcate cu sigiliul de foc al geniului - se încrucişează toate experienţele de viaţă şi se regăsesc toate ideile ştiinţifice, filozofice şi mistice din vremea lui, transpuse în creaţii de înaltă valoare artistică - şi de la el pornesc apoi direcţiile noi ale poeziei moderne, care-l consideră şi revendică drept un înaintaş şi un emul necontestat şi niciodată ignorat.

Opera şi viaţa lui Edgar Poe se împletesc permanent pentru crearea uneia dintre cele mai fantastice şi mai tulburătoare legende - care este de fapt o realitate - din cîte s-au înregistrat în istoria literaturii. Poate cea mai bogată în pasiune şi poezie dintre existenţele literare şi artistice ale tuturor veacurilor, existenţa lui Edgar Allan Poe este în acelaşi timp şi foarte bogată în nenorociri, foarte patetică şi foarte bizară.
 
Mai mult chiar decît opera lui halucinantă, plină de mistere şi coşmaruri, destul de scurta lui existenţă terestră este străbătută de violenţe şi devastări interioare ce i-au grăbit iremediabil sfîrşitul.
 
Timp de 40 de ani, de cînd s-a născut - dintr-un cuplu de artişti boemi, sortit să rămînă orfan în fragedă copilărie - şi pînă în noaptea sinistră cînd a fost găsit agonizînd pe marginea unui drum, Edgar Poe n-a trăit decît în Reverie şi Alcool şi n-a cunoscut alţii idoli decît Frumuseţea şi Melancolia.

Fără unul din aceste patru elemente, viaţa lui nu se poate închipui şi destinul lui potrivnic nu poate fi reconstituit în integralitatea sa. Căci destinul lui Edgar Poe se numeşte ghinion, iar acesta este blestemul ce planează deasupra celor mai aleşi şi mai nefericiţi fii ai omenirii: poeţii.

Baudelaire însă, prin dragostea ce i-a purtat-o lui Edgar Poe, prin înţelegerea şi compasiunea arătată faţă de destinul său, a adus o consolare tuturor celor condamnaţi aceluiaşi destin, slăvind în acest alter-ego al său un erou al Cunoaşterii şi o victimă a Pasiunii, deopotrivă de mari şi în înălţarea şi în prăbuşirea lor. Poetul Florilor Răului îl invoca adesea pe Edgar Poe în rugăciunile sale, ca pe unul care străbătuse toate abisurile existenţei şi care putea să înţeleagă cel mai bine adîncimea propriilor lui abisuri[...]

Pentru a suporta existenţa, un om pasionat nu poate să facă din viaţă decît două lucruri: un joc, sau un vis. Edgar Poe şi-a făcut din viaţă un vis, pentru că joc nu se poate numi tragedia terestră a autorului Evrikăi. De altfel, ultimul cuvînt asupra vieţii l-a exprimat el însuşi într-o Marginalie: «Nu este nelogic a presupune că într-o existenţă viitoare, noi vom putea considera această viaţă terestră ca un vis».
 
Este cea din urmă consolare pe care şi-a acordat-o marele romantic american, ca o răsplată depărtată, şi foarte ipotetică, pentru împrejurarea de a fi cunoscut şi îndurat trecerea prin Lumea, atît de reală, de aici.”

 
Citește și:
#DobrogeaDigitală Viața și opera lui Edgar Allan Poe, „marcate cu sigiliul de foc al geniului”

#DobrogeaDigitală „Destinul lui Edgar Poe se numeşte ghinion”
 
#DobrogeaDigitală Tragicul sfârșit al maestrului macabrului – Edgar Allan Poe

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Viața și opera lui Edgar Allan Poe, „marcate cu sigiliul de foc al geniului”

19 Jan 2022 2754

#DobrogeaDigitală „Destinul lui Edgar Poe se numeşte ghinion”

19 Jan 2021 2215

#DobrogeaDigitală Tragicul sfârșit al maestrului macabrului – Edgar Allan Poe

07 Oct 2020 3305

#DobrogeaDigitală - „Balada morții lui Edgar Poe”, de Pericle Martinescu La 27 de ani s-a căsătorit cu verișoara lui de doar 13 ani

16 May 2020 4398

S-a născut într-o zi de 19 ianuarie şi a adus o contribuţie decisivă genurilor horror şi SF

19 Jan 2017 1922

Edgar Allan Poe - Steaua serii

08 Oct 2016 2680

Ştiaţi că...?Misterioasa moarte a scriitorului Edgar Allan Poe...

07 Oct 2015 2431

Joan Aiken. GOOGLE are un nou DOODLE în cinstea scriitoarei. Citeşte despre viaţa şi opera ei

04 Sep 2015 1946

Ştiaţi că...? Se împlinesc 174 de ani de la publicarea primului roman poliţist din lume

20 Apr 2015 1807