Biblioteca Județeană Constanța împlinește anul acesta 90 de ani. Se pregătește un volum aniversar (galerie foto)

 
  • Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța pregătește un volum aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de activitate.
 
Cu ocazia împliniri celor  90 ani de la înființarea Bibliotecii Municipale pe baza donațiilor scriitorului Ioan N. Roman, Biblioteca Județeană Constanța pregătește un volum în care își propune să aducă laolaltă activitatea publicistică a instituției.

„Onorăm această aniversare cu un volum care include reflectarea în publicistică a activității instituției noastre, materiale de promovare și date despre publicațiile proprii, de-a lungul timpului.

Din volumul aflat în pregătire, vă propunem spre lectură documente referitoare la înființarea Bibliotecii moderne, în anul 1931.“, a transmis Biblioteca Județeană Constanța pe contul de facebook.


În casa lui Ioan N. Roman de pe strada Carol nr. 115 a fost găzduită Biblioteca Municipală începând din data de 13 noiembrie 1941. Aceasta fusese înființată cu doi ani înainte.

Biblioteca a luat naștere din donațiile scriitorului care își are originile în Tropoclo, județul Ismail. Colecția sa era formată din cărți de drept, opera sa literară și politică, colecții ale unor reviste de drept și culturale și așa mai departe.

Într-o scrisoare din anul 1941, de pe data de 13 mai, trimisă primarului municipiului Constanța se arată originea volumelor din Biblioteca Municipală a acelor vremuri.

„Am onoarea a referi, că în Biblioteca Municipală se află o bibliotecă, proprietatea familiei I.N.Roman, ce ne-a fost pusă la dispoziție conform contractului, pentru situații normale.

Îmi permit să sugerez, a se face cunoscut moştenitorilor că Primăria e obligată prin contract, să aibă grijă de aceste bunuri numai în vremuri nornale, iar în caz excepțional noi nu putem lua nicio inițiativă, pentru că nici n-am avea posibilitatea materială să adăpostim atâtea volume absolut legate.“


În volumul „Dobrogea jună“ - An 34; Nr. 125 (28 iuie 1938), P 1, se arată:

„Singurul locaș de cultură din Constanța în care se poate citi de oricine zilnic este biblioteca municipiului înființată acum doi ani în casa regretatului scriitor dobrogean loan N. Roman.

Nevoia unei biblioteci era demult simțită în oraşul nostru. Efemerele biblioteci particulare n-au putut satisface cerințele publicului. Prevāzută cu o pinacotecă în care sunt expuse tablourile pictorilor dobrogeni, ce ilustrează Constanța și peisajul dobrogean, biblioteca a desfășurat o activitate remarcabilă în ultimul timp prin aprovizionarea cu cărți de valoare universală atất beletristice cât si științifice.

În special biblioteca poate oferi aproape tot materialul care privește Dobrogea sub diversele aspecte, spiritual, geografic, economic, etc. Frecventată asiduu de elevi, eleve, funcționari și intelectualii constănțeni, localul a devenit neîncăpător dispunând momentan numai de două camere de lectură insuficiente numărului de cititori mereu în crestere.



Până la realizarea acelui Palat cultural al Dobrogei a cârui piatră fundamentală a început să se macine sub cerul liber, biblioteca municipiului îndeplinește cu prisosință o funcție care nici nu s-ar fi bănuit până acum. Cu cărțile pe cari le posedă și cu donațiile constănțenilor, biblioteca actualā s-ar putea transforma într-un institut al Dobrogei care să ofere cercetătorilor orice carte scrisă în oricare limbă referitoare la Dobrogea. Importanța acestui institut ar fi de mare folos pe tărâm cultural.“

 
 În semn de apreciere a gestului pe care scriitorul l-a făcut în urmă cu 90 de ani, din data de 23 noiembrie 2003, Biblioteca Judeţeană Constanţa îi poartă numele.

 
Sursă foto+documentare: Facebook/ Biblioteca Judeteana Constanta
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: „O nouă instituțiune culturală, pentru dezvoltarea educaţiunii naţionale”
 
Ioan N. Roman - dublă rememorare: Trei grădinari de azi - şi nicio floare pentru „Ilustrul” şi „Patriarhul” Dobrogei, de ieri... 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 321

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 219

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 620

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 582

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1224

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5464

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 480

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3241

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 515

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2018

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 553

În municipiul Constanța Cum s-a celebrat Ziua Internațională a Romilor la Școala 14 din Palazu Mare (Galerie FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 1208

Situația umidității solului în Dobrogea. Date agrometeorologice (FOTO)

03 Apr 2024 512

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 610

Trei, Doamne, și toate trei PUZ-ul final pentru parcarea de la Casa de Cultură, pe masa Comisiei de Urbanism a municipiului Constanța!

02 Apr 2024 1080