„Bucuria de a fi împreună, să ne ocupăm de literatură”


În acest an, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2020 a fost organizată, în premieră, la Constanța!
Și chiar și-a meritat numele festiv, căci, spre deosebire de alți ani, când evenimentul se ținea în București, în săli mai mult sau mai puțin improvizate, de data aceasta a fost găzduit de fastuosul salon Melody Grand Ballroom din Mamaia.

S-au adunat sub același acoperiș „greii” literaturii din România, mulți dintre ei aflându-se printre nominalizați, la diferite categorii, ai Premiilor USR decernate în seara de miercuri, 2 iunie.

A fost o atmosferă destinsă și binevoitoare, lumea fiind în general încântată pentru prilejul de a se întâlni în sfârșit, „în carne și oase”, după multe luni de restricții, de a schimba impresii și cărți cu autograf, de a ciocni un pahar și a se lăsa în voia amintirilor de altădată, când timpul avea mai multă răbdare.

Dincolo de premii – față de care s-au exprimat păreri contradictorii, dar nici nu ne așteptam la unanimitate – a contat faptul că un eveniment cultural de asemenea calibru a putut fi organizat la un nivel de excelență, în urbea noastră, care nu are prea des ocazia de a străluci din acest punct de vedere.

A fost lăudabilă implicarea autorităților locale constănțene, iar în discursul său, Mihai Lupu ne-a promis că această Gală e doar prima dintre inițiativele pe care președintele CJC, secondat de oameni de cultură tomitani, le va sprijini în ambițiosul proiect „Educație prin cultură”.

Atmosfera generală a încântat, domnii au purtat costume și cravate, doamnele s-au remarcat cu ținute de cocktail, s-a cântat muzică de calitate, chelnerii au avut mănuși albe și au servit impecabil delicatese și băuturi fine.

Pentru ocazia oferită scriitorilor de a se revedea, pentru „bucuria de a fi împreună, să ne ocupăm de literatură”, într-un cadru marcat de rafinament și eleganță, președintele USR Nicolae Manolescu a ținut să mulțumească organizatorilor și să spere că vor mai avea loc astfel de evenimente și în anii care vin.

Așa ne dorim și noi, evenimente cât mai multe și mai relevante, într-un oraș din ce în ce mai vibrant și mai permeabil la valorile culturale autentice!
 

Citește și:

LIVE VIDEO & TEXT În acest an, Constanța găzduiește Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 414

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 328

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 426

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 595

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 550

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 566

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 422

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 515

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 729

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 476

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 816

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 468

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 829

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 670

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 929