Când va avea loc următorul spectacol al Teatrului de Stat Constanța?

Sursa foto: Teatrul de Stat Constanța
 
  • Premiera spectacolului la TSC a avut loc pe 29 februarie 2020
  • Regia îi aparține Dianei Mititelu
  • „Jocuri în curtea din spate” este spectacolul pe care Teatrul de Stat Constanța l-a ales pentru reprezentație la Festivalul Internațional de Teatru Cluj „Interferențe 2022”
 
„Jocuri în curtea din spate” este următorul spectacol ce se va juca pe scena Teatrului de Stat Constanța, în Sala Studio.  
 
În weekend-ul 11-12 februarie 2023, de la ora 19:00 se va juca piesa a cărei premieră a avut loc pe 29 februarie 2020.
 

„Edna Mazya nu doar că reface procesul unui eveniment extrem de violent din viața unor tineri, dar analizează și mecanismele psihologice care au permis producerea lui. «Jocuri în curtea din spate» este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin, o poveste despre patru băieți și o fată care trăiesc ultima lor zi de libertate, de copilărie, de nevinovăție. Ultima zi fără consecințe! Piesa s-a bucurat de un succes enorm atât în Israel, cât și în alte țări în care a fost montată, mai ales pentru că transpune o poveste adevărată, a procesului agresorilor în cazul unui viol asupra unei adolescente de 14 ani, întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere”, se arată în rezumatul spectacolului de pe site-ul Teatrului de Stat Constanța.

 
Din distribuție fac parte:
 
  • Cristina Luca, Ecaterina Lupu – Divori/procuratoare
  • Andrei Bibire – Asaf/avocat
  • Cătălin Bucur – Gidi/avocat
  • Theodor Șoptelea – Sela/avocat
  • Ștefan Mihai – Șmulcik/avocat
 
Pe lângă actori, și-au mai adus contribuția la montarea piesei Ada-Maria Ichim (traducere), Diana Mititelu (regia artistică și ilustrația muzicală), Răzvan Bordoș (scenografie) și Cristian Niculescu (lighting design).
 
„Jocuri în curtea din spate” este spectacolul pe care Teatrul de Stat Constanța l-a ales pentru reprezentație la Festivalul Internațional de Teatru Cluj „Interferențe 2022”.
 
De asemenea, această piesă i-a adus Dianei Mititelu premiul pentru debut pentru regia spectacolului.
 
Mirela Stîngă de la publicația „Cultura Constanța” a scris următoarea cronică despre „Jocuri în curtea din spate”:
 

„Clar, este un spectacol care nu place. Nu în sensul comun al cuvântului. De ce? Pentru că este un spectacol incomod, care răscolește, care contrariază, dar este jucat atât de bine încât la finalul lui rămâi fără cuvinte, dar cu multe întrebări mute, nerostite. Abia după ce scena s-a golit, după ce ieși din starea de perplexitate, întrebările încep să-și caute răspuns. Pentru că «Jocuri în curtea din spate» nu este un spectacol pe care îl uiți imediat după ce ai ieșit din sala de spectacole. Într-un fel, te bântuie. Este un spectacol, pe care dacă l-ai văzut vrei să-l revezi. Mai ales că rolul feminin este interpretat de două actrițe cu personalități diferite, astfel încât, deși replicile sunt același, cel care le-a văzut pe amândouă are impresia că a văzut două spectacole diferite.”

 

De asemenea, Teodora Ghica scria în „Liternet”:
 

„Jocuri în curtea din spate e un spectacol care ar trebui văzut de copii, părinţi şi profesori, şi ulterior gândit şi disecat la rece. El arată cât de relative sunt faptele noastre şi pune în lumină relaţiile dintre adolescenţi şi motivaţiile pentru care, sub pretextul unui joc erotic, aceştia îşi distrug propriile destine. Astfel ne e oferită o lecţie dură despre maturizarea precoce, manipulare şi responsabilitate.”

 
Spectacolul va dura o oră și zece minute, fără pauză.

 
Pentru a asista la eveniment, spectatorii trebuie să plătească 44,40 de lei.
 
Citește și:
Ileana Ploscaru, la ceas aniversar Actrița născută în Cluj și dedicată teatrului constănțean împlinește 92 de ani

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La Teatrul de Stat Constanța O radiografie a psihicului adolescentin, în piesa „Jocuri în curtea din spate”

10 Mar 2024 468

Teatrul de Stat Constanța „Seaside Stories” și „A douăsprezecea noapte”, printre spectacolele lunii martie

12 Feb 2024 974

Spectacolele pregătite de Teatrul de Stat Constanța pentru acest weekend

26 Jan 2024 761

„Univesuri paralele” și „Jocuri în curtea din spate”, ultimele spectacole ale Teatrului de Stat Constanța, în luna noiembrie

21 Nov 2023 662

Teatrul de Stat Constanța s-a pregătit pentru luna noiembrie. Spectacolele propuse publicului

29 Oct 2023 1098

Spectacolele la care Teatrul de Stat îi așteaptă pe constănțeni în ultimul weekend din aprilie

28 Apr 2023 1141

Trupa Teatrului de Stat Constanța a participat, cu două spectacole, la unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de teatru din Europa

30 Nov 2022 1386

Constanța culturală Două premii și o nominalizare UNITER au ajuns în orașul de la malul mării!

22 Jul 2021 2654

Teatrul de Stat Constanța. Spectacolul „Jocuri în curtea din spate”, două reprezentații

13 Oct 2020 3956