Cannes 2018. Laureații. Cui i-a revenit marele trofeu

Cea de a 71-a ediţie a Festivalului de la Cannes l-a încoronat sâmbătă pe unul dintre obişnuiţii săi, japonezul Kore-Eda, pentru bulversanta sa cronică de familie "Shoplifters", la finalul unei competiţii aflate sub semnul femeilor şi a cărei închidere a fost marcată de o intervenţie a Asiei Argento, una dintre acuzatoarele producătorului hollywoodian Harvey Weinstein, relatează AFP, preluat de Agerpres.
 
Vedeta australiană Cate Blanchett şi juriul său au recompensat de altfel două dintre cele trei regizoare în competiţie, precum şi pe Spike Lee, pentru "BlacKkKlansman", un pamflet antirasist, şi pe Jean-Luc Godard, care a primit un Palme d'or special.
 

Trofeul lui Palme d'or i-a revenit lui Kore-Eda, unul dintre favoriţi. "Decizia a fost dificilă. Am fost transportaţi de jocul actorilor şi de regie. Nu suntem aici pentru a judeca, ci pentru a alege", a spus Cate Blanchett. "Dar nu a existat vărsare de sânge", a adăugat ea zâmbind.

 
"Există o graţie în acest film, în regie", a comentat regizorul Denis Villeneuve, membru al juriului, despre laureatul Palme d'or din acest an.
 
Selecţionat de cinci ori în competiţie şi premiat de mai multe ori, Kore-Eda, regizor al "Nobody Knows" şi "Like Father, Like Son", Premiu al juriului în 2013, a câştigat recompensa supremă pentru lungmetraj cu povestea unei familii de marginali care primeşte în sânul ei o fetiţă maltratată.
 
El a dorit să împartă premiul cu rusul Kirill Serebrennikov şi iranianul Jafar Panahi, ambii vizaţi de o interdicţie de călătorie. Ei se numără printre cei 21 de regizori ale căror filme au fost în cursă pentru Palme d'or de-a lungul timpului şi care nu au putut veni la festival.
 
 Juriul angajat l-a recompensat şi pe americanul Spike Lee, care s-a întors în competiţie la 27 de ani după "Jungle Fever", cu o şarjă la America lui Trump şi la rasismul din SUA.
 
 Juriul a fost atent şi la chestiunea femeilor, fiind recompensate libaneza Nadine Labaki (Premiul juriului pentru "Capharnaum") şi italianca Alice Rohrwacher (premiu pentru scenariu pentru "Lazzaro felice", la egalitate cu "Trois visages", de Jafar Panahi).
 
Libaneza a bulversat festivalul cu o poveste despre un puşti de pe stradă care îşi dă în judecată părinţii care l-au lăsat de izbelişte pentru că i-au dat viaţă. Un rol interpretat de un refugiat de 13 ani impresionant, potrivit AFP.
 

În acest an, femeile au fost mai vizibile decât de obicei, în special datorită venirii pe covorul roşu a 82 de femei din cea de a şaptea artă pentru a solicita "egalitate salarială". Sâmbătă seară a urcat pe scenă actriţa Asia Argento, care a dorit să transmită un mesaj clar împotriva hărţuirii sexuale.
 
"În 1997, am fost violată de Harvey Weinstein (...) Vreau să prezic ceva: el nu va mai fi niciodată binevenit aici", a spus italianca, devenită una dintre figurile centrale ale mişcării de descătuşare a femeilor din industria filmului după seismul Weinstein. Ea şi-a terminat discursul virulent cu pumnul ridicat, într-un moment în care tocmai s-a aflat că Luc Besson este vizat de o plângere pentru viol, acuzaţii pe care regizorul şi producătorul francez le respinge categoric.

 
 
În ceea ce priveşte actorii, italianul Marcello Fonte a câştigat premiul de interpretare pentru "Dogman", de Matteo Garrone, un frizer de câini care devine violent nemaisuportând umilinţele.
 
Actriţa kazahă Samal Esljamova, o necunoscută pentru marele public, a obţinut la rândul ei premiul de interpretare feminină pentru rolul unei refugiate kârgâze din "Ayka", de Serghei Dvorţevoi.
 
Festivalul de la Cannes i-a decernat şi un premiu pentru regie polonezului Pawel Pawlikowski pentru "Cold War", povestea unei iubiri cu năbădăi în plin Război rece.
 
Figură a Noului Val şi un veteran al competiţiei la 87 de ani, Jean-Luc Godard a primit un Palme d'or special. El s-a aflat în competiţie cu "Le livre d'image", o operă enigmatică, care i-a lăsat perplecşi pe mulţi privitori, potrivit France Presse.
 
Cineastul legendar nu a făcut deplasarea pe Croazetă dar a susţinut o conferinţă de presă prin smartphone, cerându-le jurnaliştilor să ţină minte momentul.
AGERPRES
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Drama judiciară "Anatomy of a Fall", marea câştigătoare a premiilor Academiei Europene de Film 2023

10 Dec 2023 804

Franța Atac în apropierea unei sinagogi din Cannes! Anunțul ministrului de interne francez

19 Oct 2023 755

Farul Constanța Aflat în vacanță pe Coasta de Azur, Denis Alibec s-a întâlnit cu un star de la Manchester City (GALERIE FOTO)

25 Jun 2023 2717

Cannes 2022. Cine sunt câştigătorii celei de-a 75-a ediţii a Festivalului

29 May 2022 1421

Dance Sea-mphony, premiată la Cannes, scoasă din cărți de la finanțarea evenimentelor culturale la Constanța (DOCUMENTE)

28 Apr 2022 2591

Festivalul de Film Cannes 2021. Lista câștigătorilor

18 Jul 2021 3087

Cannes 2021 - prezențe românești la cel mai prestigios și mediatizat festival de film din lume

08 Jul 2021 2212

Mircea Mureșan, celebrul regizor al filmului „Toate pânzele sus!”, a încetat din viață

24 Apr 2020 4288

Proiecție de gală, la Constanța „La Gomera“, filmul lui Corneliu Porumboiu, o revelaţie

23 Sep 2019 2660

„La Gomera”, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2020, va avea premiera la Constanţa

13 Sep 2019 1855

„La Gomera”, propunerea României pentru „Cel mai bun lungmetraj internațional” la premiile Oscar 2020 (galerie foto)

26 Aug 2019 1994

Un cunoscut regizor și actor împlinește 64 de ani. A câștigat de două ori Palme d'Or la Cannes

24 Nov 2018 1707

Lista filmelor premiate la Cannes 2018

20 May 2018 2990

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3571

Au trecut 2 ani de la moartea unui mare actor

10 Jul 2017 2211