Careul Artelor „Amfora” Constanța prezintă expoziția ”Între cer și Pământ” la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

Vernisaj Sursa foto ZIUA DE CONSTANȚA
  • Expoziție de pictură la  Muzeul Național al Marinei Române Constanța.
  • Mulți dintre artiști au abordat tema conflictului dintre Rusia și Ucraina.
 
În sala "Clio "poate fi vizionată expoziția "Între cer și pământ " a artiștilor din cadrul Careului Artelor „Amfora” Constanța.

Expoziția a fost organizată de  președintele Careului Artelor Amfora Constanța,  Nynna Vizireanu și vernisată de graficianul Nastase Leonte.

Vernisajul expoziției a avut loc în data de 13 aprilie. Expoziția va fi deschisă publicului iubitor de artă și frumos până pe data de 2 mai 2022.

Pe simeze se regăsesc lucrările a  26 de artiști plastici ai Careului, punându-și fiecare amprenta artistică. 
 
Celebrul caricaturist Leonte Năstase a transmis câteva impresii despre expoziție.

Vernisaj Sursa foto ZIUA DE CONSTANȚA

 
„Tema expoziției este „Între cer și pământ”. Este o temă generoasă, pe care un artist plastic îl mobilizează și îi dă o largă posibilitate de abordări plastic, în sensul că aici ne petrecem existența, între cer și pământ. Aici ni se  întâmplă și lucruri extraordinare și cele mai puțin plăcute, explică artistul.”
Una dintre temele abordate este cea a creștinismului, în contextul Sărbătorilor Pascale.
 

Tocmai legate de această idee, între cer și pământ, trăim niște evenimente contradictorii frumoase și unele mai puțin frumoase. Artiștii noștri au abordat fiecare după percepție cele două aspecte.

Unii au abordat frumusețea primăverii pe care o așteptă,alții au abordat ideea aceasta a religiei ortodoxe și a creștinismului, ideea Paștelui. Care apare în foarte multe din lucrări.


La doamna Nynna Vizireanu am remarcat portretul cu Hristos, plin de pietate, plin de suflare mistică. Simțim toate aceste mesaje și este marcantă privirea Mântuitorului care te fascinează și parcă îți dă sfaturi evlavioase.




O lucrare de excepție  a lui Ilie Josan, reușește să pună în perspectivă, să creeze o dimensiune a mirificului: peisajul specific Românesc de Deltă, iar la orizont o biserică creștină.

Tot remarcabil se prezintă și Hagi Andreea, o tânără care prezintă chiar și o compoziție plastic figurativă”, spune graficianul.
 


Mulți dintre artiști au abordat tema conflictului dintre Rusia și Ucraina.

”Mai nou,  dar nu de neașteptat și această temă a conflictului de lângă la granița noastră între Rusia și Ucraina. Mulți au abordat această criză umanitară criză,  criză morală, criză politică. prin imagini care ne-au mobilizat într-un fel și au fixat un eveniment între cer și pământ.
 
Domnul Caraiman Gheorghe realizează acea lucrare la zi. Pe el, această tematică, între cer și pământ,  l-a fascinat soarta copiilor rămași orfani în urma acestui conflict armat și merge mai departe, realizând un portret chiar după o fotografie care a făcut furori pe micul ecran, iar el reușește să picteze acel chip nevinovat. Lacrimile, și parcă întrebările acelea diperate: de ce se îmtâmplă toate astea.
 
Rață Vasile are o simbolistică clară în sensul că imaginea lui cuprinde sârmă ghimpată,  cuprinde un corb, un Orizont în care nu vedem decât schelete. 

Valentin Popa are o lucrare simbolistică, cu  maci în  floare. Realizează sau pictează o mitralieră în acțiune. La  orizont vedem ruinele unui oraș. Lucrarea trece  trece de la un peisaj pastoral la o dramă planetară.

La Mirabela Cojocaru se observă un peisaj de vacanță, iar în  a doua lucrare un cer maritim brăzdat de avioane de luptă”, explică Leonte Năstase.


 
Ca tehnici de exprimare găsim și goblenuri, lucrări realizate cu multă migală.
 
„Niște compoziții și niște rezultate a unei trude specific, muncă la milimetru. Artistele sunt  patru la număr:  Spiridonica Coca,  Ecaterina Topor, Tina Milea și Enache Marcela. Toate demonstrează o dragoste pentru goblenuri. Nu are cum să nu te fascineze această migală”, mai spune graficianul.



Vernisaj Sursa foto ZIUA DE CONSTANȚA
 
Leonte Năstase spune că în cadrul Careului este o luptă colegială de autodepășire.
 

”Este o luptă colegială aici de autodepășire și de prezentare a fiecăruia în cea mai bună ipostază. Această frământare sigur a scos în evidență pe fiecare expozant în parte.

Îi remarcăm ca acuareliști deosebiți pe Cornelia și Leonid Cărpuș. Niște maesștri ai acurelei, reușesc să dea savoare acestei tehnici. O remarcăm și pe doamna Felicia Ion,  cu niște vederi panoramice ale orașului Constanța, cu un unghi în care apar câteva clădiri  emblematice din orașul Constanța (Palatul Șuțu, muzeul de arheologie) și în general atmosfera Portului Tomis.


Vernisaj Sursa foto ZIUA DE CONSTANȚA

Vasilica Stamate vine cu compoziții figurative. Mi-e clar, și ea, pe lângă  compoziția în sine plastică, vine cu o poveste,un mesaj, o metaforă.O imagine pastorală, cu un atelaj agricol, dar pe fundal apare un cer simbolic, metaforic.Această simbioză clară între natură și facture umană arată relația dintre cer și pământ.

Cristian Mirică pare a fi un artist complet și complex, cu o formula cromatică foarte personală.


Enache Lucia vine cu o compoziție decorative impecabil realizată. La fel, Buzdugan Ghiulsen cu picturi cu  natura statică, care prin poziționarea lor capătă acea factură simbolică. O fereastră care ne duce privirea în afară și afară vedem o primăvara încolțind în toate formele ei. Zăpada se topește și muguri apar în peisaj.

Magdalena Dogaru prezintă o formulă cubistă, minimalista a formei plastice, dar unde cromatica este dominantă.

Isabela Boantă are lucrări cu multă simbolistică, metafore pictate. Trebuie să ți le decripteze chiar autorul,  în sensul că a făcut diverse relații, dar am convigerea că autoarea  a avut la bază o documentare. Per ansamblu, lucrările ei, pe lângă mesajul estetic pe care îl transmite, are în spate o poveste pe care mulți dintre noi am dori să o știm în amănunt.

Camelia Dediu, un mesaj cu o simbolistică, ceața, nori, vârfurile munților care ies ca niște săgeți din aceatsă ceață generală, e clar că ne duce cu gândul la  acea luptă a vieții în care izbânda o realizăm printr-o străpungere a lucrurilor care ne plac mai puțin, dar viața ni le scoate în întâmpinare. ”, spune Leonte Năstase.



Fiecare artist s-a exprimat prin ceea ce a simțit mai aproape de sufletul lui

„Revenind la  formulă plastică a expoziției,  avem lucrări de pictură, lucrări decorative, avem goblenuri și tapiserii,  pictură clasică. Aproape  toate genurile. Fiecare s-a exprimat prin ceea ce a simțit mai aproape de sufletul lui”, a concluzionat graficianul Leonte Năstase.
 
Nynna Vizireanu, președintele Careului Amfora, a transmis felicitări tuturor artiștilor și a mulțumit gazdelor expoziției.
 
Mai multe imagini în galeria foto.
 




Citește și: 

Careul Artelor „Amfora" Constanța. Expoziție de pictură la Muzeul Național al Marinei Române (galerie foto)

Careul Artelor „Amfora" Constanța Expoziția „Salonul de Iarnă" la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vernisajul expoziției de artă vizuală „Retrospectiva anului 2023” este găzduit de Muzeul Național al Marinei Române

21 Jan 2024 665

Careul Artelor „AMFORA” Constanța vă invită la expoziția „Vibrații cromatice” (GALERIE FOTO)

08 Jun 2022 1971

Vernisajul expoziției „Vibrații cromatice” la Biblioteca Județeană Constanța

07 Jun 2022 1380

Careul Artelor „Amfora" Constanța Expoziția „Salonul de Iarnă" la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

08 Dec 2021 3336

Careul Artelor „Amfora" Constanța. Expoziție de pictură la Muzeul Național al Marinei Române (galerie foto)

05 Oct 2021 3542

Careul Artelor „Amfora" Constanța Vernisaj la Muzeul Național al Marinei Române

27 Sep 2021 3375

Vernisajul expoziției „Vibrațiile mării", la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța (galerie foto+video)

01 Sep 2021 2800

Muzeul Marinei Române din Constanța va găzdui expoziția ”Feeria Iernii”. 30 de artiști își vor expune lucrările

04 Dec 2017 2163

Expoziția ”Citadine constănțene” a adunat sub umbrela ei mai mulți artiști (galerie foto)

07 May 2016 2291

Careul Artelor Amfora organizează „Salonul de grafică”

21 Oct 2015 2237

Expoziţia rămâne deschisă publicului Toamna, pusă în valoare la Constanţa (galerie foto)

07 Sep 2015 2306

Eveniment prezentat de Doina Păuleanu Toamna, în cele mai frumoase imagini, la Constanţa

02 Sep 2015 4951