Ce evenimente culturale vor avea loc la Constanța. Ce suprize sunt pregătite pentru iubitorii de cultură



Mai multe evenimente culturale îi așteapăt pe constănțeni în perioada următoare. 

 
 
Consiliul Județean Constanța a transmis un comunicat cu lista evenimentelor culturale pregătite pentru iubitorii de cultură. 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța v-a pregătit:

 
  • La sediul instituției – Expoziția permanentă a muzeului.
  • Apariții în mass-media.
  • Implementarea proiectului transfrontalier ARHICUP:https://www.minac.ro/proiecte.html.
Proiect cultural Black Sea programme (Municipalitatea Nessebar, Muzeul de Istorie a Moldovei Chișinău, MINAC) ARHICUP Black Sea Archaeology, History and Culture Portal - până în noiembrie 2022. În perioada 10.10.2022 – 12.10.2022 – Conferința finală a proiectului.
  • Proiect cultural - LDL Living Dabube Limes - MINAC Partener.
  • Expoziția arheologică permanentă, Muzeul Carsium –„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.
  • Expoziție de reproduceri după hărți medievale „Marea Neagră în cartografia europeană”, în județ la cetățile: Adamclisi, Histria și Capidava.
  • Expoziție permanentă „COMUNISMUL ÎN DOBROGEA– eveniment organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța.
Expoziția, structurată pe trei secțiuni: Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989); Gulagul comunist în Dobrogea și Viață cotidiană, reliefează în documente, fotografii și mărturii de epocă diferite momente din istoria regiunii, în mod deosebit a Constanței, într-o perioadă de timp foarte apropiată nouă, cu profunde implicații și în prezent.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu următoarele instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București Jilava, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, „Biblioteca Județeană ” I.N.Roman„ Constanța.
Realizarea expoziției a fost susținută financiar de Grupul de firme CELCO S.A. - SOCEP S.A. 
  • Sediul Muzeului Național de Istorie a României din București, Calea Victoriei nr.12, expoziția „Dacia – ultima frontieră a romanității”. Expoziția este organizată de către Ministerul Culturii prin Muzeul Național a României, la care Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța este colaborator.
  • Ateliere de banda desenată pe 3 și 4 noiembrie 2022, joi și vineri, de la orele 09:30 – 12:30 în Sala Canarache a muzeului de istorie. Participă elevi de la instituții de învățământ partenere. Atelierele fac parte din proiectul mai amplu AFCN – Istorii pontice în benzi desenate (instituția a mai avut acțiuni în cadrul acestui proiect în lunile august și septembrie).
Atelierele din această săptămână vor fi ținute de către Dodo Niță, președintele Asociației Bendefililor din România și de Octav Ungureanu, autor de bandă desenată.
La aceste ateliere ateliere participă copii de la clasa de arte a Școlii Gimnaziale nr.39 Nicolae Toniza și elevii de la clasele cu profil grafic de la Colegiul Național Regina Maria Constanța.

Evenimente la Muzeul de Artă Constanța

 
  • La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.
  • Muzeul de Artă Constanţa organizează joi, 3 noiembrie 2022, începând cu ora 15:00, vernisajul expoziției cu lucrările artiștilor contemporani participanți la Simpozionul Internațional de Artă, organizat la Snagov, luna octombrie 2022.
Aflat la prima ediție, „International Art Symposium”, organizat sub egida Primăriei Snagov și a Uniunii Artiștilor Plastici din România, a reunit artiști reprezentând 8 țări, de pe 3 continente, respectiv Japonia, Coreea de Sud, Egipt, Liban, Irak, Germania, Italia și România. Simpozionul reunește nume sonore pentru arta contemporană internațională, cu lucrări de for public în marile metropole ale lumii, în muzee naționale și colecții private, participanți la bienale importante, precum: Veneția – Italia; Lyon, Samaliers – Franța; Tokyo – Japonia; Goa – India;  Cairo – Egipt; Skopje – Macedonia de Nord; New York – America; București și Baia-Mare – România. Artiștii participanți la simpozion au realizat o impresionantă colecție de picturi și sculpturi, care care au fost expuse la data de 30 octombrie la Snagov, iar acum vor ajunge la Constanța.

Expoziția reunește lucrări de sculptură și pictură semnate de: sculptorul Takahashi Tomoriki, reprezentantul Japoniei; sculptorul Jubu Park, care reprezintă Coreea de Sud; sculptorul Mahmoud Mokhtar El-refaey și pictorul Ibrahim Gazala, care reprezintă Egiptul; pictorul Serwan Baran, care reprezintă Irakul și Libanul; sculptorii Roland Hoft și Klaus F. Hunsicker și pictorul Dorothea Fleiss, care reprezintă Germania; sculptorul Lara Steffe, reprezentanta Italiei, precum și lucrări ale pictorilor români Anca Boeriu, Mirela Trăistaru și Rareș Lupu.
„International Art Symposium” a fost organizat sub generoasa găzduire a domnului Dumitru Simion, mecena acestui eveniment. Curatorul expoziției este Mirela Trăistaru.

Expoziția va fi deschisă la Muzeul de Artă Constanța, în perioada 3 noiembrie – 3 decembrie 2022, perioadă în care publicul iubitor de artă este invitat să admire lucrările expuse.

Muzeul de Artă Constanţa organizează vineri, 4 noiembrie 2022, începând cu ora 16:00, vernisajul expoziției „Sinteze. Expoziție pictură”. Expoziția reprezintă un omagiu adus artistului vizual Cezar Atodiresei și aduce împreună lucrări ale acestuia și ale discipolului său, artista vizuală Silvia Maria Stoica.La vernisaj vor participa, în calitate de invitați, fratele artistului, Gelu Atodiresei și reprezentanți de marcă ai Universității Naționale de Arte din București, precum și ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Rectorul UNARTE, prof. univ. dr. Cătălin Bălescu; Prorectorul UNARTE, prof. univ. dr. Eugen Alexandru Gustea; prof. univ. dr. Constantin Aslam; Președintele UAP, prof. univ. dr. Petru Lucaci; Decanul Facultății de Arte Plastice, conf. univ. dr. Carmen Apetrei; Președintele Filialei de Pictură București a UAP, conf. univ. dr. Marius Barb; Vicepreședintele Filialei de Pictură București a UAP, conf. univ. dr. Mircea Mureșan; Prodecanul Facultății de Arte Plastice, lect. univ. dr. Elena Dumitrescu; Directorul  Departamentului de Pictură, lect. univ. dr. Andrei Tudoran; lect. univ. dr. Ion Anghel și Directorul Departamentului de Teorie, cercetare, lect. univ. dr. Cornel Florin Moraru; lector univ. dr. Ion Anghel; lector univ. dr. Alexandru Rădvan. De asemenea la eveniment va participa doamna Mădălina Mirea, consilier personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Mihai Lupu.


Maestru și discipol, Cezar Atodiresei și Silvia Maria Stoica, se vor regăsi pe simezele muzeului constănțean în perioada 4–30 noiembrie 2022, perioadă în care publicul iubitor de artă este invitat să viziteze expoziția.
REDESCOPERIREA MUZEULUI ION JALEASituat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă Constanța, vă invită să descoperiți lucrările de sculptură aflate în una dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii.

REDESCOPERIREA PATRIMONIULUI ARTISTIC LOCAL:MUZEUL DINU ȘI SEVASTA VINTILĂ TOPALU Începând cu luna august 2022, Muzeul de Artă Constanța vă propune un pelerinaj artistic pentru a descoperi tainele Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului de artă constănțean. Acțiunea face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, al cărui scop îl reprezintă redescoperirea patrimoniului artistic dobrogean și va consta în aducerea minunatei colecții de la Topalu mai aproape de publicul iubitor de artă. În acest sens, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Constanța, va fi prezentată o lucrare din muzeu.


Evenimente culturale la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța

31 octombrie : Ziua Internațională a Mării Negre
În fiecare an se sărbătorește această zi, începând cu data de 31 octombrie 1996, când cele 6 țări riverane – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina – au semnat un plan de acțiune, cu strategii și măsuri menite să salveze Marea Neagră. Degradarea ecologică, din cauza reziduurilor aduse în apele sale de râurile afluente, a pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere, a dus la tragerea unui semnal de alarmă, privind riscul de a pierde biodiversitatea ecosistemului Mării Negre.
Disponibilitatea titlurilor pe acest subiect poate fi consultată în catalogul electronic al Bibliotecii:
https://tinread.biblioteca.ct.ro/opac

EXPOZIȚII
  • 1 - 31 octombrie 2022 -Expoziția „Cafea și cei cu tradiție: Ustensile învechite de la rude moștenite” va rămâne în vitrinele holului central și pe parcursul lunii octombrie.
  • 1 - 31 octombrie 2022 – Expoziția „Dincolo de bibliografia școlară”. Autori consacrați ai literaturii române și operele lor mai puțin cunoscute: Mircea Eliade, Liviu Rebreanu și Radu Turdoran.
  • 1 – 31 octombrie 2022 -Expoziția „Ziua mondială a educației” , moment în care se pune accent pe tot ceea ce ține de educație. Expoziția curpinde cărți din literatura română și universală despre școală, educație și profesori de-a lungul timpului.
  • 1 – 30 octombrie 2022 – Expoziția de carte „Săptămâna mondială a spațiului cosmic”, curpinde titluri ce pot fi împrumutate de la Secția pentru copii. Exploatarea spațiului atrage dintotdeauna pe micii cititori.
  • 1 – 30 octombrie 2022, etaj I, hol – Expoziția „Biblioteca raselor canine” – propune micilor cititori cărți despre rasele de câini, modul de viață și de îngrijire, pe care le pot răsfoi și împrumuta de la Secția pentru copii.
  • 6 – 20 octombrie 2022 – Expoziție de pictură „Marea noastră” a artistului Karl Robert Perko din Mangalia, expoziție care celebrează totodată și Ziua Germaniei.
Iar Teatrul de Stat Constanța anunță deasemenea:

Program spectacole - Sala Studio, Str.Ion Lahovari nr.2A

 
  • Vineri 04 noiembrie, ora 19:00 „8 Tați” de Tina MÜLLER
Traducere: Ciprian Marinescu
Regia: Irisz Kovacs
Scenografia: Theodor Niculae
Distribuție:  Ecaterina Lupu; Cristiana Luca; Theodor Șoptelea; Andrei Bibire; Florin Aioane.



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Evenimente de neratat în acest weekend, la Constanța!

25 Apr 2024 527

Cumpărări directe Constanța Primăria Siliștea organizează activități de Ziua Copilului, în valoare de 5.000 de euro (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 271

IPJ GalațiEvenimente

25 Apr 2024 171

IPJ Buzău Acţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară și Centrul Operaționa

24 Apr 2024 294

Poliția RomânăIntervenții ale polițiștilor

24 Apr 2024 208

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul” scoate la concurs două posturi de îngrijitor. Iată ce trebuie să faci

24 Apr 2024 380

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară

23 Apr 2024 271

IPJ BuzăuAcţiuni preventive desfăşurate de poliţiştii de la Prevenirea Criminalității și Siguranţă Şcolară

22 Apr 2024 242

IPJ ArgeșSancțiuni aplicate de polițiștii rutieri în ultimele 24 de ore

22 Apr 2024 211

Sondaj de opinie 75% dintre respondenți vor face Paștele acasă

21 Apr 2024 367

Evenimente Constanța 21 aprilie Iată unde pot petrece constănțenii astăzi

21 Apr 2024 546

Marea Britanie Puțini știu că regina Elisabeta a II-a avea o sosie. Cine este femeia care o înlocuia

20 Apr 2024 846

Mai multe evenimente organizate astăzi în municipiul Constanța! Unde pot petrece constănțenii și turiștii

20 Apr 2024 1686

Cluburile din Constanța își așteaptă petrecăreții la evenimente unice

19 Apr 2024 556

Iată unde pot ieși locuitorii din Constanța în acest weekend

18 Apr 2024 3001