Ce expoziții și activități culturale vă așteaptă în această săptămână la Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie ConstanțaMai multe activități culturale desfășoară la Constanța în săptămâna 12 septembrie – 18 septembrie 2022.

Evenimente la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța  

La sediul instituției
  • Expoziția permanentă a muzeului.
Apariții în mass-media.

Implementarea proiectului transfrontalier ARHICUP:https://www.minac.ro/proiecte.html.

Proiect cultural Black Sea programme (Municipalitatea Nessebar, Muzeul de Istorie a Moldovei Chișinău, MINAC) ARHICUP Black Sea Archaeology, History and Culture Portal - până în noiembrie 2022.

Proiect cultural - LDL Living Dabube Limes - MINAC Partener.
  • Expoziția arheologică permanentă, Muzeul Carsium –„Viața pe malul Dunării în mileniile V-IV a Chr”.
„Bijuteriile timpului” – expoziție de ceasuri de la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” Ploiești,  perioada 29 iulie – 01 octombrie 2022.Grupând 86 de piese de colecție, reprezentând ceasuri de buzunar, de masă și de șemineu, ceasuri de perete și tablouri cu ceas, expoziția oferă vizitatorilor o perspectivă deosebită a evoluției orologeriei în secolele XVIII-XX, ilustrând rafinamentul deosebit care a însoțit acest mesteșug de-a lungul timpului.

Colecția însumează ceasuri provenind din ateliere și manufacturi din Franța, Elveția sau Germania, unele din ele fiind piese lucrate pe comandă specială pentru România.  Amintim, în acest sens, un ceas de mână aniversar, un omagiu adus Centenarului Marii Uniri, realizat de firma Tissot, dar și un ceas de mână produs în Elveția de firma Tavannes, cu scopul de a celebra eroismul lui Tudor Vladimirescu și importanța mișcării sale în clădirea statului român modern.
  • Expoziția „Zeități la Pontul Euxin” care merge în teritoriu la: Adamclisi, Histria și Capidava, perioada iulie – septembrie.
  • Expoziție de reproduceri după hărți medievale „Marea Neagră în cartografia europeană”, în județ la cetățile: Adamclisi, Histria și Capidava.
  • Expoziție permanentă „COMUNISMUL ÎN DOBROGEA– eveniment organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politic din România – Filiala Constanța.Expoziția, structurată pe trei secțiuni: Aspecte din evoluția politică, economică și culturală a Dobrogei (1945-1989); Gulagul comunist în Dobrogea și Viață cotidiană, reliefează în documente, fotografii și mărturii de epocă diferite momente din istoria regiunii, în mod deosebit a Constanței, într-o perioadă de timp foarte apropiată nouă, cu profunde implicații și în prezent.
Proiectul expozițional a fost realizat în parteneriat cu următoarele instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București Jilava, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul de Istorie și Arheologie Tulcea (ICEM), Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Constanța, „Biblioteca Județeană ”I.N.Roman„ Constanța.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) duce Constanța la Făgăraș și „Podul de la Cernavodă” la vila „Florica” a Brătienilor!Cu alte cuvinte … expoziții:
  • Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în colaborare cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” - expoziția de fotografii Salutări din Constanța. Această prezentare a orașului nostru este completată de expoziția de grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice constănțene Mihaela Florescu.
  • Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța în colaborare cu Muzeul Național Brătianu, aduce un omagiu politicianului I.C. Brătianu și inginerilor Ionel și Vintilă Brătianu, care au lucrat pentru și la construirea Podului „Carol I” de la Cernavodă. Expoziția foto documentară Amprenta Brătienilor în Dobrogea - Podul „Carol I” de la Cernavodă realizată de MINAC, completată de expoziția de pictură, grafică și tehnici alternative fotografice ale artistei plastice Mihaela Florescu, va fi vernisată, în casa Brătienilor de la Florica, la Muzeul Național Brătianu.
  • Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va lansa, în data de 21 septembrie 2022, un volum dedicat reședințelor regale de la Marea Neagră, volum care reconstituie evoluția acestui palat și impactul deosebit pe care l-a avut în modernizarea stațiunii Mamaia.  Volumul, semnat de muzeograf dr. Delia Roxana Cornea, este rodul unei cercetări de doi ani de zile și are la bază documente și fotografii de epocă aflate în Arhivele Naționale ale României, publicarea sa realizându-se prin Proiectul cultural cu co-finanțare AFCN P 0197/02.03.2021 „Reședințele Regale de la Marea Neagră: Casele de vis ale Reginelor României”.



Evenimente la Muzeul de Artă Constanța 
  • La sediul instituției din Constanța și la sediul Secției „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu – Expoziția permanentă a muzeului.
  • EXPOZIȚIA „ECATERINA VRANA. MI-E FRICĂ SĂ PICTEZ” - curator Erwin Kessler.Expoziția va putea fi vizitată în perioada 8 septembrie - 2 octombrie. Catalogul omonim, „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”, primul catalog critic dedicat artistei, publicat la Editura Vellant, va fi lansat pe parcursul expoziției.
În cadrul vernisajului de pe 8 septembrie va avea loc o prezentare de modă, cu creații realizate de artistul Sergiu Chihaia după vestimentația personajelor din picturile Ecaterinei Vrana. Hainele vor fi prezentate de modelele Mona Stănciulescu, Francesca Antici și Lana Moscaliuc. Make-up realizat de Maria Giuroescu.
  • Expoziția „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez” se va derula la Muzeul de Artă Constanța în perioada 08.09.2022-02.10.2022. Este o retrospectivă a celei mai importante artiste constănțene de după 1989, Ecaterina Vrana (1969-2019), creatoarea unei opere inclasificabile, extrem de solară cromatic și extrem de tragică iconografic. Lucrările sale se află în colecții din întreaga lume, îndeosebi în SUA și Germania (în ultimii ani ai vieții a fost reprezentată de galerii din Los Angeles și Berlin), dar și în muzee din România sau la Muzeul Ludwig din Budapesta.
  • REDESCOPERIREA PATRIMONIULUI ARTISTIC LOCAL - MUZEUL DINU ȘI SEVASTA VINTILĂ TOPALU
Începând cu luna august 2022, Muzeul de Artă Constanța vă propune un pelerinaj artistic pentru a descoperi tainele Muzeului „Dinu și Sevasta Vintilă” din Topalu, secție a muzeului de artă constănțean. Acțiunea face parte din proiectul „Pași pe meleaguri artistice dobrogene”, al cărui scop îl reprezintă redescoperirea patrimoniului artistic dobrogean și va consta în aducerea minunatei colecții de la Topalu mai aproape de publicul iubitor de artă. În acest sens, în fiecare lună, pe pagina de Facebook a Muzeului de Artă Constanța, va fi prezentată o lucrare din muzeu.

Situat la malul mării, în apropierea falezei Cazinoului din Constanța, Muzeul „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă Constanța, vă invită să descoperiți lucrările de sculptură aflate în una dintre puținele edificii culturale din țara noastră dedicate exclusiv sculpturii.
  • Expoziție Nicolae Comănescu  - SCRAP METAL KABOOM ORKESTRA – Muzeul de Artă din Constanța găzduiește, în perioada 1 septembrie - 2 octombrie, în spațiul de la parter, dedicat expozițiilor temporare, expoziția de pictură SCRAP METAL KABOOM ORCHESTRA, semnată de Nicolae Comănescu. O mare parte dintre lucrările expuse anul trecut, în iunie, la Reșița și în octombrie, la H’Art/ Malmaison, prin grija lui Dan Popescu și a Smarandei Ciubotaru, sunt propuse acum spre vizionare publicului constănțean. Subiectul acestui demers îl constituie ruinele casei Pittner, din Reșița, un imobil de secol XIX, a cărui memorie Comănescu alege să o salveze, prin lucrările sale, cu caracter cvasi-fotografic. Cu o sinceritate descurajantă, artistul documentează rămășițele memoriei locale, însă, prin caracterul itinerant al acestei expoziții, el aduce în atenția noastră  peisajele și rămășitele artefactelor post-industriale, prezente peste tot în țară. Este o expoziție despre vulnerabilitate și forță, despre nostalgie și nonșalanță, despre trecutul, adus, cu forcepsul, în prezent, spre a ne pregăti pentru viitor.

Expoziția este organizată la inițiativa domnului Dorinel Hotnogu, consilier la Primăria Reșița și beneficiază de sprijinul Consiliului Județean Constanța.
Curator: Mădălina Mirea
Co - curator: Smaranda Ciubotaru
 
  • EXPOZIȚIA DE FOTOGRAFII, DOCUMENTE ȘI OBIECTE PERSONALE – NICOLAE TITULESCU - Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul de Artă Constanţa, în perioada 13 septembrie-10 octombrie 2022, marţi-duminică, între orele 09:00-17:00.Fundaţia Europeană Titulescu în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe - Unitatea Arhive Diplomatice şi Arhivele Naţionale ale României, cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, Muzeului de Artă Constanţa, Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa şi Centrului Cultural Judetean „Teodor Burada” şi-au unit eforturile în vederea organizării  expoziţiei-document: Nicolae Titulescu – lider al diplomaţiei româneşti şi europene. 

Evenimentul face parte din proiectul „Nicolae TITULESCU - 140 de ani de la naşterea omului de Stat, juristului şi diplomatului român de talie europeană”, derulat și implementat de Fundația Europeană Titulescu în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului României.

Expoziţia va fi urmată de conferinţa Actualitatea lui Titulescu, susţinută de prof.univ.dr. Adrian Năstase, Preşedintele Fundaţiei Europene Titulescu. La  evenimentul care va avea loc marţi 13 septembrie, ora 17:00, la Muzeul de Artă Constanţa vor participa oficialităţi locale, personalităţi ale lumii culturale constănţene, membri ai Fundaţiei.

Expoziția este un omagiu biografic cu privire la viața, activitatea diplomatică și cariera politică a lui Nicolae Titulescu. Alături de  documente și fotografii de epocă originale, în expoziţie se regăsesc și obiecte personale care au aparținut marelui diplomat, neexpuse public niciodată până acum.
  • 14 septembrie 2022, ora 11:00 – 17:00, Conferință Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin.
  •  17 septembrie 2022, lansare de carte, ora 11:00, Arte plastice și Artiști. Incursiune în spațiul dobrogean, autori Alexandrina Macarov, Florentin Marian Sîrbu, Alexandra Lavinia Istratie Macarov. 

Evenimente la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” Constanța
 
  • 5 septembrie 2022 ora 18 :00, Conferința „Vântul, duhul, suflarea” - între ficțiune și document susținută de scriitoarea Andreea Răsuceanu, autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (Polirom, 2020), carte care a Primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză pe anul 2020, membră a Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, urmată de un dialog între Andreea Răsuceanu și Angelo Mitchievici. Evenimentul este organizat de către Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” în colaborare cu Asociația Tineri pentru Cultură Transilvania și Editura Polirom.
  • 6 septembrie 2022 ora 17:00, lansare de carte, Güner Akmolla, Șaip fiul lui Qurtveli (Editura StudIS, 2018), comemorarea poetului tătar Șaip Veli Abdula cu participarea dnei Melek Fetisleam.
  • 7 septembrie 2022 ora 20:30, Aula Bibliotecii Județene Ioan N. Roman, spectacol de teatru „Autoportret cu inima-n gât” dedicat Ecaterinei Vrana cu participarea actriței Cristiana Luca, texte de Ecaterina Vrana, Dramaturgie, Teona Galgoțiu în regia lui Irisz Kovacs, Video, Eugen Munteanu și Sound design Adrian Picioarea.
  • 13 septembrie 2022 ora 16:00, terasa Răsărit, comuna Corbu, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” în colaborare cu Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România organizează lansarea cărții Peste umerii mei /Over my Shoulders (Ex Ponto, 2022) a poetului Ion Scarlat. Vor prezenta cartea, Prof.univ.dr Angelo Mitchievici, scriitoarea  Daniela Varvara și poetul Mircea Lungu.
  • 17 septembrie 2022 ora 15:00, în Aula Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman”, „Povestea misterioasei insule Ada Kaleh,  de la istoria locului, la amintirile comunității: o poveste fascinantă în sunete, imagini și rememorări cumuzicieni și locuitori ai insulei”, eveniment organizat de Ansamblul Anton Pann în colaborare cu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”. Discursul de deschidere va fi susținut de prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, urmat de lansare de carte : „Adakaleh and his People in the Narrative World”, prezentare prof. univ. dr. Meral Ozam, povești adevărate din insula, amintiri ale supraviețuitorilor, Expoziție foto-documentară despre Ada Kaleh (Arhivele Națioanle ale României); Videoproiecție de film documentar, degustare de produse specifice.
  • 18 septembrie 2022 ora 20:00, Ada Kaleh – discuții libere, amintiri și istorii cu participarea  dlui. Claudiu Turcitu, (Șef Arhive Medievale, Fonduri personale și Colecții) urmate de un spectacolul „Ada Kaleh, Mon Amour” susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”.
  • 22 septembrie 2022, inaugurarea a patru bibliotecii stradale în cadrul proiectului „Raftul verde” în zona Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”, în Parcul Primăriei din Constanța, în zona Muzeului de Artă Populară din Constanța, în zona Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
  • 24 septembrie 2022, orele 16:00 – 23:00  Noaptea Bibliotecii. Evenimentele se vor desfășura în cadrul Bibliotecii Județene „ Ioan N. Roman”Program (acesta poate avea modificări)
  • 16:30 Presa între document și divertisment. Activitate interactivă cu participarea unor elevi de liceu, bazată pe studierea diferențelor și apropierilor dintre presa veche și presa/media contemporană (Biroul bibliografic, coordonator: Corina Apostoleanu), loc de desfășurare: Sala de literatură, et. II.
  • 17:30 „Ocălătorie virtuală în vestigii antice”. Prezentare 3 D a unor vestigii antice de către un specialist al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanta. Activitate destinată copiilor și adolescenților (Biroul bibliografic, coordonator : Corina Apostoleanu), loc de desfășurare: Sala de literatură, et.II.
„Ingineria ecologică planetară : cheia spre un viitor sustenabil” expunere și dezbatere susținute este de biologul Dan Răzvan Popoviciu, șef lucrări dr. asistent universitar la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole la Universitatea „Ovidius” Constanța. Pentru această activitate, publicul țintă este constituit din elevi de liceu (dar și studenți) de la secțiile de științe ale naturii. Durata expunerii și a discuțiilor care vor urma prezentării va fi de maxim o oră. Expunerea va fi însoțită de proiectarea unor imagini în legătură cu subiectul. (coordonator: Georgica Meiroșu), loc de desfășurare.
  • 17:00 – 18:00  Petcu Abdulea, scriitor de literatură pentru copii, vă invită la o întâlnire cu cărțile sale („Povești cu rime și omonime”,„ Jocuri cu litere”, „O vacanță de vară extraordinară”) Locul de desfășurare:Secția pentru copii, Etaj 1.
  • 18:00 – 19.00 Să dăm o nouă viață cărților. Atelier de decorațiuni din hârtie vintage. (Coordonator: Prof. Paula Mutu) Locul de desfășurare: Hol, Etaj 1.
  • 16:00 – 21:00 Atelier cu lipici pentru mari si mici. Decupaje și confecționare de jucării din hârtie. (Coordonatori: bibliotecarii Secției pentru copii – Elena Becheanu, Diana Codreanu, Iulia Dima). Locul de desfășurare: Etaj 1, Hol și Secția pentru copii.
  • 16:30 – 22:00 Jocuri pentru toată familia: Puzzle, Scrabble, Remi, Păcălici, Nu te supăra, frate! (Coordonatori: biliotecarii Secției pentru copii – Elena Becheanu, Diana Codreanu, Iulia Dima) Locul de desfășurare: Etaj 1, Hol și Secția pentru copii.
  • 16:15 – 17:00 - Concert de promenadă susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale Române, dirijor col. dr. Cornel Ignat, Coordonator: Doina Monica Moșoiu), loc de desfășurare: Platoul din fața bibliotecii.
  • 17:00-19:00- Atelier de noduri marinărești - cu participarea unor cadre militare sau studenți marinari de la Academia Navală ’„Mircea cel Bătrân’’ din Constanța, Coordonator: Doina Monica Moșoiu), Loc de desfășurare: Parter, sala Referințe Generale.
  • 17:00 – BiblioExpres: Jocuri, enigme, provocări. 5 echipe, 5 locuri de desfășurare, 5 probe, 5 indicii, un singur scop: distracțieeee!Activitatea se va desfășura în 3 serii, la ora 17:00, 18:00 și 19:00.Înscrierile pentru formarea echipelor încep la ora 16.15 la punctul special amenajat în holul de la parter, (Coordonatori: Daniela Mocanu, Andreea Bușe, Mihaela Piță, Georgiana Mihăilă, Laura Puzdre, Mariana Crăciun, Irina Didea, Adrian Didea, Felicia Simion, Lucica Vlad, Roxana Stoica, Ruxandra Hondrea, Manuela Dinică, Doina Monica Moșoiu), loc de desfășurare: Holul de la parter.
  • 18:00 - PuzzleFest, ediția a III-a. Opt echipe vor reconstitui din 1000 bucăți imaginea celui de al treilea raft de bibliotecă.Înscrierile pentru formarea echipelor încep la ora 16:15 la punctul special amenajat în holul de la parter: (Coordonatori: Mihaela Piță, Andreea Bușe, Daniela Mocanu). Loc de desfășurare: Hol etaj 1.
  • 18:00 - Personaje de poveste - atelier de desen. Invitat - prof. Oana Călinescu, Centrul Cultural „Theodor Burada’’ (Coordonator: Manuela Dinică). Loc de desfășurare: Parter, Sala Referințe Generale
  • 16:00-23:00 - Explozie de arome Tchibo! Cafeaua oferită de sponsorul evenimentului nostru va fi răsplătită de cei prezenți prin aportul adus la crearea unui tablou din boabe de cafea. Sponsor -Tchibo România: (Coordonatorii: Ruxandra Hondrea și voluntarii Elena Vlad, Miruna Crăciun, Irina Puzdre și Ana Maria Butnariu). Loc de desfășurare: Parter, hol central.
  • 19:00 – 19:30 - Invitație la dans! Dansuri grecești și flashmob. Invitat - Ansamblul de dansuri grecești „Kelyfos’’, Constanța, (Responsabil - Doina Monica Moșoiu). Loc de desfășurare: Parter, hol central.
  • 16:00 – 23:00 - Expoziție de desene realizate de Gabriela Neagu, cititoare și prietenă a bibliotecii (Coordonatori: Andreea Bușe, Daniela Mocanu). Loc de desfășurare: Hol etaj 1.
  • 19:00 - Atelier de caligrafie. Invitat - Gabriela Neagu. Alături de BJC va fi și Primăria Municipului Constanța, prin compartimentul Organizare Evenimente, careva împrumuta fotoliile - puf. Loc de desfășurare: Hol, etaj 1.
  • 30 septembrie 2022, inaugurarea a două biblioteci stradale în cadrul proiectului „Raftul verde” în zona Faleză Cazinou, în fața Acvariului, în zona City Mall Constanța.


EXPOZIȚII:
  • Expoziție BOOK IMPACT-colaborare între Centrul Cultural „T. Burada” Constanța și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța parter-hol central-luna septembrie.
  • Expoziție „Cafea și ceai cu tradiție. Ustensile învechite de la rude moștenite”- parter-holul central-colaborare între mai multe compartimente ale Bibliotecii-luna septembrie.
  • 5  septembrie- Cărți dobrogene de referință: Petru Vulcan. Istoricul orașului Constanța (1911):postare (Biroul bibliografic: Corina-Mihaela Apostoleanu, Angela -Anca Dobre, Adriana Pitu, Luminița Stelian).
  • 10  septembrie- Zilele  Europene ale a Patrimoniului: valori dobrogene- postare (Responsabil Angela Anca Dobre).
  • 20 septembrie - cărți dobrogene de referință: Vasile Helgiu. Școala românească dobrogeană de la înființare până în 1938: Monografaie, istoric, documente, diagrame (1938): postare (Biroul bibliografic: Corina-Mihaela Apostoleanu, Angela -Anca Dobre, Adriana Pitu, Luminița Stelian) 
 
Secția pentru copii a Bibliotecii Județene “I.N.Roman” Constanța propune cititorilor, pentru luna septembrie, următoarele expoziții de carte:
 
  • 16 septembrie – Leul a fost instituit ca monedă oficială - ExpozițieSpre sfârşitul secolului al XVI-lea, dintre toate felurile de taleri de argint (monede de dimensiuni mari, cântărind peste 25 de grame) care au pătruns şi au circulat în Principatele Române, unul singur a cunoscut un destin cu totul special.
Este vorba despre talerul – olandez „Lowenthaler”, numit de români „leu” pentru ca pe reversul său apărea figura unui leu rampant (ridicat în două labe). Această monedă a circulat până pe la 1750 şi a intrat atât de bine în conştiinţa colectivă a românilor, încât a devenit o monedă de referinţă. Chiar şi după dispariţia leului din circulaţie, preţurile au continuat să fie calculate în această monedă până la 1867, când aveau să fie bătuţi primii lei româneşti.

În 1835, în ziua de 16 septembrie, domnitorul Munteniei, prinţul Alexandru Ghica, a oficializat leul ca monedă a principatului său. Este un moment de pionierat, principatele româneşti erau încă separate, aşa cum voiau marile puteri. În acest context, domnul muntean a ales leul să fie moneda ţării sale, unde circulau o multitudine de monede străine, care din Occident, care din Orientul turcilor.

La mai puţin de un an de la urcarea pe tron, în 1867, domnitorul Carol l stabileşte moneda naţională cu numele leu, ca o monedă bimetalică cu etalonul la 5 grame de argint sau 0,3226 grame de aur şi având ca subdiviziune banul, în număr de 100. Primele monede româneşti emise, cu grijă, au fost cele divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani şi 10 bani, care au fost bătute la Londra.
  • 26  septembrie  - Ziua europeana a limbilor – ExpozițieÎncepând din 2001, la 26 septembrie este marcată, anual, Ziua europeană a limbilor, o iniţiativă a Consiliului Europei.
Scopul acestui eveniment este de a promova plurilingvismul, ca punte esenţială de comunicare între popoare, dar şi un instrument de interes turistic sau profesional. În plus, cunoaşterea limbilor străine facilitează o mai bună înţelegere interculturală, fundamentul patrimoniului cultural european, descoperirea unor culturi noi, posibilitatea de a căpăta o perspectivă diferită asupra lumii şi de a-i înţelege mai bine pe cei din jur.
Aproximativ 800 de milioane de locuitori din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi străine, atât în cadrul şcolii, cât şi în afara ei.

Marin Iorda  - ExpozițieMarin Iorda s-a născut la data de 1 septembrie 1901 în orașul București, având numele real de Marin Iordache. În anul 1914 devine colaborator al Revistei copiilor și a tinerimii, editată de către C. G. Costaforu, trimițând poezii, povești, glume, anecdote și jocuri distractive. La această revistă colaborau pe atunci Elena Farago, I.C. Vissarion, Ion Pas, Victor Eftimiu și alții.

După război, este angajat ca ilustrator și grafician în redacția Revistei copiilor și a tinerimii. Alături de el s-au alăturat revistei scriitori ca Ion Slavici, Ion Agârbiceanu sau Victor Ion Popa. Peste câțiva ani, a început colaborarea la Adevărul literar.

În anul 1919 a intrat prin concurs la Școala de belle-arte din București, avându-i ca profesori pe Dimitrie Paciurea și Frederik Storck. Profesând de nevoie gazetăria, Iordache a oscilat între proza cotidiană și desen.   În anul 1924, odată cu lansarea revistei Dimineața copiilor, Iordache (cunoscut sub pseudonimul Iorda) începe să creioneze un personaj de benzi animate numit Haplea, după scenariul lui Nicolae Batzaria (1874-1952).
Începând din anul 1924, lucrează și ca scenograf și regizor de teatru.

Marin Iorda este creatorul celui mai vechi film de desene animate românesc păstrat în Arhiva Națională de Filme. Este vorba de Haplea (1927). Cu ajutorul unui aparat de filmat Charles Urban & Co., cumpărat de la Aurel Petrescu, Marin Iorda a realizat Haplea, primul desen animat românesc păstrat, pornind de la figura personajului similar pe care îl lansase în benzi desenate umoristice în revista Dimineața copiilor. Filmul de animație Haplea a fost desenat de Marin Iorda pe scenariile lui Nicolae Batzaria.

Spre deosebire de Păcală (un alt personaj de desen animat din acei ani), care era un personaj preluat din folclorul românesc, personajul Haplea era un personaj care a intrat în folclor datorită popularității benzilor desenate și figurii sale de naiv contemporan. Peripețiile lui Haplea și ale familie sale - Coana Frosa, Hăplina și Hăplișor - au apărut in mai multe reviste pentru copii, între anii 1924 și 1970. Un alt desenator, Pascal Rădulescu, a ilustrat, între anii 1938 și 1940, Peripețiile lui Haplea pe textul lui Nicolae Batzaria, semnat cu pseudonimul Moș Nae.

Dificultățile ivite în timpul și după realizarea filmului Haplea l-au făcut pe Iorda să renunțe la o continuare. A mai realizat, în anul 1936, doar niște diagrame animate pentru filmul profesorului Dimitrie Gusti, prezentat la pavilionul românesc al Expoziției internaționale de la Paris din anul următor.
Propuneri activități luna septembrie la Ludotecă/Mediatecă

 Recomandări de lectură: scriitori născuți în septembrie, expoziție de audiobook-uri:Fie că alegem varianta clasică, o carte tipărită sau varianta modernă, audiobookul, cartea este întotdeauna o companie plăcută. Autorii născuți în luna septembrie sunt scriitori de înaltă valoare.
Agatha Christie, născută la 15 septembrie 1890,  a fost numită de către Guinness Book of World Records drept cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. În cele mai multe din opere sale, autoarea de literatură polițistă i-a folosit, ca personaje principale, pe Hercule Poirot și Miss Jane Marple.

Lev Tolstoi sau Contele Lev Nicolaevici Tolstoi, născut la 8 septembrie 1828,  e unul dintre cei mai cunoscuți autori ruși din istorie. Romanele sale celebre,  Război și pace și Anna Karenina, au încântat generații de cititori.

Francis Scott Fitzgerald s-a născut în Minnesota, la 24 septembrie 1896. Opera lui Fitzgerald este emblematică pentru așa-numita epocă a jazzului din anii '20. Faimosul ziar The Washington Post scria despre romanul: „Marele Gatsby” că este: „al doilea mare roman in limba engleza al secolului XX, dupa Ulise, de James Joyce”.

Sir William Gerald Golding s-a născut pe 19 septembrie 1911, la St Columb Minor, Cornwall. In 1983, William Gerald Golding a castigat Premiul Nobel pentru Literatura datorită contribuției sale pe plan literar prin pildele legate de condiția umană. Împăratul muștelor, Martin cel avid, Moștenitorii, Turnul sunt romanele sale care ne captivează și azi.

Carlos Ruiz Zafón s-a născut la Barcelona pe 25 septembrie 1964 și a murit în 2020 la Los Angeles. Faimoasa tetralogie intitulată: „Cimitirul cărților uitate”  este, de fapt, o laudă adusă literaturii clasice şi bucuriei de a citi, importanţei şi valorii cărţilor în general. Traduse în peste 40 de limbi, cărțile sale au cucerit numeroase premii, dar mai ales milioane de cititori.

George Coșbuc, născut pe 20 septembrie 1866, autor clasic al literaturii române, a lăsat patrimoniului cultural național, poeziile sale, in volume precum: Balade și idile, Cântece de vitejie, Fire de tort, Ziarul unui pierde-varăResponsabili: Condur Emilia și Postelnicu Mirela, bibliotecari ai Secției Ludotecă/Mediatecă.

Ziua Limbilor Europei, expoziție de CD-uri – 26 septembrie

Ziua Limbilor Europei este celebrată pe 26 septembrie. Astfel, este sărbătorită diversitatea lingvistică și este marcată importanța învățării limbilor străine.

Anul 2000 a fost anul pe care Consiliul Europei l-a declarat : ,,Anul european al limbilor vorbite”. Și de atunci, pe 26 septembrie, statele membre ale Consilului Europei sărbătoresc Ziua europeană a limbilor vorbite.

Precizăm că în Europa se vorbesc 24 de limbi oficiale dar sunt și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.
Peste jumătate din cetățenii Europei declară că vorbesc și o limbă străină, iar mai mult de un sfert vorbesc chiar două limbi străine.

Cu această ocazie, utilizatorii care vor vizita expoziția amplasată în holul de la etajul I al instituției, pot împrumuta  cd-uri tematice, cât şi alte titluri din colecţia bibliotecii.

Responsabili: Condur Emilia și Postelnicu Mirela, bibliotecari ai Secției Ludotecă/Mediatecă.



POSTĂRI: 
  • 5 septembrie- cărți dobrogene de referință: Petru Vulcan. Istoricul orașului Constanța (1911), (Biroul bibliografic: Corina-Mihaela Apostoleanu, Angela-Anca Dobre, Adriana Pitu, Luminița Stelian).
  • 10  septembrie, Zilele  Europene ale  Patrimoniului: valori dobrogene, (Responsabil: Angela Anca Dobre).
  • 20 septembrie - cărți dobrogene de referință: Vasile Helgiu. Școala românească dobrogeană de la înființare până în 1938: Monografie, istoric, documente, diagrame (1938), (Biroul bibliografic: Corina-Mihaela Apostoleanu, Angela-Anca Dobre, Adriana Pitu, Luminița Stelian). 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Dacia - Ultima frontieră a romanității", catalog de expoziție al Muzeului Național de Istorie a României

23 Apr 2024 346

Universitatea Ovidius din Constanța organizează vernisajul expoziției „Ierós”

22 Apr 2024 299

Fotografie a lui Nicolae Grigorescu, în expoziția „În jurul „Atacului de la Smârdan”

16 Apr 2024 378

A şasea ediţie a Expoziţiei Filatelice Mondiale EFIRO 2024 se deschide astăzi, 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 438

Muzeul Național de Istorie a României „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară", catalog de expoziție

14 Apr 2024 587

Vernisajul expoziției „Aquamorfoze” a artistei Mihaela Craiu, la Casa Avramide din Tulcea

13 Apr 2024 436

La Muzeul Național de Istorie a României Expoziția „În jurul Atacului de la Smârdan. Pictori ai Războiului de Independență în colecția MNIR", își prelungește perioada de vizitare

13 Apr 2024 389

Expoziția „Constanța anilor `60, `70, `80 – Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, prin ochii lui Radu Cornescu. „Am vrut să arăt tinerilor cum s-a clădit Constanța modernă” (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 890

Vernisajul expoziției „Alexandru Ioan Cuza 150” de la Muzeul Național al Bucovinei, în pregătiri de deschidere

06 Apr 2024 489

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 406

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 639

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 398

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 501

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2036

Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța printr-o expoziție

01 Apr 2024 447