Cel mai cunoscut și apreciat preot contemporan Părintele Necula Constantin, la malul mării (galerie foto+video)

Una dintre cele mai mari biserici din oraș a fost luată cu asalt de peste o mie de constănțeni. Motivul: conferința părintelui prof. univ. dr. Constantin Valer Necula, așteptată de mulți ani la Constanța.

O bună parte dintre cei care nu au mai avut loc în biserică au preferat să o vizioneze pe ecrane special montate pentru acest eveniment în curtea sau în anexele bisericii.

Peste 150 de oameni au rămas în exterior, deși nu era foarte cald. Ei au primit ceai cald de la credincioșii Parohiei „Nașterea Maicii Domnului“, situată pe bulevardul 1 Mai.

Entuziast și plin de surprize discursive, părintele Necula nu a făcut rabat, nici de această dată, de la autenticitatea și stilul său arhicunoscute. A știut să intre, ca de obicei, în labirintul emoțiilor auditoriului, prin trecerea cu usurință de la glume inteligente, la profunzimi extrem de fine.

Întreaga stare de spirit a fost în deplină consonanță cu tema discuției - „Despre responsabilitate și bucurie creștină”, însă întrebările au depășit deseori subiectul abordat, multe dintre ele fiind legate de viața de familie.

 „Cum să comunic mai ușor cu fiica mea?“, a întrebat cineva, iar părintele, dat fiind faptul că este, la rându-i, tatăl unei minunate fete de 16 ani, a afișat o atitudine curioasă și a răspuns: „Să îmi ziceți și mie dacă vă iese!“, apoi a continuat ca pentru sine: „Există o vârstă de la care fetele închid ușa cu cheia. E firesc, e intimitatea lor, nu vă bagați în sufletele lor, lasați-le, dar stați aproape! Fetele se privesc ca bibelourile, de la distanță!“


Întrebat dacă trebuie să ne bucurăm de vrăjmașii noștri, părintele a răspuns: „Dați-le și un suc! Cu cianură, nu? A te bucura de vrăjmași e una dintre treptele desăvârșirii. Nu avem cum să ajungem noi din prima acolo, nu luați liftul când încercați să rezolvați o problemă. Nu o luați pe scurtătură, că vă rupeți gâtul! Încercați să vă iubiți pe dumneavoastră ca să nu devenți vrăjmașul nimănui!“

Chiar și întrebarilor mai puțin documentate sau lipsite de sens părintele le-a găsit un rost.

La întrebarea dacă este păcat sa ai pașaport cu cip biometric, părintele a fost ușor amuzat, însă a răspuns că nu contează cip-ul, ci destinața, adaugând: „Iar voi, aici, la Constanța, aveți un turist arhicunoscut!”

La rugămintea de a explica ispita, a spus: „Dacă vi se terimină benzina din rezervor, nu este ispită, este neatenție! Faceți diferența!“ Referitor la încercări, a explicat că noi vedem încercarea ca pe ceva negativ.  „Măi, oameni buni, încercarea este și să fii absolvent de liceu mediocru și să devii dintr-o dată președintele Consiliului Județean. Sau să fii un absolvent de teologie și să ți se ofere posibilitatea, cine știe prin ce context, să ajungi director de întreprindere. Tu să nu știi nimic ce se întâmplă acolo. Asta e ispita adevărată!“


Magnetic, entuziast, imprevizibil - iar atributele discursive ar putea continua la nesfârșit, însă, oricât de multe ar fi, toate au un punct comun - sunt hristocentrice.

Conferința s-a finalizat după trei ore, iar spre final, pr. prof. Necula i-a îndemnat pe tomitani să fie alături de ierarhul lor, așa cum corăbierii sunt alături de cel care se află la cârmă, pentru ca împreună să poată salva corabia.

Părintele profesor Constantin Necula a susținut conferinţă cu tema „Despre responsabilitate și bucurie creștină“ la Biserica „Nașterea Maicii Domnului“ din Constanța.


Evenimentul s-a desfășurat în  prezența arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, a părintelui protos. Ieronim Gheorghiță, duhovnicul Mănăstirii „Sf. Maria“ Techirghiol, și a peste 1.000 de credincioși. Organizatorii evenimentului au fost: Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural, Societatea Biblică Interconfesională din România și Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, instituție unde părintele Constantin Necula își desfășoară activitatea de cercetare.

Este cel mai cunoscut preot contemporan al Bisericii Ortodoxe Române, fiind tată a doi copii, îndrumător de doctorate, autor a zeci de de cărți, studii și articole de specialitate, dar și de cărți pentru copii și tineret.

A participat la numeroase conferințe în țară și în străinătate, precum și la emisiuni de radio și de televiziune, fiind apreciat și peste hotare, dar și de membrii altor biserici creștine pentru discursul său novator.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 aprilie 2024

02 Apr 2024 594

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 4 septembrie 2023

05 Sep 2023 1511

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 august 2023

30 Aug 2023 1289

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 decembrie 2022

22 Dec 2022 1929

Zi de sărbătoare la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Centenarul Revistei Frontiera, publicaţie-fanion a Poliţiei de Frontieră

31 Mar 2022 1695

„Marea și muzica” și „O Sole Mio”, spectacolele acestui week-end în balconul Teatrului „Oleg Danovski”

01 Aug 2020 4109

"Coborâm la prima", debutul în lung metraj al lui Tedy Necula, proiectat la Univeristatea "Ovidius" din Constanţa. Legătura cu Colectiv

30 Oct 2018 2235

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 septembrie 2018

01 Oct 2018 2886

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 septembrie 2018

17 Sep 2018 2309

Ultima zi, prima zi... Să fim școlii aproape! Să înțelegem că, fără școlarii ei, România e un cimitir de ratări

10 Sep 2018 1607

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 3 august 2017

03 Aug 2017 2493

Știți ce greu e să fii preot? Răspunsul preotului Necula pentru o mamă căreia i-a murit bebelușul. Emoționant

15 May 2016 3224

Răspuns neașteptat al unui preot! Despre fumat- „Închipuiți-vă dacă Biserica făcea proiectul ăsta de lege” (video)

30 Apr 2016 4175

Zeci de mii de pachete de ţigări, introduse în ţară nelegal (video)

27 Apr 2016 2844

Părintele Constantin Necula – „La primul concert rock, voi fi alături de tineri, în sutană şi cu crucea la gât”

10 Nov 2015 1903