#citeșteDobrogea 6 iunie una mie nouă sute șaizeci și opt. Protocol de înfrățire Constanța-Sulmona. Cine-și mai amintește?

  • Orașul Sulmona, de-a lungul atator veacuri, a fost, este și va fi recunoscător tuturor locuitorilor Daciei și îndeosebi ai vechiului Tomis.
 
Astăzi, 6 iunie 2020, se împlinesc 52 de ani de la semnarea, în 1968, a Protocolului de înfrățire, parafat între Petre Nicolae, primarul de atunci al Constanței, și Paolo Di Bartolomeo, primar al orașului Sulmona-Italia.

Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea bimilenarului Ovidius.

Poetul care se năștea în anul 43 i Hr., la Sulmona și care, în anul 9 d.Hr., era exilat la Tomis de împăratul Augustus, nu este doar poetul literaturii universale, dar și poetul literaturii italiene, și române, deopotrivă.

„Tristele” și ”Ponticele” sunt cele două culegeri de elegii personale, sub forma unor scrisori trimise lui Augustus, inspirate de exilul poetului. Protocolul de înfratire a fost scris în limba italiană și tradus în limba româna.

„Orașul Sulmona, de-a lungul atator veacuri, a fost, este și va fi recunoscător tuturor locuitorilor Daciei și îndeosebi ai vechiului Tomis, care l-au încurajat cu nesfârșita bunătate și blândețe pe vestitul și rafinatul poet”, este o parte din mesajul pe care orașul Sulmona îl adresa poporului roman și locuitorilor Constanței cu prilejul sărbătoririi bimilenarului nașterii lui Ovidius.
 
Despre Sulmona
 
Sulmona este un oraș din provincia L'Aquila din Abruzzo, Italia, cu o populaţie de 24.221 de locuitori.

Sulmona, în latina veche, înseamnă „onis", adică „apa bogată". Orașul este așezat în Peligna Valle, un platou situat pe un fost lac dispărut în timpurile preistorice, fiind înconjurat de munţii Monte Morroni, în parcul naţional d'Abruzzo.


Este cunoscut drept orașul natal al lui Publius Ovidius Naso, poetul roman care a trăit în timpul domniei lui Augustus, fiind exilat in vechea cetate Tomis, (Constanţa de astăzi), unde şi-a definitivat opera. A fost contemporan cu alţi poeţi precum Virgil și Horaţiu, cu care este adesea menţionat ca unul dintre cei trei poeți canonici ai literaturii latine.

6 iunie una mie nouă sute șaizeci și opt. Așa scrie pe protocolul de înfrățire! Dar cine să își mai aminească!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.