Cultura

#citeșteDobrogea Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța. „Dobrogea 1878 - 1928. Cincizeci de ani de vieață românească“

„Dobrogea 1878 - 1928. Cincizeci de ani de vieață românească“. Primul institut de cercetări marine din România, la Agigea

 
Prof. dr. Ioan Borcea este una dintre personalitățile care semnează un capitol din volumul colectiv „Dobrogea 1878 - 1928. Cincizeci de ani de vieață românească“. Membru corespondent al Academiei Române, specialist în fauna Mării Negre, Ioan Borcea (n. 13 ianuarie 1879, comuna Buhoci, județul Bacău - d. 30 iulie 1936, comuna Agigea, județul Constanța) a fost un zoolog român care și-a dedicat viața cunoașterii ecosistemelor marine, fiind, de asemenea, fondatorul oceanografiei românești și al Stațiunii Biologice Marine „Regele Ferdinand I“ de la Agigea.
 
Din informațiile găsite pe site-ul Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, instituție de care aparține Stațiunea Biologică Marină actualmente „Prof. Dr. Ioan Borcea“, primul institut de cercetări marine din România, aflăm că prof. Ioan Borcea a fost decan al Facultății de Științe Naturale, Universitatea „Al. I. Cuza“, director al Muzeului de Istorie Naturală din Iași și în viața politică membru al Partidului Țărănesc (1919) și ministru al Instrucțiunii și Cultelor între anii 1919-1920.
 
Revenind la cartea din Biblioteca Virtuală, trebuie spus că în cele zece pagini dedicate capitolului intitulat „Fauna Mării Negre pe litoralul Dobrogei“, Ioan Borcea pleacă de la particularitățile Mării Negre, care nu sunt propice unei faune bogate - vezi „salinitatea mai redusă sau lipsa de curenți și de oxigenație în stratele adînci de apă“ - și descrie un număr redus de forme care se întâlnesc în regiunea litorală a Dobrogei, „fie ca curiozități sau forme caracteristice, fie mai ales că au interes din punct de vedere economic“. Printre acestea: foca de Marea Neagră, delfinii sau porcii de mare, din neamul rechinilor - „cânele de mare“ (ale căror femele nasc puii vii, câte 12 deodată, de dimensiuni de circa 25 cm). Tot la categoria rechini integrează vulpea de mare (vatos) și pisica de mare.
 
Urmează prezentarea diferitelor tipuri de pești - ganoizi sau neamul Morunilor, apreciați pentru carne și icre, dar și osoși sau Teleosteeni, gen scrumbii, sardeaua, chefalii, guvizii - care pot ajunge și la 25 cm pe coastele stâncoase. Nu lipsesc din prezentare crustaceele - crabi și creveți - și nici moluștele - midii, stridii.
 
Și pentru că v-am stârnit curiozitatea, mai multe informații extrem de interesante aflați accesând AICI.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii. 
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcare în scop personal şi necomercial, în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.

 
Sursa foto: www.bio.uaic.ro
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sprijin pentru refacerea bibliotecii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ din Constanța. Zeci de volume au fost donate. Cine a avut inițiativa (galerie foto)

31 Oct 2018 1030