#citeșteDobrogea „Paristrion“, Dobrogea de astăzi? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

„«Paristrion» un ducat de graniță bizantin în Dobrogea de astăzi” este un fragment dintr-o comunicare prezentată la Academia Română și semnată de N. Bănescu, profesor la Universitatea din Cluj.
 
Regăsim în sumarul revistei Societății Culturale Dobrogene, în numărul 3 al „Analelor Dobrogei“ (serie veche), anul II, iulie-septembrie 1921, la pagina 3/313, un fragment ce face referire la zona în care s-a format Dobrogea și la rezistența sa, în ciuda schimbărilor prin care a trecut.
 

 
În acest articol regăsim date din veacurile XI și XII, pe care scriitorii imperiului bizantin le-au formulat cu privire la „Paristrion”, un ținut de la Dunăre ce corespunde cu așezarea Dobrogei actuale, care începea de la Silistra și ajungea până la gurile Dunării.
 

Pasaje din articolul lui N. Bănescu

 
„Nicolae Iorga bănuia că termenul de «Paristrion», pentru regiunea dunăreană care e teatrul acestor evenimente, trebuia să fie mai mult decât o indicație geografică oare care. Izvoarele bizantine ne arată, în adevăr, că sub aceste nume se înțelege o subîmpărțire administrativă și militară a imperiului. Timp de două sute de ani, în glorioasa perioadă a Comnenilor, Ținutul acesta, un ducat de graniță dintre cele mai însemnate, a fost strâns legat de Constantinopole”.
 
„Termenul general de «Paristrion» era pentru noua subîmpărțire administrativă. Termenul acesta se întâlnește și pentru alte părți de lângă Dunăre, către Sirmium, cum îl aflăm la Kinnamos”.
 
Un al doilea duce de Paristrion a fost Katakalon Kekaumenos, unul dintre cei mai mari generali ai veacului XI. Chiar și rușii lui Vladimir, veniți în 1043, au fost zdrobiți la intrarea Bosforului. După un timp, și acest duce a fost înlocuit, fiind „așezat” în Paristrion Mihail, fiul lui Anastasios. Însă, după Mihail, conducerea ducatului ajunge în mâinile lui Constantin X Ducas. După Alexios I Comnenul și conducătorul Paristrionului, Leon Nikerites, alt duce nu a mai existat.
 
„Alt duce de Paristrion nu mai cunoaștem. Aceasta nu înseamnă însă că ducatul va fi dispărut atât de repede. Urmașii lui Alexios I au fost mai cu seamă absorbiți de evenimentele ce chemau atenția lor în Asia. Politica de energie războinică a lui Manuel era încă destul de impunătoare pentru a păstra la frontiera mereu expusă a Dunării acest post înaintat, a cărui existență număra o sută de ani și mai bine”.
 

În timp, s-a confirmat că a existat la acea vreme această unitate administrativă care s-a dovedit a fi Dobrogea de astăzi.
 
„Existența ducatului bizantin de la Dunăre s-a putut încheia numai cu sfârșitul puternicei dinastii a Comnenilor. Răscoala Asăneștilor, cucerirea de către Latini a Constantinopolei, cu toate urmările lor atât de fatale Bizanțului, au rupt definitiv legăturile acestuia cu ținuturile de la Dunăre, cârmuite de ducele din Dristra”.

 
Puteți accesa varianta integrală a numărului 3 din anul 2 (1921) al Analelor Dobrogei AICI.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța și-a depășit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei și a personalităților sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, puteți să descărcați în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale
 
Citește și: 
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea Un alt manifest al lui Pariano. „Bătrânii noştri aveau un cântec - «Toată noaptea bat la poartă şi tu dormi, dormire-ai moartă!»“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Generalul Emanoil Boteanu, un prim comandant al Marinei Române

23 Apr 2024 604

Manevrele navelor în toate porturile de la malul Mării Negre, suspendate. De ce a fost luată această decizie

20 Apr 2024 418

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1941

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1158

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2527

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2549

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3713

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4307

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5194

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4876

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5444

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5266

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5486

Istoria Dobrogei - Bibliografie Clemens (sec. II-III) - „Covoarele”

09 Feb 2024 5864

#DunăreaCălăuzăTuristică Chilia Nouă în anii 1930 - „Este renumit prin marele său obor de cereale“

07 Feb 2024 6146