#citeșteDobrogea Tenorul constănțean Vasile Moldoveanu împlinește 84 de ani. La mulți ani, maestre! (galerie foto)


În urmă cu patru ani, în decembrie 2015, cotidianul ZIUA de Constanța reușea, cu sprijinul conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, teribila performanță de a-l readuce acasă, pentru a fi omagiat pe prima scenă unde a fost descoperit de mentorii săi, după un... exil de mai bine de șase decenii, pe maestrul Vasile Moldoveanu. Evenimentul a fost dedicat împlinirii a 15 ani de existență a cotidianului ZIUA de Constanța, excelent prilej pentru a-i oferi o serie de surprize, devenite plăcute amintiri astăzi, de ambele părți.
 
Mai apoi, pe 12 iunie 2018, când ZIUA de Constanța a organizat un nou eveniment dedicat lumii artistice, de data aceasta intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănțean“, tenorului Vasile Moldoveanu îi erau decernate, pentru tot ceea ce a însemnat activitatea sa la malul mării, medalia „Jean Ionescu“, placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Județean, dar și o scrisoare de mulțumire din partea Primăriei Municipiului Constanța, pe care le-a preluat conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, în numele artistului, urmând a-i fi transmise.
 
Vasile Moldoveanu, tenorul constănțean de la Metropolitan Opera, împlinește astăzi 84 de ani, moment potrivit pentru a readuce în atenție ascensiunea acestei personalități a lumii culturale, născut la malul mării și aplaudat, zeci de ani, pentru prestația sa artistică pe marile scene de operă ale lumii.
 
Uneori un banal post de radio poate influența o viață!
 
Născut pe 6 octombrie 1935, la Constanța, într-o casă din strada Ing. Titus Cănănău, la nr. 12 (astăzi, strada Salcâmilor), Vasile Moldoveanu a urmat cursurile primare la Școala Generală nr. 11, de pe strada Călărași (astăzi Școala Gimnazială Constantin Angelescu), după care a devenit elev al Liceului „Mircea cel Bătrân“, dar în clădirea de pe strada Traian, unde funcționează astăzi Colegiul „Mihai Eminescu“, clase doar de băieți, după moda timpului.
Într-o zi, tatăl său a adus în casă un aparat de radio, marca timpului: Orion. Copilul reușește să prindă pe unde un post fascinant, cu muzică simfonică, de operă, cu de toate. Postul se numea Monte Carlo și, ca o predestinare, tenorul își are reședința, de peste trei decenii, chiar în celebra localitate Monte Carlo, la malul mării.
 
O verișoară, prietenă cu o coristă de la Operă, i-a propus să meargă la o întâlnire cu dirijorul noului teatru liric al Constanței, Constantin Daminescu. Așa a început tenorul Vasile Moldoveanu să cânte în corul Operei. Maestru de cor era Gheorghe Velea, un muzician rafinat, de multă simțire artistică. A urmat firesc studenția la Conservatorul bucureștean, la clasa marelui Octav Enigărescu, unul dintre cei mai mari baritoni români! 
 
Licența a luat-o la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, cu opera „Boema“, de Puccini. Vasile Moldoveanu a cântat pe scena Operei Naționale din București din anul 1966 până în 1972. Debutase cu rolul Arlechin din opera „Paiațe“ de Leoncavallo, urmând alte câteva de referință. A cântat în total în 22 de opere, în general în roluri secundare, dar și în câteva roluri principale: Rinuccio („Gianni Schicchi“), Rodolfo („La bohème“), Il Duca di Mantova (Rigoletto), Ernesto („Don Pasquale“) sau Tamino („Die Zauberflöte“ - care este și ultimul său spectacol în România, susținut pe data de 23 iunie 1972). De asemenea, apare și pe primele discuri de operă de la Electrecord, în roluri secundare. Cunoscuse succesul de scenă, gustul aplauzelor, aprecierile criticii de specialitate.
 

Solistul de naționalitate română cu cele mai multe prezențe în rol principal, de după război

A cântat alături de Boris Christoff, Nicolai Ghiaurov, Renato Bruson, Renata Scotto, Montserrat Caballé, Mirella Freni, Eva Marto și mulți alții, și în tandem, alternativ, cu Luciano Pavarotti. A colaborat cu regizori de talia lui Roman Polanski, Franco Zefirelli, Jean Pierre Ponnelle, Petrică Ionescu, Tito Capobianco, Giancarlo del Monaco și alții. A urcat pe scenele operelor din marile orașe germane, din America, Franța, Elveția, Anglia - Covent Garden, Italia, Olanda, Portugalia, Iran, Africa de Sud.

 
„Vasile Moldoveanu a fost un tenor care a umplut la Opera Metropolitană din New York o parte din golul lăsat de retragerea lui Franco Corelli de pe scenă. Nu a fost singurul, Domingo și Pavarotti au fost urmașii lui Corelli, dar românul a făcut parte din acea lume, împărțind spectacolele cu ei. «Don Carlo» cu Domingo, «Tosca» sau «La bohème» cu Pavarotti, într-un mod consistent, stagiune după stagiune. Publicul îi admira vocea impetuoasă de tenor lirico spinto, iar frumusețea sa, cu o privire intensă - le grand ténébreux - era pomenită și în ziare și îl făcea ideal pentru rolurile în care juca. Nu e deloc puțin lucru“. (Ioana Diaconescu, „Vasile Moldoveanu, un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință“, Editura Muzicală, 2011).

Debutul său la Metropolitan Opera a avut loc la 19 mai 1977, în timpul unui turneu al companiei la Minneapolis/Minesotta, în rolul lui Rodolfo, din opera „La bohème“, având-o ca parteneră în rolul lui Mimi pe Renata Scotto, alături de care va cânta apoi în mai multe spectacole. La Metropolitan Opera a cântat 105 spectacole, mai mult decât oricare alt tenor român, fiind solistul de naționalitate română cu cele mai multe prezențe în rol principal, de după război. Pentru comparație, în aceeași perioadă în care Vasile Moldoveanu cânta la Metropolitan, 1977-1986, Luciano Pavarotti avea 100 de apariții, Plácido Domingo - 149, iar José Carreras - 51.

Începând cu 1987, după o intervenție chirurgicală complicată, își reduce activitatea pe continentul american. Ultimele sale apariții în Statele Unite sunt la Opera din Denver: Calaf („Turandot“) și Des Grieux („Manon Lescaut“).
În arhiva cotidianului ZIUA de Constanța se găsesc numeroase articole-mărturie ale unei cariere fulminante, pe care vă invităm să le accesați.
 
Citește și:
La invitația cotidianului ZIUA de Constanța, tenorul Vasile Moldoveanu se pornește spre locul natal Constanța

#RespectTeatru: Medalia Jean Ionescu și placheta CJC #RespectTeatru pentru tenorul Vasile Moldoveanu
 
#RespectTeatru: Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănțean. Tenorul Vasile Moldoveanu
 
Vasile Moldoveanu, tenorul constănțean de la Metropolitan Opera, împlinește astăzi opt decenii de viață (video)
 
Vasile Moldoveanu, cetățean de onoare. Făgădău a mulțumit public ZIUA de Constanța pentru dreptul de reparație făcut maestrului

 Vasile Moldoveanu, tenorul constănțean îndrăgostit de mare. Primii pași în operă, ghidați de Constantin Daminescu
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Personalități Constanța Vasile Moldoveanu, tenorul care a cucerit patru continente cu vocea sa, în prag de aniversare

05 Oct 2023 1204

#citeșteDobrogea Tenorul constănțean Vasile Moldoveanu împlinește 87 de ani. La mulți ani, maestre!

06 Oct 2022 2351

#DobrogeaDigitală Vasile Moldoveanu, tenorul plecat de la Constanța să cucerească lumea

12 Jan 2021 2962

„Vasile Moldoveanu – Un tenor român pe patru continente. Pasiune și credință”

06 Oct 2020 4693

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru tenorul Vasile Moldoveanu

08 Aug 2018 3014

#RespectTeatru Mesaj dedicat sărbătorii seniorilor teatrului constănţean. Tenorul Vasile Moldoveanu

11 Jun 2018 2946

Mircea Cărtărescu conferenţiază, luni, la Constanţa, la universitatea care-i decernează titlul de Doctor Honoris Causa

06 May 2017 4264

Editorial Un an de la promisiunea făcută unui mare artist al lumii. Domnule Făgădău, vă ţineţi de cuvânt? Mai aveţi timp?

21 Nov 2016 3925

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (galerie foto)

26 Sep 2016 10158

Academicianul Marian Gomoiu, sărbătorit de comunitatea științifică ZIUA de Constanța i-a oferit o plachetă aniversară (galerie foto)

02 Sep 2016 4658

Ar putea deveni profesor asociat la Universitatea Ovidius. Vasile Moldoveanu - „Voi reveni ca să continui această muncă“ (galerie foto + video)

21 May 2016 5761

UPDATE 2 Concert la finalizarea cursului de Master Class al maestrului Vasile Moldoveanu - „ Am ajutat cu ce am învățat eu în 42 de ani de activitate” (galerie foto + video)

20 May 2016 4062

Lobby la premierul Cioloş Tenorul Vasile Moldoveanu, cetăţean de onoare al Constanţei - „Viitorul primar trebuie să rezolve problema Teatrului de Operă şi a Cazinoului!”

20 May 2016 3498

Tenorul Vasile Moldoveanu a revenit pentru un Master Class de artă vocală. „La Constanţa, cultura există, dar mocneşte“ (galerie foto + video)

17 May 2016 5456

Manifestări la Castelul Peleș dedicate aniversării principesei Margareta

26 Mar 2016 2389