Colocviu la Muzeul de Istorie „Vrem să valorificăm patrimoniul cultural al orașului. Păstrarea tradiției este importantă pentru comunitate“ (galerie foto + video)

Sâmbătă, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanța, a organizat un colocviu intitulat „Noi forme de a spune vechile povești, pentru public diferit” în cadrul proiectului „Legende pe ruine circulare”.
 
Această colaborare româno-italiană, coordonată de actorul Fabio Tolledi, de la Teatrul Astragalli din Italia, a vrut să redea publicului constănțean sentimentul de apartenență locală. S-a vorbit despre păstrarea tradițiilor, a legendelor, a identității culturale și istorice.
 
În prima parte a zilei s-a desfășurat, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, colocviul „Legende pe ruine circulare”, cofinanțat de Uniunea Europeană. La eveniment au participat, din partea Teatrului de Stat Constanța, directorul instituției, Dana Dumitrescu, dar și jurnalistul constănțean Cristian Cealera, Sorin Colesniuc, directorul MINAC, Fabio Tolledi, regizorul de la Teatrul din Astragalli, scriitorul Liviu Lungu.
 
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul directorul Teatrului de Stat Constanța, Dana Dumitrescu. Aceasta a precizat faptul că proiectul româno-italian este unul bine-venit în Constanța și că este primul proiect european la care în care este implicat și teatrul. „Vrem să valorificăm patrimoniul cultural al orașului în cadrul acestui proiect. Păstrarea tradiției este un lucru important pentru comunitate. Trebuie să arătăm că siturile arheologice trebuie puse în valoare prin actul teatral pentru publicul constănțean“, a precizat directorul Teatrului de Stat Constanța.
 
Totodată, directorul MINAC, Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit despre câteva momente cheie din istoria Dobrogei care ne-au influențat de-a lungul timpului.
 
Scriitorul Liviu Lungu a declarat că pentru el nu doar Ovidiu este important, ci și anumite personaje precum Ioan Casian, cel care a reconstruit monahismul în Dobrogea.
 
Jurnalistul Cristian Cealera a vorbit atât despre legende, cât și despre mituri și adevărurile istorice. „Am fost fericit să lucrez în acest proiect pentru că el are și legende, dar și istorie. Dragostea mea este Dobrogea“, a precizat Cristian Cealera.
 
Tot Cristian Cealera a mai menționat câteva detalii despre legendele orașului Tomis, printre ele regăsindu-se cele despre Sfântul Andrei. „Sunt multe legende despre care aș putea vorbi, ele demonstrează bogăția patrimoniului țării noastre“, a mai menționat jurnalistul.
 

A fost amintit în cadrul discuției și parteneriatul cu Universitatea Salento din Lecce, al cărei fondator a fost chiar un român.
 
Actorul și regizorul italian Fabio Tolledi, de la Teatrul Astragalli, cel care a coordonat acest proiect, a declarat: „Sunt multe lucruri importante pe care trebuie să le luăm în considerare. Conceptul de moștenire, de patrimoniu. Trebuie să fim conștienți de asta pentru că este în conexiune cu viitorul, pentru viitoarele generații“.

 
Potrivit regizorului italian, „teatrul este o experiență umană, bazată pe o experiență împărtășită. Baza este de a-i întâlni pe ceilalți în cadrul unei experiențe“.
 
Colocviul s-a terminat cu invitația directorului Teatrului de Stat, Dana Dumitrescu, la reprezentația actorilor constănțeni și italieni ce a avut loc în sala Mozaic a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
 
În ceea ce privește spectacolul oferit de actorii celor două teatre, acesta s-a desfășurat în aer liber, la sala Mozaic a muzeului constănțean, la dorința regizorului italian Fabio Tolledi, care a menționat faptul că acel loc, peisajul și tematica reprezentației se potrivesc foarte bine.
 
Atmosfera creată de actori a fost una de suspans, dar și de liniște, contemplare, meditație. Spectacolul s-a desfășurat atât în limba română, cât și în limba italiană, iar regizorul a mai intervenit ca narator în limba engleză.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 744

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 732

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 618

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 675

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 927

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 745

Mihai Bucovală, arheologul care a trăit și și-a desăvârșit cariera la Constanța

07 Jan 2024 949

Expoziție despre cartografierea Mării Negre la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

15 Dec 2023 780

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 993

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 874

Personalități Constanța Nubar Hamparțumian, director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie și cercetător legat de cetatea Histria

03 Dec 2023 1167

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12394

LIVE TEXT Simpozion de 1 decembrie la MINA Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Nov 2023 1121

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pregătește un simpozion pentru celebrarea Zilei Naționale

28 Nov 2023 785

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19644