Comuna Horia a intrat în istorie! Lansare fastuoasă de carte a profesorului Volumia Sîngeorzan (galerie foto)


 
Comuna constănţeană Horia a fost la înălţime weekendul trecut! Profesorul hârşovean Volumia Sîngerozan şi-a lansat, într-o festivitate de excepţie, desfăşurată în incinta Căminului Cultural din Horia, un volum dedicat comunei cu acelaşi nume.
 
La evenimentul de lansare a cărţii au participat personalităţi marcante ale ştiinţelor geografice din România, cadre didactice din oraşul Hârşova, dar şi foşti şi actuali elevi ai profesorului. Printre invitaţii de renume s-au numărat: prof. univ. dr. Mihai Ielenicz, preşedintele Societăţii Geografice din România (SGR), vicepreşedintele SGR,  prof. univ. dr. Silviu Neguţ, inspectorul de specialitate ISJ Călăraşi, prof. Marilena Elena Belciu, directorul Colegiului Naţional „Mircea Cel Bătrân“ din Constanţa, prof. Vasile Nicoară, şi directorul Colegiului Naţional „Tomis“ Constanţa, prof. Cornel Dumitraşcu.
 
Oaspeţii au fost întâmpinaţi „ca la carte“, cu pâine, sare şi flori, de către elevii şcolii din comună. În deschiderea evenimentului, s-au aflat preoţii Protoieriei Hârşova, care au rostit câteva binecuvântări şi au interpretat mai multe melodii religioase, potrivite unui asemenea eveniment. Ulterior, a urmat un moment solemn, prin intonarea Imnului de Stat.
 
Cartea intitulată „Horia - repere geografice şi culturale“ reprezintă mai mult decât o monografie a comunei. Lucrarea de specialitate tratează condiţiile fizico-geografice, istorice şi culturale ale comunităţii Horia, oferind o prezentare sintetică a comunei, din toate punctele de vedere, aspecte îndelung studiate de profesorul Liceului Teoretic „Ioan Cotovu“, Volumia Sîngeorzan.
 
Lucrarea „Horia - Repere geografice şi culturale“, lansată sâmbătă, cuprinde două părţi: 1) Scurte consideraţiuni fizico-geografice ale comunei Horia şi 2) Comunicări ştiinţifice, ca instrumente de lucru în activitatea didactică geografică din învăţământul preuniversitar. Prefaţa cuprinde „Cuvinte înainte“ adresate de personalităţi marcante ale ştiinţelor geografice din România din judeţul Constanţa şi din alte judeţe. În partea a doua se fac referiri deosebite la activităţi deosebite, desfăşurate cu elevii şcolii din Horia, care, sâmbătă, au fost adevăraţi „eroi“.
 
După evenimentul de lansare, a urmat o aplicaţie practică de teren, constând într-o vizită la Muzeul de Artă din Topalu şi la Cetatea Capidava. Festivitatea s-a încheiat la Căminul Cultural din Horia, cu o masă festivă, „Repere culturalo- gastronomice“. De asemenea, a avut loc şi o tombolă a „hobby-urilor“, cu obiecte confecţionate personal în artă quilling, origami şi decoupage.
 
Vă reamintim că prof. Volumia Sîngeorzan şi-a mai lansat un volum în luna martie a anului 2015, intitulat „Hârşova - coordonate geografice“. Tot atunci, autoarea a primit din partea Societăţii de Geografie din România diploma „Simion Mehedinţi“ şi titlul de Geo Magister, pentru merite deosebite în predarea Geografiei în şcoală timp de 42 de ani şi pentru cartea „Hârşova - coordonate geografice“.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Revista presei locale

23 Sep 2017 2386

Lansare de carte la Primăria Hârşova Profesoara Volumia Sîngeorzan, premiată de Societatea de Geografie din România (galerie foto)

30 Mar 2015 2529