Conferința internațională a Grupului de cercetare a arheologiei aeriene, la Muzeul de Istorie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va găzdui, în perioada 12-14 septembrie 2019, un eveniment cu participare internațională, Conferința anuală a Grupului de cercetare a arheologiei aeriene. Grupul a fost înființat în Marea Britanie în 1983, în scopul examinării unor modalități de obținere a informațiilor arheologice din fotografiile aeriene existente - aspect care, în prezent, tinde să se încadreze în lucrările „post-recunoaștere”. Alcătuit din profesioniști ai patrimoniului, cercetători, studenți și savanți independenți dedicați inițiativelor de educație și cercetare, Grupul oferă oportunități pentru crearea de rețele, mentorat și schimb de idei despre teorii, metode și tehnologii legate de arheologia aeriană.
 
Acesta consideră că perspectiva aeriană este esențială în rezolvarea unor întrebări cheie în domeniul arheologiei și patrimoniului, inclusiv caracterul peisajului, schimbarea peisajului pe termen lung și ecodinamica umană. Întâlnirile Grupului se organizează cel puțin o dată pe an, Constanța și instituția sa de prestigiu, MINA, asumându-și rolul de a găzdui evenimentul în 2019.
 
În cadrul reuniunilor anuale se fac prezentări ale proiectelor terminate sau în curs de desfășurare, dar sunt și sesiuni cu discuții libere. Prezentările au inclus o parte din rezultatele Programului Național de Cartare pentru Anglia și integrarea diferitelor metode de sondaj. Utilizarea imaginilor din satelit, cu rezoluția crescândă disponibilă în prezent publicului, a devenit o sursă de informații arheologice extrem de utilă.
 
Pe măsură ce Grupul s-a mărit, a atras fotografi aerieni, s-au pus în discuție diferitele tipuri de hardware (camere, filme, filtre etc.) și utilizarea în cercetarea arheologică a noilor tehnologii. Scanarea aeriană cu laser a revoluționat modul în care arheologii pot vedea și înțelege topografia în multe părți ale lumii ascunse anterior. S-au adăugat mai recent utilizările dronelor (vehicule aeriene fără pilot) și  metodele care permit recrearea unor imagini tridimensionale dintr-o serie de fotografii suprapuse.
 
La Conferința de la Constanța, tematica abordată va fi grupată în patru sesiuni:
I.  Arheologia aeriană în România și în regiunea Mării Negre
II. Arheologia aeriană în sectorul comercial
III. Arheologia aeriană și publicul
IV. Lacune în teoria și practica arheologiei aeriene.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța va prezenta evenimentul desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, începând cu ziua de joi, 12 septembrie.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Expoziția „Dobrogea Otomană în documente și artefacte de epocă” este găzduită de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cine a adus contribuții din partea MINA Constanța

31 Mar 2024 493

LIVE TEXT Vernisaj despre fotografiile lui Virgil Nicolau la MINA Constanța (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 742

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 515

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la ceas aniversar! Ce mesaj a transmis

14 Mar 2024 1546

Mină la malul mării, în Costinești, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1534

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 925

LIVE TEXT Simpozion de 1 decembrie la MINA Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Nov 2023 1119

MINA Constanța prezintă vernisajul expoziției Comunitatea britanică din Kustendje (1857-1882) - Portrete din trecut (FOTO+VIDEO)

14 Nov 2023 912

Activități culturale Constanța Proiectul ETERIA aduce arte și culturi diverse la malul mării

17 Sep 2023 849

Activități culturale din cadrul proiectului internațional E.T.E.R.I.A., organizate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

15 Sep 2023 732

Vernisaj la MINA Constanța Expoziție despre povestea Podului de la Cernavodă și implicarea lui Ionel și Vintilă Brătianu, fiii lui I.C. Brătianu

31 Aug 2023 748

Alertă în zona 3 Papuci din Constanța! Turiștii speriați de un obiect plutitor! Ce au descoperit autoritățile (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Aug 2023 2710

Explozie în Costinești! Posibil mină marină. O a doua mină ar pluti în larg (FOTO+VIDEO)

14 Aug 2023 9048

Lansare de carte la MINA Constanța Cristian Cealera prezintă noul volum din „Poveștile Mării Negre” (FOTO +VIDEO)

28 Jul 2023 1627

Oficial de la MINAC Atenție turiști! Care sunt obiectivele turistice din județul Constanța, închise pentru reabilitare

03 Jul 2023 1177