Cultura

Conferința internațională a Grupului de cercetare a arheologiei aeriene, la Muzeul de Istorie Constanța

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va găzdui, în perioada 12-14 septembrie 2019, un eveniment cu participare internațională, Conferința anuală a Grupului de cercetare a arheologiei aeriene. Grupul a fost înființat în Marea Britanie în 1983, în scopul examinării unor modalități de obținere a informațiilor arheologice din fotografiile aeriene existente - aspect care, în prezent, tinde să se încadreze în lucrările „post-recunoaștere”. Alcătuit din profesioniști ai patrimoniului, cercetători, studenți și savanți independenți dedicați inițiativelor de educație și cercetare, Grupul oferă oportunități pentru crearea de rețele, mentorat și schimb de idei despre teorii, metode și tehnologii legate de arheologia aeriană.
 
Acesta consideră că perspectiva aeriană este esențială în rezolvarea unor întrebări cheie în domeniul arheologiei și patrimoniului, inclusiv caracterul peisajului, schimbarea peisajului pe termen lung și ecodinamica umană. Întâlnirile Grupului se organizează cel puțin o dată pe an, Constanța și instituția sa de prestigiu, MINA, asumându-și rolul de a găzdui evenimentul în 2019.
 
În cadrul reuniunilor anuale se fac prezentări ale proiectelor terminate sau în curs de desfășurare, dar sunt și sesiuni cu discuții libere. Prezentările au inclus o parte din rezultatele Programului Național de Cartare pentru Anglia și integrarea diferitelor metode de sondaj. Utilizarea imaginilor din satelit, cu rezoluția crescândă disponibilă în prezent publicului, a devenit o sursă de informații arheologice extrem de utilă.
 
Pe măsură ce Grupul s-a mărit, a atras fotografi aerieni, s-au pus în discuție diferitele tipuri de hardware (camere, filme, filtre etc.) și utilizarea în cercetarea arheologică a noilor tehnologii. Scanarea aeriană cu laser a revoluționat modul în care arheologii pot vedea și înțelege topografia în multe părți ale lumii ascunse anterior. S-au adăugat mai recent utilizările dronelor (vehicule aeriene fără pilot) și  metodele care permit recrearea unor imagini tridimensionale dintr-o serie de fotografii suprapuse.
 
La Conferința de la Constanța, tematica abordată va fi grupată în patru sesiuni:
I.  Arheologia aeriană în România și în regiunea Mării Negre
II. Arheologia aeriană în sectorul comercial
III. Arheologia aeriană și publicul
IV. Lacune în teoria și practica arheologiei aeriene.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța va prezenta evenimentul desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, începând cu ziua de joi, 12 septembrie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Demonstraţii de tehnică a vitraliului, prilejuite de expoziţia Glass Nouveau a artistului Cristian Florin Anghelescu

20 Sep 2019 386

Tinerii artişti absolvenţi ai Facultăţii de Arte şi aspiraţiile lor „Este fantastic să ştii că un om trăieşte din artă şi datorită ţie, cel care l-ai sprijinit şi l-ai învăţat ceva“ (galerie foto+video)

18 Sep 2019 969

La Art Gallery Constanţa Finisaj urmat de vernisaj Eugen Raportoru

16 Sep 2019 480

​Specialiști din toată Europa, prezenți la Conferința Internațională de Arheologie Aeriană de la Constanța

13 Sep 2019 392

Posturi vacante la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa

01 Sep 2019 834

Constanţa Sofia Vicoveanca, concert la biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina”. Se colectează rechizite şcolare

27 Aug 2019 1665

Timpan pentru lumină – vernisaj propus de Constantin Cioc, pictorul care vede sunete și aude culori

06 Aug 2019 604

Constănţeanul supărat Claudiu Banu, preot paroh la Biserica „Sfântul Mina“ Constanța, despre mizeria din Parcul Tăbăcărie - „Mă doare sufletul! Zi de zi aceeași situație. Nu caut vinovați, ci remediere”!

17 Jul 2019 1903

Întâlnire, la Constanţa, între ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi ÎPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi

02 Jun 2019 1204

UPDATE. Imagini de la eveniment IPS Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, va sluji, astăzi, la Constanța, în oraşul său natal (galerie foto)

02 Jun 2019 1247

Mai ţineţi minte spargerea de la Biserica „Sf. Mina“ din Constanţa, din 2006? Decizie de ultim moment la Judecătoria Constanţa

11 Apr 2019 936

Kinder Constanţa a câştigat turneul internaţional de la Bansko. Plus un loc doi şi trei premii individuale (galerie foto)

21 Sep 2018 1813

Fost fotbalist la Farul şi fostă campioană la gimnastică Ionuţ Monea s-a căsătorit cu Raluca Balaban. „Pasión“ la dansul mirilor (galerie foto)

24 Aug 2018 6391

Imagini de la eveniment Debut perfect în Liga a 2-a. SSC Farul, 4-1 cu ACS Poli Timişoara. Alex Grigoraş a marcat toate golurile gazdelor! (galerie foto)

04 Aug 2018 2967

SSC Farul debutează sâmbătă în Liga a 2-a. Meci la Ovidiu Ion Barbu - „Sper şi cred că vom face un joc bun şi un rezultat mare“ (galerie foto)

03 Aug 2018 1864