Conferința „Vântul, duhul, suflarea- între ficțiune și document”, la Biblioteca Județeană Constanța

„Vântul, duhul, suflarea - între ficțiune și document”, foto: Biblioteca Județeană Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, împreună cu Asociația Tineri pentru Cultură Transilvania și Editura Polirom organizează luni, 5 septembrie 2022, ora 18.00, o întâlnire cu scriitoarea Andreea Răsuceanu, care va susține conferința „Vântul, duhul, suflarea - între ficțiune și document”, cu ocazia lansării cărții „Vântul, duhul, suflarea”  (Editura Polirom, 2020), urmată de un dialog cu prof. univ. dr. Angelo Mitchievici.

Pentru „Vântul, duhul, suflarea” (2020), Andreea Răsuceanu a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și nominalizări la Premiile revistei „Observator cultural”, premiile „Sofia Nădejde“ și Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022).  

„Vântul, duhul, suflarea” este al doilea roman al scriitoarei Andreea Răsuceanu, după „O formă de viață necunoscută” (2018), roman anunțat deja într-o mărturisire directă a autoarei, la lansarea online a cărții, ca fiind o parte a unei trilogii.

În aparență, avem de-a face cu o cronică de familie, mai precis de familii, care străbate trei secole, de la epoca domniilor fanariote, a zorilor redeșteptării naționale, cu regulamentul organic în Moldova și pregătirea Unirii Principatelor, la belle époque, la interbelic și postbelicul comunist, de la stalinismul dejist al unor agresive inginerii sociale, la ceaușismul târziu, un adevărat tur de forță, mai ales că autoarea se mișcă cu aceeași dezinvoltură de la sat la oraș, din mahala în centrul cosmopolit al capitalei, de la București la Iași, din Moldova în Țara Românească.


Andreea Răsuceanu s-a impus ca un teoretician al geografiilor literare, focalizată, în special, asupra Bucureștiului cartografiat recent și în „Dicționar de locuri literare bucureștene”, în coautoriat cu Corina Ciocârlie, dar iată că extinde această explorare în ficțiune asupra unui spațiu cu mult mai vast, reușind să parcurgă nu numai diferite teritorii, ci și epoci, totodată.


Am putea uita însă foarte bine teoreticianul, din cauza calităților romancierului, chiar dacă documentarea temeinică devine un fundament al romanelor sale. Dar și pentru că, în ficțiune, geografiile se înscriu diferit într-o memorie afectivă, iar harta e mai puțin una de hârtie, cât una senzorială, a unei întregi culturi și civilizații trecute prin gândurile, simțurile și afectele personajelor, ca și prin acele petites histoires a vieților minuscule.” (Angelo Mitchievici)

Lansarea cărții se încheie cu o sesiune de autografe pe care le va acorda autoarea, Andreea Răsuceanu.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Ziua Bibliotecarului din România", marcată de Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea

23 Apr 2024 212

Conferința „Puncte cardinale în dispozitivul social. De la succes la reziliență” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

23 Apr 2024 246

Eveniment literar la Constanța Lansarea romanului lui Radu Paraschivescu, la Biblioteca Județeană

22 Apr 2024 348

Biblioteca Județeană Constanța Ziua Pământului, sărbătorită la Ludotecă (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 304

Masă rotundă cu tema „Shakespeare și marea” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

22 Apr 2024 337

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 372

Consilierii județeni din Constanța se întrunesc pentru a aproba actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru reabilitarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” (DOCUMENT)

16 Apr 2024 350

Ședință CJ Constanța Sumă de peste patru milioane de euro alocată pentru reabilitarea Bibliotecii Județene. Este vizată creșterea eficienței energetice (DOCUMENT)

14 Apr 2024 512

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 621

Ziua Internaţională a Rock and Roll-ului, marcată de Biblioteca Județeană Constanța

06 Apr 2024 419

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 402

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 740

Expoziție dedicată „Zilei Cărții și Dreptului de autor” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Care este tematica acesteia (GALERIE FOTO)

04 Apr 2024 397

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 567

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 620