Constanța culturală Anghel Saligny, ctitor al Dobrogei moderne


 
  • Anghel Saligny și ctitoriile sale, în expoziția dedicată marelui inginer român, organizată la Biblioteca Județeană „I. N. Roman” Constanța
 
S-au împlinit, în urmă cu câteva zile, 126 de ani de la inaugurarea Podului de la Cernavodă, cel mai lung pod din Europa, la vremea sa – un concept original și o adevărată operă de artă inginerească. „Părintele” său – genialul Anghel Saligny, a fost autorul mai multor realizări de marcă, iar personalitatea sa este omagiată, în această lună, printr-o expoziție organizată la Biblioteca Județeană „I. N. Roman” Constanța, de către Serviciul de Informare Bibliografică Dobrogeană.
Sub titlul „Ctitori ai Dobrogei moderne: Anghel Saligny”, expoziția (care va putea fi vizitată până pe 30 septembrie) ilustrează multiple aspecte ale activității lui Anghel Saligny, figură marcantă a epocii sale, personalitate plurivalentă a științei și ingineriei românești
El și-a legat numele de Dobrogea prin edificarea podului „Regele Carol I” de la Cernavodă, dar și prin  contribuția majoră la construirea Portului Constanța, el fiind autorul, în premieră, al silozurilor din beton armat, dar și al instalației de petrol.  De asemenea, inginerul român a realizat modernizarea sistemului de căi ferate din România, prin proiectarea și supravegherea construcției de căi ferate, poduri și gări.
Activitatea sa constructivă în Dobrogea s-a desfășurat într-o epocă în care provincia pontică unită cu Țara, la 1878, se afla în plină ascensiune economică, socială și culturală. Efortul general era îndreptat spre ridicarea sa din punct de vedere economic, construirea și consolidarea infrastructurii fiind vitale. Prin proiectele de mare anvergură realizate în Dobrogea, Anghel Saligny poate fi așezat în galeria făuritorilor Dobrogei moderne, alături de regele Carol I și de Mihail Kogălniceanu.
Expoziția, realizată de bibliograf Angela-Anca Dobre, se află în holul central al Bibliotecii Județene „I. N. Roman” Constanța și cuprinde carte, presă și iconografie din colecțiile care ilustrează multiple aspecte ale activității lui Anghel Saligny.
 Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.
 
Citește și:
126 de ani de la construcția Podului de la Cernavodă: „Nu se poate concepe existenţa României fără Dobrogea, cum nu se poate concepe existenţa României fără Bucureşti“

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.