Constanța culturală Două milenii de istorie și moștenire culturală arheologică, prin ochii artiștilor plastici contemporani

  • „Zeități la Pontul Euxin”, cea mai recentă expoziție de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța
 
Până pe 14 ianuarie 2022, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, poate fi vizitată expoziția „Zeități la Pontul Euxin”, al cărei curator este Alexandra Maciac.
 
Printre expozanți, puteți admira lucrările artiștilor Gheorghe Caruțiu, Roxana Dumitru, Liviu Epuraș, Alexandra Maciac, Iulia Mihalcea, Bianca Paraschiv, Lisandru Neamțu, Andreea Rădulescu, Ovidiu George Rusu.
 


Constituită ca un experiment de artă contemporană, construit pe o punte care unește două lumi - cea a civilizației antice și lumea contemporană – expoziția ne invită să investigăm modul în care poate fi privită, înțeleasă și transpusă în limbajul artelor plastice contemporane moștenirea culturală arheologică a Constanței.
 
Punctul de plecare al expoziției este un joc liber al imaginației și al înțelegerii patrimoniului sculptural aflat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
 
O redescoperire a perfecțiunii formei din lumea antică a fost transpusă de artiști prin prisma experimentelor contemporane. Participanții la experiment au propus o viziune proprie asupra unor monumente arhitecturale de la Pontul Euxin, precum zeități protectoare ale orașului Tomis- Fortuna și Pontos; principale zeități ale panteonului greco-roman: Bacchus, Cybela, Mercur, Isis, Esculap, Diana, Afrodita; alte zeități greco-romane: Selene, Grațiile, Hecate, Dioscurii, Nemesis și alte divinități din afara panteonului clasic precum: Cavalerul Trac, Mithras, Șarpele Glycon etc.
 
Potrivit organizatorilor, „prin intermediul artei antice, omul se poate apropia de originile sale și poate sonda identitatea sa cea mai profundă și mai arhaică astfel, prin încercarea de a înțelege cultura popoarelor care au trăit în trecut și prin intermediul unui fir inextingibil, ajunge să înțeleagă mai bine prezentul și să se proiecteze cu mai multă claritate spre viitor.”
 
 

Citește și:
LIVE TEXT Lansări de carte și expoziții, la MINAC (GALERIE FOTO)
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noaptea Muzeelor la Constanța. Programul general de desfășurare al evenimentului

09 May 2022 2208

Contract pentru reabilitarea clădirii Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța. Ce societate se va ocupa

18 Apr 2022 789

Expoziție dedicată tătarilor din Lituania la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Apr 2022 1789

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța angajează cercetător științific

04 Apr 2022 612

Directorii de instituții culturale din subordonatea CJC intră în evaluarea anuală. Mihai Lupu a desemnat componența Comisiilor care vor nota managerii (DOCUMENTE)

19 Mar 2022 1192

LIVE VIDEO Lansarea volumului PONTICA 54 – In memoriam Mihai Irimia, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

18 Mar 2022 2135

Lansarea volumului PONTICA 54 – In memoriam Mihai Irimia, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

16 Mar 2022 1847

Moartea fulgerătoare a fostului director al MINAC, în atenția ITM Constanța

14 Mar 2022 1573

Fostul director al Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, Constantin Chera condus astăzi pe ultimul drum (GALERIE FOTO)

09 Mar 2022 972

Un ultim omagiu adus fostului director al Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța, Constantin Chera la sediul muzeului

08 Mar 2022 801

Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța așteaptă acceptul consilierilor județeni. Vor să intabuleze Muzeul de Istorie de la Adamclisi (DOCUMENTE)

22 Feb 2022 1127

ZIUA LIVE. Șeful secției de Arheologie preventivă din cadrul MINAC, dr. Constantin Băjenaru – „Harta siturilor va fi parte a viitorului PUG al Constanței”

11 Feb 2022 1067

ZIUA LIVE. Lucrările de la Teatrul de Stat au scos la iveală zidul Cetății Tomis. Nu este un caz singular!(DOCUMENTE)

09 Feb 2022 1099

Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța a sărbătorit „Mica Unire” împreună cu elevii (GALERIE FOTO)

24 Jan 2022 988

LIVE TEXT Masa rotundă, la MINAC - "La ce bun cultura în vremuri de restriște?"

15 Jan 2022 2399