Constanța culturală Ileana Ploscaru, la aniversare. Actrița teatrului constănțean împlinește 91 de ani


 

 
  • Actrița teatrului constănțean împlinește astăzi veritabila vârstă de 91 de ani.
  
Ileana Ploscaru s-a născut pe 31 ianuarie, în Cluj-Napoca.

Și-a început cariera artistică pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul „Fântâna turmelor“ de Lope Félix de Vega Carpio, în regia lui Ion Dinescu.

10 ani mai târziu, Ileana obține prin concurs un post la Teatrul de Stat din Constanța, debutând pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse“, scris de Nikolai Virta și regizat de Constantin Dinischiotu.

De atunci și până în prezent, actrița de Cluj a slujit scena teatrului constănțean. De-a lungul vremii, a evoluat în spectacole precum „Scaiul“ de Georges Feydeau, regia Ion Lucian, „Titanic Vals“ de Tudor Mușatescu, regia: Cristian Șofron, „Trei surori“ de A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski și „Bătrâna și hoțul“ de Viorel Savin, regia: Iulian Enache.

Pentru cei 65 de ani de activitate, dintre care 55 pe scena teatrului constănțean, Consiliul Local Municipal Constanța i-a acordat, la sfârșitul anului 2016, titlul de cetățean de onoare.

Pe 24 mai 2021, Senatul UNITER a decis acordarea Premiului pentru întreaga activitate actriței Ileana Ploscaru, ca o recunoaștere pentru cei 90 de ani de viață și 70 de ani de carieră profesională.

 Ileana Ploscaru, a transmis un mesaj cu inima plină de bucurie când a aflat despre acordarea Teatrului de Stat Constanța a Ordinului Național Meritul Cultural în grad de Comandor.


 

„Am aflat cu bucurie de un eveniment important pentru Constanța: acordarea Teatrului de Stat Constanța a Ordinului Național Meritul Cultural în grad de Comandor.


În numele colegilor mei  actori, trecuți în eternitate, îmi exprim recunoștința pentru acest moment.


Este și meritul lor: Maria Antonova, Constantin Morțun, Dan Herdan, Mircea Constantinescu Govora, Romel Stănciugel, Sandu Simionică, Zoe Caraman, Marcela Sassu, Emil Bârlădeanu, Emil Sassu, Constantin Guțu, Longin Mărtoiu, Alexandru Mereuță, Eugen Mazilu, Diana Cheregi, Vasile Cojocaru și multi alții. Meritul este și al regizorilor Ion Olteanu, Val Mugur, Constantin Dinischiotu, Ion Maximilian, Gheorghe Jora; al directorilor Jean Ionescu,Virgil Andriescu, și deopotrivă al celor ce astăzi slujesc cu talent și dăruire scena dramaticului constănțean.

Întreaga mea apreciere  domnului Erwin Simsenshon pentru priceperea, tenacitatea și pasiunea cu care diriguiește Teatrul de Stat Constanța.

Îmi doresc ca, după această distincție, să se împlinească visul meu și al tuturor celor care au scris istoria acestui teatru: Teatrului de Stat Constanța să-i fie acordat titlul de Teatru Național.

Ileana Ploscaru“.

 


În cartea lor, „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii“, Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian îi fac un portret impresionant actriței, considerând-o „unul dintre cele mai robuste talente ale teatrului românesc din a doua jumătate a secolului XX“.
 

Premii și distincții

 
1952 – Concursul tânărului actor;
1956 – Premiu de interpretare la Concursul tânărului actor;
1962 - Premiu de interpretare la Concursul tânărului actor;
1971 – Decada dramaturgiei originale, Iași, pentru rolul din „Cafea ness cu aproximatie“ din tripticul „Cine ești tu?“ de Paul Everac;
1972 – Gala recitalurilor dramatice de la Bacău, pentru recitalul „Nu, eu nu regret nimic“;
1981 – Premiul ATM, pentru rolul Hecuba din „Hecuba“ de Euripide, prezentat în cadrul Festivalului „Seri de teatru antic“;
1982 – Premiul ATM pentru întreaga activitate;
1998 – Premiul de interpretare la Festivalul Național al teatrelor de revistă, Constanța;
2003 – Premiul național pentru întreaga activitate, conferit de Ministerul Culturii;
2009 - Premiul pentru actriță în rol secundar la ediția a VII-a Festivalului Comediei Românești (FestCO 2009), București, pentru rolul „Chiriachița“ din spectacolul „Titanic vals“, de Tudor Mușatescu.
 

 Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța
 
 Citește și:

Constanța culturală: Două premii și o nominalizare UNITER au ajuns în orașul de la malul mării!


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dobrogea în contextul secetei. Valorile de umiditate din sol pentru culturile agricole

05 Jun 2024 409

Caz șocant în Spania Tânăr de etnie romă, achitat după ce a lăsat însărcinată o fată de 12 ani

02 Jun 2024 807

LIVE VIDEO Festivalul - Concurs Național de Folclor pentru Tineri Interpreți „Dor de Cânt Românesc” revine în Cumpăna (FOTO)

30 May 2024 589

O nouă licitație organizată de Primăria Constanța contestată la CNSC Achiziția pentru reabilitarea parcului de la Casa de Cultură ar putea fi reluată de la zero! (DOCUMENTE)

29 May 2024 851

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța Trei opere de anvergură internațională, printre spectacolele lunii iunie

28 May 2024 896

Festivalul Tinereții, în perioada 26 august - 1 septembrie Organizația de Management al Destinației Mangalia – „Hai să te bucuri de aventura muzicală a verii!“

27 May 2024 725

Consilierii județeni vor vota pentru rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al Muzeului de Artă Constanța (DOCUMENT)

26 May 2024 700

Opera Națională din București aduce „Lacul Lebedelor” la Constanța. Când are loc spectacolul de la Casa de Cultură a Sindicatelor

22 May 2024 678

LIVE text Conferință de presă privind „Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești”. Va fi prezent președintele CJ, Mihai Lupu (FOTO)

22 May 2024 948

RAJA O zonă din Constanța rămâne fără apă astăzi. Iată consumatorii vizați

22 May 2024 7661

Rezerva de umiditate în Dobrogea. Datele actualizate de ANM

21 May 2024 497

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

20 May 2024 550

Cea de-a doua ediție a ,,Festivalului Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești”, la Constanța

20 May 2024 746

Editorial Noapte în muzeele din România

19 May 2024 575

Membrii de sindicat din cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” din Constanța se alătură manifestărilor de protest de la București

17 May 2024 417