Constanța culturală Personalitatea lui Anatole Magrin, reînviată prin proiecte de anvergură

  • Proiectele ambițioase ale Societății Culturale „Magrin 1878” prind contur, la Constanța
 
Anul trecut, la Constanța, lua ființă Societatea Culturală „Magrin 1878”, un proiect prin care un grup de entuziaști își propunea reînvierea memoriei unei personalități care a marcat spațiul cultural dobrogean, la cumpăna secolelor XIX și XX.

Diplomat, filantrop, unul dintre primii fotografi ai provinciei transdunărene, Anatole Magrin ne-a lăsat o importantă colecție de imagini a ceea ce era Dobrogea, în urmă cu un veac și jumătate.

Fotografiile și cărțile poștale ilustrate, aflate în colecția lui Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al societății culturale sus-amintite, vor face obiectul unui interesant volum, alcătuit de colecționar, împreună cu istoricul Valentin Ciorbea. 

Albumul va cuprinde peste 250 de imagini, multe dintre ele inedite, prezentate într-un concept grafic de cea mai bună calitate, cu text relevant, în limbile română, engleză și franceză.

Din catalogul care prezintă proiectele ambițioase ale Societății Culturale „Magrin 1878”, aflăm și despre celelalte inițiative prin care faimosul fotograf va fi omagiat la Constanța.

Astfel, în afară de editarea albumului biografic „Notre ami, Magrin”, va fi organizată, în această vară, o expoziție stradală, sub genericul „Călătorie prin Dobrogea, văzută de ochiul magic al lui Anatole Magrin”.

De asemenea, se dorește instalarea unei statui la Constanța, pentru cinstirea memoriei acestui francez îndrăgostit de Dobrogea, spațiul pentru care a „scris” o prețioasă istorie în imagini.

Filmul documentar „Mă numesc Anatole” va fi regizat de Ștefan-Vlad Munteanu și va prezenta viața lui Magrin, reînviată prin tehnica fotografiilor în mișcare.

Muzeul virtual dedicat vieții și operei marelui fotograf va aduce în prim-plan creațiile sale, cu rol de expoziție permanentă, într-un format digital, accesibil publicului contemporan. Vor fi recreate locuința și primul studio fotografic din Dobrogea, în care Magrin a adus la viață imaginile surprinse de ochiul camerei sale, în urmă cu peste un veac.

Ultimul proiect cuprins în elegantul catalog de prezentare a inițiativelor Societății „Magrin 1878”, este Casa memorială „Notre ami, Magrin” – un proiect integrat deja în Strategia Culturală a municipiului Constanța și care urmează să fie demarat în curând.
 

Citește și:  Primăria Constanța, Fotografie Anatole Magrin
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1121

Ședință CLM O stradă din zona Peninsulară va purta numele diplomatului și fotografului Anatole Arthur Seraphin Magrin (DOCUMENT)

24 Dec 2023 1369

Știri Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Gabriel- Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își lansează cartea „Notre ami. Anatole Magrin” la Biserica Sf. Anton de Padova (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1980

„Notre ami. Anatole Magrin” Volum de peste 200 de pagini care prezintă viața și opera fotografului și diplomatului francez, ajuns o personalitate a Constanței

30 Nov 2023 1785

Reprezentanții Asociației culturale Magrin vor ca o stradă din zona Peninsulară să poarte numele artistului fotograf, diplomat si filantrop. Stradelelor aflate în vizor le-au fost deja atribuite numele unor personalități locale (DOCUMENTE)

21 Mar 2023 2835

Anatole Magrin primește post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța (DOCUMENTE)

26 Oct 2022 1883

Dobrogea în anul 1925 (IV). Sărbătorile legale, parlamentarii și consulii străini

26 May 2020 3654

Primăria Constanța, Fotografie Anatole Magrin

19 Nov 2017 2751