Constanța culturală Proiectul „Raftul verde”, o inițiativă salutară, care aduce cartea printre cititori

  • Prin acest proiect, cartea „va coborî din turnul de fildeș al bibliotecii, în spații mai puțin convenționale”

Răsfoind site-ul Bibliotecii Județene „I.N.Roman” Constanța, am dat peste proiectul „Raftul verde”, inițiat în luna aprilie, anul acesta, dar insuficient cunoscut și promovat.
Proiectul s-a născut din dorința de a regândi relația cititor – carte, în contextul social și cultural actual, de a încuraja lectura în spații publice, în aer liber, de a stimula schimbul de cărți între cititori.

Inițiativa Raftul verde presupune donații de carte de la comunitate (persoane fizice care doresc să ofere cărți din biblioteca personală), pentru comunitate (persoane sau biblioteci publice care doresc o îmbogățire a colecțiilor) și va fi realizat împreună cu o echipă ambițioasă de voluntari ai Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” Constanța.
„Prin ceea ce facem – declară organizatorii – dorim să deblocăm, să filtrăm și să relocăm acest capital de carte, astfel încât comunitatea să beneficieze cât mai bine de pe urma lui, asemănător unei investitii financiare.



Biblioteca Județeană Constanța, prin Raftul verde, pune la dispoziție spațiul necesar constănțenilor pentru a-și împrospăta biblioteca de acasă, renunțând la unele cărți citite și/sau luând altele care i-ar putea interesa.

Cele două standuri aflate la parter, în holul central, sunt alimentate prin programare telefonică și savurate în permanență de cei care doresc să-și îmbogățească lecturile în acest mod. Fie că sunt cărți recent ieșite de sub tipar, ori anticariate în miniatură ce ne invită la o călătorie în timp, standurile sunt aranjate pe diverse teme sau colecții, cu ajutorul inimoșilor voluntari ai bibliotecii. Iată un motiv pentru a ne opri din ritmul cotidian și a ne odihni pe un fotoliu, în tihna unor cărți care pot deveni pentru totdeauna ale noastre!

Odată cu sezonul cald, Raftul verde va coborî cărțile din turnul de fildeș al bibliotecilor, în spații mai puțin convenționale. Printre acestea se numără parcurile, piețele și scuarurile orașului, promenadele, falezele, chiar frumoasele plaje ale Constanței. Structurile propriu-zise vor fi mici căsuțe inovative, surprinzătoare, colorate, spontane, vibrante, atractive, care vor face bucuria iubitorilor de frumos și lectură. Vor fi, desigur, protejate contra intemperiilor, dar oricine va avea acces la cărțile și revistele din interior, le va putea citi și returna sau reține pentru sine.”
 

Citește și:

Constanța culturală Un „risipitor” recuperat – Ilie Cristoloveanu
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța are de primit mii de euro de la Asociația Culturală Petre Țuțea! Decizia Tribunalului (MINUTA)

02 Apr 2024 512

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 599

Veste șoc pentru Organizaţia Studenţilor Basarabeni la Tribunalul Constanța! (MINUTĂ)

12 Mar 2024 923

Administrația Fondului Imobiliar SRL, deținută de Primăria Constanța, proces cu Asociația Petre Țuțea, pentru peste 5.000 de euro! Se așteaptă verdictul

31 Jan 2024 815

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 1012

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

08 Nov 2023 697

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1483

Asociația Culturală Georgiana Rusu, în proces cu Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local! Decizia Tribunalului (MINUTA)

16 Oct 2023 838

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 1056

HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, în atenția Tribunalului! Când se așteaptă răspunsul judecătorilor

11 Oct 2023 747

Proiectul cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” continuă în comuna Oltina. Spectacolul propus astăzi

06 Oct 2023 812

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” a încântat publicul din Cerchezu, Căscioarele și Viroaga (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 500

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

01 Oct 2023 686

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul evenimentelor din perioada 24-27 august 2023

23 Aug 2023 1043

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Weekend-ul 19-20 August 2023 a avut parte de un mare succes

23 Aug 2023 707