Constanţa culturală - retrospectiva anului 2019


Anul 2019 a fost marcat de numeroase evenimente culturale, multe dintre ele bucurându-se de prestigiu şi succes la publicul iubitor de carte, de teatru, de muzică şi de artă.


Prima lună a anului a stat sub semnul poetului naţional al românilor. Printre alte manifestări omagiale, s-a aflat şi simpozionul Mihai Eminescu – omul deplin al culturii româneşti”, organizat de Biblioteca Judeţeană „Panait Cerna” din Tulcea, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Judeţean.


Tot în luna ianuarie, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa a fost gazda unei duble lansări de carte, chiar în ziua în care se împlineau doi ani de când profesorul Gheorghe Dumitraşcu părăsea această lume. În memoria părintelui său, Lavinia Dacia Dumitraşcu a adus în atenţia cititorilor volumul Raporturi între românii-turcii şi tătarii din România”, semnat împreună cu ilustrul său tată - 400 de pagini de memorii, jurnale, interviuri, portrete şi preţioase documente inedite, care reflectă efortul autorilor de a face cunoscute relaţiile dintre români şi reprezentanţii celei mai importante etnii din Dobrogea.


Al doilea titlu care s-a lansat în acelaşi context, a fost cartea „Dobrogea şi Marea Unire la Centenar”, https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/volum-dedicat-istoricului-prof-univ-dr-gheorghe-dumitrascu-volumul-dobrogea-si-marea-unire-la-centenar-lansat-la-tulcea-677634.html  realizată în urma unei sesiuni de comunicări ştiinţifice naţionale organizate de ICEM Tulcea, un volum coordonat de Lavinia Dumitraşcu şi Ligia Dima.


La începutul lunii februarie, la Biblioteca judeţeană „I.N. Roman”, s-a lansat volumul „Reviste dobrogene ale României Mari”, tipărit de Editura Ex Ponto şi care oferă o retrospectivă asupra celor patru importante publicaţii apărute în această provincie: „Arhiva Dobrogei”, „Analele Dobrogei”, „Revista dobrogeană” şi „Pontice”. Cele trei autoare (Corina Apostoleanu, Luminiţa Stelian, Angela Anca Dobre) aveau să „recidiveze” în luna septembrie a anului 2019, cu un alt proiect editorial menit să pună în valoare patrimoniul bibliotecii constănţene, volumul monografic dedicat publicaţiei „Ovidiu“, prima revistă literară dobrogeană de la început de secol XX, apărută sub direcţia lui Petru Vulcan şi cuprinzând colaborări de prestigiu ale scriitorilor vremii.


Tot în luna februarie, a avut loc vernisajul expoziţiei Dobrogea - poveştile tărâmului dintre ape“, cu această ocazie inaugurându-se şi noua galerie de artă a filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici din România, un amplasament cochet, situat în mansarda Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.


Prin intermediul acestei expoziţii, artiştii constănţeni au celebrat şi ei împlinirea, în noiembrie 2018, a 140 de ani de la revenirea Dobrogei în graniţele statului naţional, după Războiul de Independenţă. A prezentat evenimentul criticul de artă Eduard Andrei, alături de Florentin Sîrbu, curatorul expoziţiei şi preşedintele filialei.
 
Spre sfârşitul lunii martie, a avut loc, la Teatrul pentru copii şi tineret „Căluţul de mare” din Constanţa, premiera piesei „Lebedele”,  o adaptare neconvenţională, după magicul basm al lui Hans Christian Andersen, regia şi scenariul fiind semnate de Cristian Mitescu, actor, scenarist şi regizor de teatru de animaţie. Scenografia a fost semnată de Eugenia Tărăşescu Jianu, care a compus opt tablouri pentru cele 42 de păpuşi în care se schimbă 15 costume, o adevărată combinaţie de actori, păpuşi, himere.
 
În luna aprilie, a sosit la Constanţa Caravana DocuArt, iar iubitorii cinematografiei au fost invitaţi la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, pentru vizionarea a şase documentare  premiate la Docuart Fest, festivalul dedicat exclusiv filmului documentar românesc, care îşi propune să promoveze idei şi oameni, dar mai cu seamă produse culturale autohtone din lumea cinematografică.


Pe 18 mai, s-a marcat, şi la Constanţa, tradiţionala „Noapte a muzeelor“, ediţia a XV-a, toate instituţiile muzeale din oraş pregătind manifestări pentru publicul iubitor de cultură. Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Muzeul de Artă Populară, Muzeul de Artă, Muzeul Naţional al Marinei Române (MNMR) şi Complexul Muzeal de Știinţe ale Naturii (Delfinariu, Planetariu, Acvariu) au permis accesul gratuit vizitatorilor până spre miezul nopţii. 


Parade, recitaluri, expoziţii, reprezentaţii nocturne au animat oraşul şi au atras publicul într-o minunată celebrare nocturnă a culturii şi patrimoniului muzeal constănţean. Ideea s-a născut în urmă cu 15 ani, când Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa propunea organizarea programului „Noaptea Europeană a Muzeelor“, susţinut de Consiliul Europei, UNESCO şi Consiliul Internaţional al Muzeelor, iar de atunci mii de muzee din Europa s-au alăturat salutarei iniţiative culturale.


Tot în luna mai, de Ziua Constanţei, s-a vernisat expoziţia ARTomis 2019 - Cazinoul”, lucrările expuse fiind realizate de circa 20 de studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”. Tema „Cazinoul” a apărut la iniţiativa artistului plastic constănţean Ion Tiţoiu, care, împreună cu prof. Marieta Besu, a lansat o provocare la imaginaţie şi culoare, legată de omagierea acestei zile, cu lucrări reprezentând clădirea-simbol a Constanţei. De asemenea, la Galeriile de artă ale Uniunii Artiştilor Plastici, a fost vernisată expoziţia Marietei Besu şi a Danielei Gherghe, curator fiind conf. univ. dr. Florin Stoiciu. 

Luna iunie a debutat cu o premieră la Teatrul de Stat din Constanţa, Billy Șchiopul”, o comedie neagră, scrisă de un autor irlandez, un prim proiect al directorului interimar Erwin Șimşensohn, pentru producerea căruia a invitat la Constanţa doi artişti de rezonanţă: regizorul Vlad Massaci şi scenografa Iuliana Vîlsan.


Ultima decadă a lunii iunie a fost dedicată celei de-a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii”, un veritabil maraton în cadrul căruia s-au prezentat publicului nu mai puţin de 36 de spectacole, pe cele 4 scene puse la dispoziţia Festivalului. Organizatorul principal, Teatrul de Stat din Constanţa, a colaborat, pentru finanţare, cu Consiliul Judeţean Constanţa şi Ministerul Culturii, dar şi cu Primăria Municipiului Constanţa, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, Teatrul pentru copii şi Tineret „Căluţul de mare”, Centrul Cultural „Theodor Burada”, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Muzeul de Artă.


Pe 22 iunie, baletul „Lacul lebedelor“ a fost prezentat în premieră în oraşul Ovidiu, pe o scenă amplasată în aer liber, pe lacul Siutghiol. Noua faleză a lacului s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 2.000 de spectatori, care au urmărit spectacolul oferit de Primăria Ovidiu prin intermediul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa.


La jumătatea lunii iulie,  jurnaliştii de la Info Sud-Est au lansat, în faţa Palatului Regal din Mamaia, expoziţia-manifest „Palatul Reginei“,  parte a campaniei ziarului de informare şi conştientizare a situaţiei în care se află un valoros obiectiv de patrimoniu cultural şi istoric - Palatul construit la iniţiativa Reginei Maria, între 1924-1926, şi adus în stadiul de ruină după ce a fost transformat în club şi exploatat sălbatic şi în afara oricăror legi.


La sfârşit de iulie, Caravana filmelor TIFF, proiect organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Europa Cinemas şi al Centrului Naţional al Cinematografiei, a ajuns la Mangalia, prezentând publicului cinefil două poveşti de dragoste - cel mai nou film semnat de regizorul Tudor Giurgiu, „Parking”, şi thrillerul „Joacă-te cu focul!”, care avut premiera la Cannes în cadrul secţiunii Quinzaine des Réalisateurs.


În prima zi din august, s-a deschis, în Mamaia, Târgul de Carte „Gaudeamus Litoral 2019”, aflat la a 11-a ediţie şi organizat de Radio România - echipa Gaudeamus şi Radio România Constanţa, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa. Publicul iubitor de lectură a avut acces la volume cu preţuri promoţionale, concursuri şi premii atractive, prezente pe standuri fiind cele mai importante edituri din întreaga ţară.

Pe tot parcursul ultimei luni de vară, constănţenii au putut fi martori ai „Serilor de teatru la Pontul Euxin“, prezentate pe scena Amfiteatru din Parcul Tăbăcărie. Spectacolele au fost urmate de ateliere de teatru forum (dialoguri între artişti şi public), printre invitaţii stagiunii numărându-se, alături de actorii constănţeni şi de talentaţii studenţi ai Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius“, şi apreciaţi actori ai scenei bucureştene.


În ultima săptămână din august a avut loc, la Vama Veche, cel mai important festival de arte vizuale din România, în cadrul căruia publicul a putut participa la vernisaje, concerte, piese de teatru, workshop-uri de pictură şi sculptură.


La începutul lunii septembrie, s-a desfăşurat la Teatrul de Stat din Constanţa ediţia cu numărul 22 a Galei tânărului actor HOP 2019, sub genericul: „Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual”. Competiţia a pus în valoare creativitatea, originalitatea şi aptitudinile tinerilor actori, avându-l ca director artistic pe celebrul coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu, care a făcut mărturisiri de suflet, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa.


Luna septembrie a mai avut câteva repere interesante, printre care: proiecţia de gală de la Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” a filmului La Gomera (sau „Fluierătorii“), în regia lui Corneliu Porumboiu, nominalizat la marele premiu de la Cannes şi la premiile Oscar din 2020, dar şi Bienala Internaţională de Pictură „Alexandru Ciucurencu”, găzduită de Muzeul de Artă din Tulcea, al cărei laureat a fost Viorel Poiată, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Tulcea.
 
În luna octombrie, istoricul Tasin Gemil şi-a promovat recenta apariţie editorială, de incontestabilă valoare istorică şi documentară, în cadrul mai multor manifestări de ţinută. Cele două volume ale cărţii „Pe drumurile istoriei” s-au bucurat de o primire călduroasă, în evenimente emoţionante, organizate la Bucureşti, la Medgidia, dar şi la Constanţa, în mijlocul comunităţii turco-tătare din Constanţa, gazda evenimentului fiind Asociaţia „Saladin Agiacai”.

În perioada 02-04 octombrie 2019, s-a desfăşurat în comuna Topalu tradiţionalul Festival-Concurs de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu”, aflat la cea de-a XXIII-a ediţie. Festivalul a fost transmis de televiziunea naţională şi a găzduit, pe lângă tinerele speranţe care au intrat în concurs, mari interpreţi ai muzicii populare româneşti.


Aceeaşi lună octombrie a prilejuit o întâlnire memorabilă la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman“ din Constanţa, unde a fost lansat numărul dublu 62-63 al revistei culturale constănţene Ex Ponto, o publicaţie-reper de calitate, eleganţă şi longevitate în publicistica românească. Evenimentul a fost corelat cu inspirata comemorare a scriitorului Pavel Chihaia, în prezenţa familiei, care a donat bibliotecii un bust al prozatorului. Un interviu relevant cu fiul celui omagiat, Matei Chihaia, a fost publicat, cu această ocazie, în cotidianul ZIUA de Constanţa.

Luna noiembrie s-a dovedit bogată în evenimente marcante pentru viaţa culturală a urbei de la malul mării. La începutul lunii, Muzeul de Artă Populară Constanţa a fost gazda lansării interesantei serii de „«Lecturi vizuale» etnologice la aromâni“, realizate de prestigioşi cercetători ai Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române şi conţinând prezentări ale aromânilor din diverse zone ale Balcanilor.

O reală sărbătoare editorială a fost lansarea impresionantului volum „Peninsula misterioasă“, în care istoricul de artă dr. Doina Păuleanu a sublimat istoria şi frumuseţea Constanţei, o sinteză despre clădiri, oameni şi întâmplări ale acestei zone fermecătoare a oraşului. 


În această penultimă lună a anului, s-au marcat Ziua Dobrogei şi cei 141 de ani de la revenirea provinciei sub administraţie românească. Aţi putut urmări pe larg în cotidianul nostru campania dedicată evenimentului organizat de ZIUA de Constanţa şi care s-a bucurat de ecouri entuziaste, implicând importante personalităţi locale şi naţionale, cu puternic impact cultural şi spiritual.


Cu acelaşi prilej, au avut loc şi alte manifestări organizate în cadrul instituţiilor culturale constănţene, unul dintre ele fiind lansarea audiobook-ului „Dobrogea de poveste”, realizat cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”. CD-ul pus la dispoziţia iubitorilor de poveşti şi legende locale conţine 18 mituri şi povestiri, selectate din „Poveştile Mării Negre” ale lui Cristian Cealera, în lectura actorilor Mirela Pană şi Dan Cojocaru, muzica fiind semnată de Adrian Stavian.


Pe tot parcursul lunii noiembrie, s-a desfăşurat la Constanţa tradiţionalul Festival Internaţional al Muzicii şi Dansului, aflat la cea de-a 45-a ediţie. Evenimentul a adus pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ recitaluri de muzică clasică, concerte, spectacole feerice de operă şi balet.


Sfârşitul lunii noiembrie a prilejuit publicului bucuria unui spectacol de excepţie, prezentat în premieră naţională de către Teatrul de Stat din Constanţa - Lasă-mă să intru”, în regia lui Vlad Cristache.

În luna decembrie, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman“ din Constanţa a găzduit mai multe lansări de carte, printre care şi albumul de desene Pelerin printre veacuri”, semnat de venerabilul arhitect Dan Corneliu şi creat cu ocazia pelerinajului său pe muntele Athos. ZIUA de Constanţa a transmis live evenimentul editorial, alături de autorul nonagenar fiind prezenţi la întâlnire Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, arhimandrit Andrei Tudor, stareţul Mănăstirii Dervent, criticul de artă Alice Dinculescu, ing. Eugen Tiron, dr. Corina Apostoleanu, directorul Bibliotecii şi moderator al evenimentului, Ovidiu Dunăreanu, redactorul-şef al revistei ExPonto.


O altă lansare de carte din ultimă lună a anului l-a avut protagonist pe regretatul Virgil Coman, fostul şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, stins prematur din viaţă la doar 42 de ani, în vara anului 2016. Volumul Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea - meglenoromânii'', teza de doctorat a neobositului cercetător, a fost un prilej de emoţionantă omagiere a celui pe care toţi cei prezenţi în sala Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie l-au evocat ca pe un exemplu de omenie, generozitate, pasiune şi profesionalism.
 
Anul s-a încheiat cu o serie de concerte festive, dedicate sărbătorilor de iarnă, cu seri de colinde şi expoziţii tematice, reflectând sărbătoarea naşterii Mântuitorului.


Făcând bilanţul, 2019 a fost un an bogat în festivaluri, lansări de carte, premiere teatrale, manifestări muzeale. Constanţa a dovedit încă o dată că şi aici sunt creatori şi consumatori de cultură, că oamenii citesc şi merg la spectacole, că se fac eforturi pentru ca şi oraşul nostru să-şi facă loc pe harta marilor centre cu tradiţie culturală, din România.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectiva lansărilor de carte la Constanța, în anul 2023. Ce autori și-au prezentat noile creații editoriale

05 Jan 2024 948

Retrospective 2022 Expoziții de pictură și fotografii, conferințe și festivaluri. Evenimentele culturale ale anului 2022 din Constanța

06 Jan 2023 1633

Retrospectivă Vernisaje care au încântat constănțenii în 2021

01 Jan 2022 3516

Retrospectivă Lansări de carte pe bandă rulantă, în Constanța. Pandemia nu oprește cultura

30 Dec 2021 3164

Retrospectiva evenimentelor culturale ale anului 2020

29 Dec 2020 3201

Retrospectivă 2018 Cultura din Constanța, câte puțin din toate, pentru toți. Evenimentele culturale care au marcat anul 2018 (galerie foto)

07 Jan 2019 2498

Constanța de odinioară Începutul lui ianuarie cu recepții regale, baluri, ceai dansant și scutiri de taxe

03 Jan 2017 8178

Cazinoul, cândva, perla litoralului românesc O plimbare retrospectivă şi lanţul vicios al promisiunilor (galerie foto + video)

16 Jun 2015 12778