Constanța culturală „Spune nu războiului!”. Vernisaj de artă contemporană, la Constanța

Vernisaj
  • Sâmbătă, 9 aprilie, începând cu ora 16, va avea loc vernisajul expoziției „Spune nu războiului!”, curator fiind Mariana Constantinescu.

Nu mai puțin de 40 de nume ale artei românești contemporane vor expune în Constanța, la Art Gallery Tomis Mall, creații amprentate de antinomia dintre război și pace, bine și rău, viață și moarte, iubire și ură, teme interpretate într-un mod particular de fiecare dintre participanți.
Vor fi prezenți artiști și criticul de artă Ana Amelia Dincă, care caracterizează astfel evenimentul:

„Menținută în tonalitatea sacadată a unor contraste și alternanțe existențiale și vizuale, relaționate cu momentul evocat, expoziția face o paralelă între percepția din exterior asupra războiului, a unor oameni neimplicați direct, dar afectați prin calitatea lor umană, de suferințele care se petrec în imediata apropiere și cei marcați direct, prin pierderea celor dragi sau de distrugerea ori dispariția definitivă a unor fragmente ale civilizației lor.

Poveștile cunoscute îndeaproape de la refugiați ori informațiile din mass-media, ne-au creat o viziune asupra ideii de spațiu, de habitat, de locuire, în condiții de război, elemente care au rămas în mintea plasticienilor, părtași la trăirile vecinilor de graniță. Și apropierea geografică față de Ucraina este cauza unei înțelegeri mai profunde a problemei de către artiștii români, mai ales că, și noi, de-a lungul istoriei, am simțit pe pielea noastră atrocitățile unui astfel de dezastru. Expoziția este interesantă prin particularitățile de receptare și de transpunere a unor fapte încărcate de dramatism, în tehnici diverse și în abordări conceptuale prin care se pledează împotriva războiului și a tuturor energiilor negative.”


 
Citește și:

Constanța culturală Consens - o nouă expoziție la Casa de creație a Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici din România


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei Vasile Canarache - personaj de legendă. Despre moştenirea istorică lăsată la Constanța

12 Apr 2024 2913

Poliția Locală a cerut punerea în siguranță Lucrarea de artă decorativă amplasată pe peretele sudic al fostei piscinei olimpice a hotelului Parc din Mamaia a fost distrusă! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 2238

Masă Rotundă cu titlul „Corp și feminitate în arta plastică“, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

21 Feb 2022 2837

Constanța culturală Atelierele pictorilor constănțeni „au înflorit” în preajma primăverii

21 Feb 2022 2906

Tulcea culturală Lucrările Bienalei internaționale de pictură „Alexandru Ciucurencu”, în curs de jurizare

27 Oct 2021 3989

Nicolae Dărăscu și Dobrogea „Arta este făcută în primul rând de om şi în al doilea rând de artist”

18 Feb 2021 3099

La Muzeul Național al Marinei Române, o expoziție dedicată Zilei Marinei - „Valuri, maluri, faruri”

12 Aug 2020 3460

Din acest week-end, la Muzeul Național al Marinei Române Expoziția de artă plastică „Jurnal de bord - Captain´s Log”

07 Aug 2020 3346

Grupuri statuare şi mai multe monumente din municipiu vor fi curățate. Contractul a fost atribuit unei firmei din Constanța (documente)

01 Aug 2020 3395

Pictură și tapițerie aparținând unor creatori contemporani, într-o expoziție recent deschisă la Muzeul de Artă din Constanța

05 Feb 2020 4397

Vasile Canarache, istoric, arheolog şi muzeograf

28 Nov 2019 7850

#citeşteDobrogea Veşnic tânără, Florica Cruceru, iubind şi slujind arta…

20 Oct 2019 2366

Artă plastică contemporană Are loc vernisajul primei ediții a Bienalei Internaţionale de Artă „Danubiana”, Ruse - Silistra

20 Sep 2014 1801

Pentru toţi iubitorii de artă Va avea loc Bienala Internaţională de Artă „Danubiana” Ruse – Silistra

18 Aug 2014 2018