Constanța culturală Virgil Andriescu – un om și o viață de poveste (VIDEO)

 
 
  • Lansarea de carte a actorului Virgil Andriescu
 
Virgil Andriescu a împlinit luna trecută 86 de ani și a publicat de curând o elegantă carte de memorii, la a cărei lansare vom putea asista vineri, în sala Teatrului de operă și balet „Oleg Danovski”.
 
Volumul său, „O viață așa cum s-a nimerit”, adună între coperțile sale întâmplările mai mult sau mai puțin fericite din care s-a alcătuit existența omului și actorului Virgil Andriescu.
 
Născut pe 26 aprilie 1936, la Botoșani, un om cu caracter puternic și temperament vulcanic (așa cum se autocaracterizează), dar sensibil și marcat mereu de o emoție vie în fața publicului, Andriescu s-a bucurat de o carieră bogată, cu roluri importante și momente memorabile, desfășurate în cei peste cincizeci de ani de activitate pe scenă sau pe platourile de filmare.
 
Când s-a pensionat, în anul 2000, a făcut o pauză de teatru până în 2006, când a revenit pe scena teatrului Odeon. A mai jucat și în seriale de film pentru televiziune și a condus, timp de trei ani, Dramaticul constănțean.
 
Naturaleţea interpretării, distincţia și căldura sa au făcut publicul să-l iubească și să-i aprecieze întotdeauna prestația.

Primul său rol, după absolvirea IATC-ului, a fost la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde primise repartiție guvernamentală. A fost distribuit atunci în Varlam din "Omul cu mârţoaga", piesa lui George Ciprian. Un rol important, care, în seara premierei, i-a dat mult de furcă, fiind nevoit să se lupte cu emoțiile copleșitoare.

După revoluţie, a primit invitaţia de a face rolul principal din «Macbeth», la Teatrul din Constanţa, un spectacol în regia lui Andrei Mihalache. Din păcate, după luni întregi de repetiții, direcția teatrului, precum și repertoriul, s-au schimbat, iar spectacolul după celebra piesă a lui Shakespeare s-a jucat o singură dată, în ziua premierei.




Din filmografia sa, cuprinzând peste 30 de titluri, amintim „Labirintul” (Șerban Creangă, 1980), „Orele unsprezece” (Lucian Bratu,1985), „Luminile din larg” (Stelian Stativa, 1986), „Umbrele soarelui” (Mircea Veroiu, 1986), „Privește înainte cu mânie” (Nicolae Mărgineanu, 1993) și „Punctul zero” (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar și colaborări cu regizori precum Andrei Blaier („Fapt divers”, „Bătălia din umbră”, „Vacanța cea mare”, „Divorț… din dragoste”), Lucian Pintilie („Balanța”), Dan Pița („Pas în doi”) și Nae Caranfil („E pericoloso sporgersi”).

În noiembrie 2017, când cotidianul nostru iniția tradiția sărbătoririi festive a Zilei Dobrogei, Virgil Andriescu era cel care citea Proclamația lui Carol și Ordinul către armată

În vara anului 2018, în cadrul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa, actorul a fost distins cu medalia „Jean Ionescu“, și placheta #RespectTeatru.

În 2020, la Gala Premiilor Gopo, Virgil Andriescu a fost distins cu Premiul pentru întreaga carieră, un trofeu pe care l-a primit cu infinită emoție și recunoștință pentru toți cei care i-au fost alături în carieră, mulți dintre ei dispăruți.

Tot în 2020, fiind socotit unul dintre cei mai proeminenți actori ai generației sale, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Constanţa, în semn de recunoştinţă pentru lunga activitate desfăşurată în slujba culturii româneşti.

Recentul volum „O viață așa cum s-a nimerit” va fi lansat pe 13 mai, în sala Teatrului de operă și balet „Oleg Danovski”, începând cu ora 16,30, și va fi prezentat de prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, președintele filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, și de conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan, cea care semnează „Cuvântul de prețuire” și postfața volumului, din care cităm: „Când  l-am îndemnat să scrie știam că acesta va fi marele lui examen de viață. Așa cum nu mai trecuse  nici unul până acum. Dar nu am crezut că scriind își va elibera inima de multele zăgazuri prinse în chingi după mulți ani, că va putea să se regăsească într-o formă nouă, recuperatoare, valorizatoare. Acum, prin această carte, Virgil Andriescu a reușit să dea socoteală sieși de ceea ce este și a făcut. Nimic mai mult.”
 
Citește și:
#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean: Seniorii teatrului constănţean. De vorbă cu Virgil Andriescu, despre incredibilul debut, roluri marcante şi colegi valoroşi
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cât plătește administrația Chițac pentru conferințele Dilema de la Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2024 473

Veste șoc pentru Organizaţia Studenţilor Basarabeni la Tribunalul Constanța! (MINUTĂ)

12 Mar 2024 813

Administrația Fondului Imobiliar SRL, deținută de Primăria Constanța, proces cu Asociația Petre Țuțea, pentru peste 5.000 de euro! Se așteaptă verdictul

31 Jan 2024 753

Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”

28 Dec 2023 959

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

08 Nov 2023 646

Mii de euro de plătit RAEDPP Constanța, actuală Administrația Fondului Imobiliar, evacuează Biblioteca Petre Țuțea

20 Oct 2023 1430

Asociația Culturală Georgiana Rusu, în proces cu Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local! Decizia Tribunalului (MINUTA)

16 Oct 2023 791

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța deschide lucrările Simpozionului Internațional care marchează 100 de ani de la proclamarea Republicii Turcia (LIVE + FOTO)

12 Oct 2023 988

HCL Constanța privind finanțările nerambursabile, în atenția Tribunalului! Când se așteaptă răspunsul judecătorilor

11 Oct 2023 712

Proiectul cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” continuă în comuna Oltina. Spectacolul propus astăzi

06 Oct 2023 756

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului” a încântat publicul din Cerchezu, Căscioarele și Viroaga (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 466

Proiect cultural-artistic „Stagiune de teatru în localitățile județului”

01 Oct 2023 641

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul evenimentelor din perioada 24-27 august 2023

23 Aug 2023 999

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Weekend-ul 19-20 August 2023 a avut parte de un mare succes

23 Aug 2023 655

Proiect cultural-artistic „Seri de Teatru și Muzică la Pontul Euxin” Ediția a V-a. Programul spectacolelor din week-end

19 Aug 2023 535