Cultura

„Constanţa - monumente istorice“, un volum-album ce repovesteşte istoria la prezent


Lansată în weekend, la Muzeul de Artă, „Constanţa - monumente istorice”, o lucrare dedicată marilor sărbători ale anului 2018 - Centenarul şi împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România - este considerată, în opinia reputatului critic de artă Doina Păuleanu, o carte necesară, deoarece, pentru prima dată, este valorificat un trecut fabulos.
 
„Pentru că la Marea Neagră s-a întâmplat prima mare colonizare din istoria umanităţii, când coloniştii greci din Millet au ajuns aici pentru a întemeia primele cetăţi, care sunt prezentate impecabil în această carte, pe care o consider nu numai informativă, dar şi formativă. Aici s-au suprapus şi s-au sfârşit imperii, iar această istorie extraordinară, o istorie pe care judeţul Constanţa o manifestă prin monumentele sale atâtea câte au rămas şi felul în care au rămas, dar care marchează momente decisive ale eternităţii noastre şi ale devenirii noastre istorice este surprinsă impecabil în acest album”.
 
Un demers dificil, pe care Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi l-a asumat având alături oameni dedicaţi oraşului şi istoriei lui, cum este cazul arhitectului Radu Cornescu, realizatorul a trei hărţi deosebite ce deschid această lucrare şi care localizează: monumente şi situri istorice din judeţul Constanţa, monumente istorice de arhitectură şi de for public din municipiul Constanţa, dar şi monumente arheologice din municipiul Constanţa (zona peninsulară şi zona centrală).
 
Volumul, apărut la Editura Romart Design, este coordonat de dr. Magdalena Tiţă, directorul executiv al Direcţiei pentru Cultură, şi de arhitectul Laura Tudosie, iar partea de ilustraţie este realizată de Mihai Şerbănescu, împreună cu fiul său, Octavian Şerbănescu, care s-a ocupat de partea de design.
 

„O lume mai frumoasă în carte decât în realitate...“

 
Magdalena Tiţă a povestit cum, în urmă cu doi ani, s-a înfiripat ideea acestui volum, dar a vorbit şi despre temerile care dădeau înapoi proiectul. „Echipa din Direcţie a muncit foarte mult, alături de colaboratori, colegii din Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Domnul Radu Cornescu ne-a ajutat extraordinar de mult. Ne-am dorit să conştientizăm valorile pe care le avem şi să le respectăm mai mult. Ceea ce am făcut noi a fost o treabă de recuperare şi recunoaştere, de a nu uita cine suntem. Am început cu peninsula, apoi am mers către oraş ca, în cele din urmă, să ajungem în judeţ. Urmează, sperăm în toamnă, un volum al monumentelor eroilor, pe care considerăm că merită să le prezentăm”.
 
În discursul susţinut de Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii, am recunoscut amprenta actorului absolvent de IATC (1976), în accentul impetuos, sacadat pe ideile mai relevante, expozeu care a plecat de la o remarcă inedită legată de poetul Ovidiu şi de faptul că nu anul trecut, ci anul acesta se împlinesc 2000 de ani de la moartea sa, dovadă stând versuri din „Triste“.
 
Apoi, însuşindu-şi public rolul critic, a continuat: „Istoria este o poveste repovestită la modul prezent. Este viaţă (...) Poate că ar fi fost nimerit ca unele explicaţii să fie şi într-o limbă de circulaţie europeană. Pentru că eu nădăjduiesc că această carte va ajunge şi în mâinile unuia care nu cunoaşte acest spaţiu miraculos al Dobrogei. Mi-ar plăcea să cred că multiplicarea acestei cărţi îmi va oferi posibilitatea să o întâlnesc la intrarea fiecărei instituţii de cultură şi instituţii publice. O carte care ar trebui să povestească despre realitate, cu toate că aici cerul este mai cer, mai albastru, marea este mai altfel. Pozele acestea duc într-o zonă a artei fotografice, într-o lume mai frumoasă în carte decât în realitate“.
 
Secretarul de stat Popa a încheiat „apoteotic”, anunţând că în zona noastră urmează să se investească până în 2020 peste 600 de milioane de euro...
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Interviu cu dr. Doina Păuleanu - „Expoziţia «Gestul în desen» va fi un adevărat spectacol plastic“

13 Jun 2019 1301

Expoziţia de grafică "Delir controlat" a artistului Tudor Banuş, la Muzeul de Artă Constanța

14 May 2019 358

Bebe Pitei revine pe simezele Muzeului de Artă cu... „La dolce vita“

03 May 2019 534

#citeşteDobrogea In Memoriam Nicolae Tonitza, la 133 de ani de la naşterea pictorului „tristeţilor luxuriant colorate“

13 Apr 2019 660

Exercițiu de admirație. La mulți ani, Doina Păuleanu!

29 Mar 2019 1299

#citeșteDobrogea Povestea de iubire a sculptorului Cornel Medrea. 131 de ani de la nașterea celui care a înnobilat cândva perla litoralului

08 Mar 2019 789

#citeșteDobrogea Despre Lucian Grigorescu, așa cum poate nu-l știați, la 125 de ani de la naștere. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

01 Feb 2019 892

Directorul Muzeului de Artă Constanţa a lansat cea de-a doua ediţie a albumului „Tonitza” (galerie foto)

06 Dec 2018 678

#citeşteDobrogea Manifestul celui mai bogat român din Dobrogea. „Toţi vor să fie mari şi nimeni mic, toţi dărâmă şi nimeni nu zideşte“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Oct 2018 2248

Adrian Rădulescu, Doina Păuleanu, la Simpozionul „Modelul interetnic dobrogean“,1994

25 Sep 2018 117

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Doina Păuleanu - „Adrian Rădulescu era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat“ (galerie foto)

07 Sep 2018 1474

Lansarea volumului II al lucrării „Viața tăcută a naturii“ (1916-1946) Istoricul Ioan Opriș - „Doamna Doina Păuleanu este un bun de patrimoniu dobrogean, de-a dreptul!“ (galerie foto)

18 Jun 2018 725

Eveniment editorial de excepţie, marca Doina Păuleanu. Academicianul Ioan Opriş, prezent la Muzeul de Artă

14 Jun 2018 1078

Ce note au primit la evaluarea anuală managerii instituţiilor de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa

17 May 2018 1109

Directorul Muzeului de Artă din Constanţa, dr. Doina Păuleanu, la ceas aniversar

29 Mar 2018 1516