Constănțenii sunt așteptați la două spectacole de operă și balet, în acest weekend

  • Durata operei „Povestirile lui Hoffmann” este de aproximativ trei ore
  • Baletul „Romeo și Julietta” ține aproape două ore
  • Prețul Prețul biletelor pentru aceste spectacole este cuprins între 10 și 50 de lei
 
În acest weekend, la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța au loc reprezentațiile: „Povestirile lui Hoffmann” (operă) și „Romeo și Julietta” (balet).
 
Despre „Povestirile lui Hoffmann”
 
Astăzi, începând cu ora 19:00, pe scena Sălii Teatrului are loc spectacolul de operă „Povestirile lui Hoffmann”. Durata sa este de aproximativ trei ore.
 
Opera a fost creată de J. Offenbach.
 
„Povestirile lui Hoffmann sunt cele trei povești de dragoste excentrice și originale, care nu își găsesc împlinirea decât pe o foaie albă, singurul loc din lume care suportă orice poveste…”, se arată pe site-ul Teatrului „Oleg Danovski”.
 
Redăm ce se arată în prologul piesei:
El este Hoffmann, personajul principal, scriitor, poet și fizician, iar povestirile sunt viața lui. Deși există o muză și ea-l iubește, că doar e scriitor, Hoffmann a devenit o povară pentru ea, fiindcă bea de stinge și nu se oprește din scris. Ne-o spune chiar ea, muza, sătulă să-l piloteze printre ace de păr, butoaie cu bere și boluri de punch… Povestirile încep cu o seară ca oricare alta în cârciuma lui Luther. După prolog, Hoffmann, client fidel (un fel de superstar) intră agale in birt. De la o bere la alta, de la un punch la altul, îl bântuie aceleași gânduri. Gânduri care aici nu-i dau pace.
În fond, unde ar putea fi un loc mai bun să-ți amintești de fostele iubite ciocnind cu necunoscuți binevoitori, dispuși să-ți asculte poveștile, dacă nu în cârciumă, la Luther?
 
Cele trei povestiri aparțin personajelor Olympia, Antonia și Giulietta.

 
Soliștii acestei opere sunt: Anda Pop, Nicoleta Ardelean, Silvia Simionesc, Doru Iftene, Lucia Mihalache, Ana Maria Mladinovici, Mădălin Băldău, Marius Turtoi, Iulian Bratu, Adrian Pîrlea, Silviu Vizan, Marius Eftimie și Cristian Caragea.
 

Ei sunt acompaniați de Adrian Stanache (conducere muzicală) și Orchestra și Corul Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.
 
De asemenea, în montarea acestei reprezentații, un rol le revine următorilor: Ștefan Munteanu (regie artistică și decoruri), Daniela Vlădescu (costume), Natalia Gribinic, Andrada Ștefan și Silvia Țigmeanu (pregătire muzicală), Nicoleta Onaș (producție), Theodor Petricilă (light design), Bogdan Costea și Denis Mustafa (maeștrii sunet) și Constantin Acsinte (regia tehnică).
 
Despre „Romeo și Julietta”
 
Acest spectacol de balet creat de S. Prokofiev va avea loc mâine, de la ora 19:00, în Sala Teatrului.
 
La Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski”, premiera spectacolului de balet ”Romeo și Julieta” a avut loc pe 25 noiembrie 2014. Premiera mondială a avut loc pe data de 11 Ianuarie 1940 la Teatrul Kirov (în ziua de azi cunoscut ca Mariinsky) din Sankt Petersburg, Rusia.
 
A obținut în anul 2015 premiul pentru „Cel mai bun spectacol de balet clasic”, în cadrul galei Premiilor Operelor Naționale.
 
Durata este de aproximativ două ore, cu pauză.
 
Iată despre ce este vorba în cele două acte:
 
Actul I
Verona. Dimineaţa, într-o piaţă publică o cârciumăreasă îşi deschide cârciuma în timp ce trei femei „uşoare” după o noapte de petrecere, îşi fac apariţia căutând clienţi. Balthazar şi Abraham, slujitori din casa Montaque îşi încearcă norocul faţă de cele trei femei “uşoare”. Samson şi Gregory, slujitori din casa Capulet, rivali ai casei Montaque, le  fac farse celor doi slujitori rivali, după care îi provoacă la duel. Lupta începută între ei şi ceilalţi membri ai celor două case este întreruptă de apariţia lui Tybalt,  nepot al Lady Capulet. Apar Mercuţio şi Benvolio care susţin casa Montague. Lupta începe din nou  şi este întreruptă de Lord Capulet şi soţia acestuia, dar şi de Montague, venit la rândul său împreună cu soţia. Când cei doi sunt gata de luptă, apare Prinţul Escalus care opreşte lupta. Prinţul Escalus ceartă cele două case rivale şi le ordonă să depună armele şi să facă pace.
Pe una din strazile Veronei,  Romeo o urmareşte pe Rosalinda de care crede că este îndrăgostit.
Camera Julietei. Doica Julietei o pregăteşte pe aceasta pentru petrecerea dată în cinstea ei. Lady Capulet intră în cameră pentru a vedea dacă Julieta este pregatită şi îi spune acesteia că la petrecere îşi va cunoaşte viitorul soţ, tânărul Conte Paris.
Pe una din strazile Veronei,  Romeo este convins de Mercuţio şi Benvolio să meargă mascaţi la petrecerea casei Capulet unde o va întâlni pe Rosalinda, deoarece aceasta se număra printre invitaţi. Cei trei, mascaţi, aleargă spre petrecere.
Începe petrecerea din casa Capulet. Balul este animat de bufonul familiei. Invitaţii beau şi se veselesc. Lord şi Lady Capulet sunt întâmpinaţi de Tybalt. Apariţia Rosalindei nu îl lasă indiferent pe Tybalt care o invită să îi ţină compania. Romeo, Mercuţio şi Benvolio o urmăresc pe Rosalinda. Apare Contele Paris, cu un buchet mare de flori, care îşi caută viitoarea aleasă. Julieta îşi face apariţia însoţită de doică şi de prietenele sale. Bufonul încinge atmosfera şi invită oaspetii la dans. Contele Paris şi Julieta dansează în mijlocul invitatilor, fiind admiraţi de cei din jur. Marcată de florile, dansul şi primul sărut pe mână oferit de Contele Paris, Julieta dansează pentru acesta. În timpul dansului descoperă ochii plini de patimă din spatele măştii tânărului Romeo. Inocent şi pătimaş, Romeo se îndrăgosteşte pe loc de frumoasa Julieta. Nici intervenţia prietenelor Julietei nu-l împiedica pe Romeo să simtă caldura emanată de aceasta. Tybalt intervine şi vrea să îl demaşte pe Romeo, dar gazda Capulet încearcă să îl potolească şi să îi propună compania Rosalindei. Mercuţio încearcă să destindă atmosfera alături de Benvolio şi să distragă atenţia de la flirtul care se înfiripă între Romeo şi Julieta. În timp ce toţi petrecăreţii îşi văd de distracţia lor, Romeo dansează şi flirtează cu suava Julieta, care nu rămâne indiferentă la declaraţiile lui. Julieta îi scoate acestuia masca şi se îndrăgosteşte pe loc de el. Mercuţio îi redă masca lui Romeo. Tybalt, intrigat şi bănuitor, încearcă să-l demaşte pe Romeo, dar intervine Julieta care încearcă să aplaneze un conflict. Doica, văzând tot ce s-a întâmplat, o dojeneşte pe Julieta şi îi spune că e târziu şi că trebuie să meargă în camera ei. Romeo vrea să o urmeze pe Julieta pentru a-i împărtăşi dragostea pe care o nutreşte pentru ea, dar din nou intervine Tybalt, potolit de Lord Capulet. Romeo pleacă spre casă însoţit de Mercuţio şi Benvolio.  Curtenii dansează un ultim dans alături de gazda Capulet, după care îşi iau rămas bun de la aceştia.
Pe o potecă de pe lângă zidul Capuleţilor. Romeo, vrăjit de frumuseţea Julietei, le spune prietenilor săi, Mercuţio şi Benvolio, că vrea să-şi reculeagă gândurile. După plecarea acestora, Romeo se întoarce la balconul camerei Julietei. În lumina lunii, acesta o zăreşte pe Julieta. O strigă. Îşi împărtăşesc sentimentele şi îşi declară dragoste veşnică.
 
Actul II
 
Pe una din străzile Veronei, doica Julietei îl întâlneşte pe Romeo căruia îi dă o scrisoare din partea Julietei. Romeo citeşte scrisoarea şi aleargă la părintele Lorenzo pentru a-l ruga pe acesta să îi uneasca destinul cu cel al alesei inimii sale prin taina cununiei.
Chilia părintelui Lorenzo. În timp ce Romeo vorbeşte cu părintele Lorenzo despre dragostea sa, îşi face apariţia Julieta, care vine să se spovedească, însoţită de doica sa. Lorenzo vede dragostea adevarată care nutreşte în inimile celor doi tineri, şi hotărăste să îi cunune. Fericiţi, cei doi tineri îşi iau rămas bun de la acesta şi pleacă însoţiţi de doica Julietei.
Într-o piaţă publică, lumea se veseleşte. Buna dispoziţie a celor din piaţă este întreruptă de o confruntare între Tybalt şi Mercuţio. În urma cununiei cu Julieta, Romeo intervine şi încearcă să aplaneze orice conflict între cele două familii rivale. Tybalt nu acceptă şi îl provoacă pe acesta la duel. Romeo refuză duelul dar Mercuţio acceptă provocarea. În urma acestui duel, Mercuţio este ucis mişeleşte pe la spate de Tybalt. Romeo, razbună moartea lui Mercuţio, ucigându-l pe Tybalt. Lady Capulet află despre moartea nepotului său Tybalt şi jură că cel vinovat va plăti cu propria-i viaţă.
Singur şi deznădăjduit de faptul că l-a ucis pe Tybalt, vărul Julietei, Romeo poartă o luptă interioară între părerea de rău a faptei curând petrecute şi dragostea ce i-o poartă Julietei. Iubirea învinge şi aleargă să îşi revadă iubita.
În camera Julietei, cei doi tineri îndragostiţi îşi împărtăşesc prima noapte de dragoste.
Lord Capulet, Lady Capulet şi tânărul Conte Paris pun la cale căsătoria acestuia din urma cu Julieta. Aceasta, fiind deja cununată în secret cu Romeo, refuză propunerea părinţilor săi. Contele Paris încearcă cu disperare să îi spună Julietei că doreşte să-i fie soţie. În urma unui ultim refuz din partea Julietei, Paris pleacă lăsând în urma sa furia Lordului Capulet care îşi ceartă fiica. Rămasă singură în camera sa, Julieta îşi plânge soarta. Aleargă să ceară ajutor părintelui Lorenzo.
La destăinuirile Julietei despre drama prin care aceasta trece, părintele Lorenzo îi dă o sticluţă cu otravă care va face ca inima ei să nu mai bată pentru un timp scurt, lăsând impresia că a murit, după care se va trezi din nou. Julieta mulţumeşte şi pleacă spre casă.
Ajunsă acasă, Julieta îşi găseşte părinţii împreună cu Contele Paris în camera sa. Insistenţele acestora care doresc să o vadă căsătorită cu un tânăr bogat, o fac pe Julieta să recurgă la planul părintelui Lorenzo. Bea otrava şi inima încetează să-i mai bată. Fără suflare, Julieta este descoperită de doica sa. Aceasta îi anunţă pe părinţii Julietei de cumplita tragedie, dar şi pe Benvolio care, la rândul său îi spune lui Romeo despre moartea Julietei. Romeo, înnebunit de durere, cumpără de la un farmacist o sticluţă cu otravă şi aleargă spre cavoul Julietei.
Dupa înmormantarea Julietei, Romeo ajunge la cavoul acesteia unde îl găseşte pe Paris. Se luptă cu acesta şi îl omoară. Deznădăjduit, Romeo plânge moartea Julietei, după care se sinucide, bând otrava cumpărată. Julieta se trezeşte şi îşi vede iubitul fără viaţă. Apucă  pumnalul lui Romeo si se sinucide.
 
Pe scenă vor urca: Bogdan Bîrsănescu, Cătălina Iliescu, Adrian Mihaiu, Mihai P Slaru, Tomonori Sekiguchi, Carlos Alvarado, Daia Kashiwaba, Victoria Creț, Keito Shimomura, Yuria Soeta, Hana Okudaira, Mayura Takase și Luna Muramatsu.
 
De asemenea, va fi prezent și Ansamblul de Balet al Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.
 
Libretul baletului a fost realizat de A. Piotrovski, S. Prokofiev, S. Radlov, L. Lavroski, după tragedia omonimă de W. Shakespeare.
 
Horațiu Cherecheș se ocupă de regie și coregrafie, Natalia Kornilova se ocupă de scenografie și costume, asistent coregraf este Monica Cherecheș, iar Gelu Râpă este regizor tehnic.
 
Prețul biletelor pentru aceste spectacole este cuprins între 10 și 50 de lei.

 
Citește și:
Primele spectacole din luna aprilie Operă și operetă la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vineri, 26 aprilie 2024 „Sărbătoare luminată” - Concert de Paști, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

25 Apr 2024 319

Magie muzicală la Constanța. Rigoletto luminează scena TNOB, în această seară

21 Apr 2024 439

Săptămâna se încheie cu Verdi la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

20 Apr 2024 578

Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța „Sărbătoare luminată – Concert de Paști” va fi pus în scenă în seara de vineri, 26 aprilie 2024

17 Apr 2024 557

Spectacolul de operă „Rigoletto” de G. Verdi, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

17 Apr 2024 577

În această seară, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, opera „Nabucco” de G. Verdi

14 Apr 2024 437

„L’heure d’or de Paris”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

13 Apr 2024 428

În această săptămână, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski" Constanța (FOTO)

09 Apr 2024 408

„Rigoletto”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

07 Apr 2024 554

În luna aprilie Spectacolul de operă „Nabucco” de G. Verdi, la TNOB Constanța

06 Apr 2024 488

În această seară, la TNOB Constanța – „Nunta lui Figaro” de W. Amadeus Mozart

06 Apr 2024 551

Primul eveniment cultural al lunii aprilie la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” - „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart

04 Apr 2024 568

Agenda spectacolelor pregătite de TNOB Constanța pentru luna aprilie

01 Apr 2024 779

Primul spectacol al lunii aprilie 2024 la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski"- „Nunta lui Figaro”

01 Apr 2024 465

Sămbătă, spectacolul „Ma dame”, la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța

28 Mar 2024 654