Carte semnată de Constantin și Claudiu Vitanos, lansată la Constanța „În Dobrogea, încă mai simți existența lui Dumnezeu“

Sâmbătă, 29 septembrie, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța, în cadrul evenimentului „Noaptea Bibliotecii”, a avut loc lansarea cărții profesorului și istoricului Constantin Vitanos, coautor fiind chiar fiul său, dr. Claudiu Alexandru Vitanos.
 
Despre această lucrare au vorbit Corina Apostoleanu, director al bibliotecii, Constantin Cioroiu, membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Dobrogea, conf. univ. dr. Constanța Călinescu.
 
Evenimentul de lansare a cărții „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“ a început cu prezentarea bibliografului Corina Apostoleanu, care a ținut să precizeze că autorii au ales pentru acest volum o serie de citate definitorii pentru Dobrogea, care pot fi aplicate în orice epocă și care întăresc ideea că ținutul nostru poate deveni o entitate a continentului.
 
„Nu s-a scris îndeajuns despre Dobrogea, iar ținutul nu este cunoscut de toată lumea. Zona noastră este un ținut vechi cu vestigii arheologice care au dovedit că locuirea oamenilor de aici este foarte veche. Este un ținut-punte cu caracter unic, iar lucrarea de față este una de o mare valoare și importanță pentru biblioteca noastră. Suntem onorați că ați ales să prezentați cartea aici”, a precizat Corina Apostoleanu.
 
Potrivit lui Constantin Cioroiu, cartea celor doi Vitanos, tată și fiu, era necesară, iar un astfel de volum cu instrumente istorice nu a apărut în viața dobrogeană până acum. „Cartea aceasta poate fi un nou ghid în studierea unor diverse aspecte ale ținutului în Anul Centenar”, a conchis Constantin Cioroiu.
 
Luând cuvântul, conf. univ. dr. Constanța Călinescu a precizat că „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“ este o carte bogată în informații“. „Lectura ei folosește multor generații. Această lucrare poate fi catalogată drept una document pentru că are date despre România de la mare conlucrate cu date despre România din toată țara“, a completat aceasta.
 
„Constantin Vitanos este omul cuvintelor-esență. El nu se adresează cititorilor în doar câteva pagini, el sintetizează tot ce este important despre Dobrogea și nu numai în acest volum. Ce dorim? De ce locul în care trăim este un loc miraculos? Pentru că ingredientele care fac acest ținut maritim se instituie în frumos, în magie, în demers istoric și geografic”, a mai spus conf. univ. dr. Constanța Călinescu.
 
Autorii cărții „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“, care sunt „o bancă de date”, au ținut să puncteze frumusețile albastre, simple, antice și aspre într-o lucrare ce poate fi catalogată o istorie universală, un arc peste timp cu ecouri dobrogene, ce descrie potențialul mediului pontic.
 

Motivația lui Constantin Vitanos de a scrie această carte a pornit de la amărăciunea generată de faptul că Dobrogea nu este considerată o zonă bună de explorat și chiar dacă bogățiile ei sunt nemărginite, ele nu au fost încă descoperite.
 
„De multe ori, județele propulsează ce au bun și ascund ce e rău. Noi vedem izolat, trebuie să vedem în conexiune locurile pentru a descoperi frumusețea în întregime”, a mărturisit Constantin Vitanos.

 
Gazda evenimentului, Corina Apostoleanu, a remarcat faptul că acest manifest istoric are o copertă neobișnuită, cu citate, ceea ce este destul de rar în cărțile românești.
 
Volumul „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“, lansat pe 1 iunie la Book Fest, subliniază unicitatea și valoarea Dobrogei în patrimoniul universal. Autorii prezintă lucrarea ca fiind o „carte despre inima Dobrogei“. Este o carte ce poate fi receptată pe trei niveluri: o poveste frumoasă, un adevărat manual pentru generațiile tinere și o importantă sursă de documentare pentru cercetători, conform celor doi scriitori.
 
Structurată pe două capitole, cartea porneşte chiar de la titlu. Ideea titlului este dezvoltată încă de la primul capitol, care oferă repere istorice ale României, cu accent pe Dobrogea.
În cel de-al doilea capitol, „Dobrogea: trăsături distincte şi entităţi unice”, prof. Constantin Vitanos arată cum îmbogăţeşte Dobrogea patrimoniul umanităţii, fiind urmărite şapte mari teme. Prima temă insistă pe esenţa naturii, apoi urmează celelalte şase teme care pleacă de la un arc peste timp, din momentul intrării în istoria universală a primului ţinut, continuă cu etnogeneza românilor şi răspândirea creştinismului în regiune, fiind abordată şi o dilemă, aceea a prezenţei Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea.
 
Tatăl și fiul au realizat împreună o lucrare ce nu are o tematică 100% istorică, dar care leagă problematica umană, din perspectivă geografică, istorică, dar şi ecologică.
 
S-a dorit acoperirea unei plaje mai largi de aspecte, volumul fiind bine structurat, pe alocuri atipic, capitolele decurgând - şi incitând la lectură - unul din celălalt, oferind posibilitatea de a fi parcursă cu uşurinţă, însă cu atenţie. Cartea cuprinde o cronologie a unor repere istorice care privesc ţara noastră, prezintă particularităţile regiunii Dobrogea şi subliniază aspectele ce fac din acest ținut un peisaj naţional şi european unic.
 
Câteva citate din cartea-documentar despre Dobrogea:
„Natura a vrut ca cel mai vechi pământ al Europei să fie alături de cel mai nou pământ - Delta Dunării, în Dobrogea“.
„Călătoria fluviului ia sfârșit la vărsarea în Marea Neagră. Aici se mai află două minuni ale naturii: Pădurea Letea și Delta Dunării“.
„În Dobrogea, încă mai simți existența lui Dumnezeu, iar românii nu trebuie să copieze societatea de consum, ci este necesar să se impună prin ceea ce au ei mai bun. România poate revoluționa viața spirituală a Europei“ - Leopold Sanchez, Le Figaro Magazine.
„Lumea nu ştie mai nimic despre România, dar nici voi, românii, nu vă cunoaşteţi miracolele“ - Jacques-Yves Cousteau.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

maria

01 Oct, 2018 10:27

Alt titlu nu putea sa-i dea evenimentului?! Ce sugereaza ,,noaptea,,? Apusul, Dna asta vrea sa inchida biblioteca? Se preiau mot a mot titluri globaliste,inepte: noaptea muzeelor, noaptea bibliotecilor etc. De fapt, este noaptea mintilor. Ar fi cazul la mai mult discernamint ,chiar daca sponsorizeaza Soros.Este vorba ,totusi, de oameni culti, nu despre cei care participa la ontold.

Articole asemanatoare

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 291

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 592

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 552

Lansare de carte la Casa Avramide Tulcea - „Odă târzie mamei", de Monalisa Dima

22 Mar 2024 488

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 763

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 821

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 609

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius Constanța găzduiește lansarea volumului Eco-Consciousness in American Culture

19 Feb 2024 658

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 893

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2023 1243

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 1035

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 993

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește lansarea cărții „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri” de Virgil Andriescu

14 Dec 2023 707

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 874

Lansarea cărții „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, găzduită de Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

08 Dec 2023 754