Cultura

Carte semnată de Constantin și Claudiu Vitanos, lansată la Constanța „În Dobrogea, încă mai simți existența lui Dumnezeu“

Sâmbătă, 29 septembrie, la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța, în cadrul evenimentului „Noaptea Bibliotecii”, a avut loc lansarea cărții profesorului și istoricului Constantin Vitanos, coautor fiind chiar fiul său, dr. Claudiu Alexandru Vitanos.
 
Despre această lucrare au vorbit Corina Apostoleanu, director al bibliotecii, Constantin Cioroiu, membru al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Dobrogea, conf. univ. dr. Constanța Călinescu.
 
Evenimentul de lansare a cărții „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“ a început cu prezentarea bibliografului Corina Apostoleanu, care a ținut să precizeze că autorii au ales pentru acest volum o serie de citate definitorii pentru Dobrogea, care pot fi aplicate în orice epocă și care întăresc ideea că ținutul nostru poate deveni o entitate a continentului.
 
„Nu s-a scris îndeajuns despre Dobrogea, iar ținutul nu este cunoscut de toată lumea. Zona noastră este un ținut vechi cu vestigii arheologice care au dovedit că locuirea oamenilor de aici este foarte veche. Este un ținut-punte cu caracter unic, iar lucrarea de față este una de o mare valoare și importanță pentru biblioteca noastră. Suntem onorați că ați ales să prezentați cartea aici”, a precizat Corina Apostoleanu.
 
Potrivit lui Constantin Cioroiu, cartea celor doi Vitanos, tată și fiu, era necesară, iar un astfel de volum cu instrumente istorice nu a apărut în viața dobrogeană până acum. „Cartea aceasta poate fi un nou ghid în studierea unor diverse aspecte ale ținutului în Anul Centenar”, a conchis Constantin Cioroiu.
 
Luând cuvântul, conf. univ. dr. Constanța Călinescu a precizat că „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“ este o carte bogată în informații“. „Lectura ei folosește multor generații. Această lucrare poate fi catalogată drept una document pentru că are date despre România de la mare conlucrate cu date despre România din toată țara“, a completat aceasta.
 
„Constantin Vitanos este omul cuvintelor-esență. El nu se adresează cititorilor în doar câteva pagini, el sintetizează tot ce este important despre Dobrogea și nu numai în acest volum. Ce dorim? De ce locul în care trăim este un loc miraculos? Pentru că ingredientele care fac acest ținut maritim se instituie în frumos, în magie, în demers istoric și geografic”, a mai spus conf. univ. dr. Constanța Călinescu.
 
Autorii cărții „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“, care sunt „o bancă de date”, au ținut să puncteze frumusețile albastre, simple, antice și aspre într-o lucrare ce poate fi catalogată o istorie universală, un arc peste timp cu ecouri dobrogene, ce descrie potențialul mediului pontic.
 
Motivația lui Constantin Vitanos de a scrie această carte a pornit de la amărăciunea generată de faptul că Dobrogea nu este considerată o zonă bună de explorat și chiar dacă bogățiile ei sunt nemărginite, ele nu au fost încă descoperite.
 
„De multe ori, județele propulsează ce au bun și ascund ce e rău. Noi vedem izolat, trebuie să vedem în conexiune locurile pentru a descoperi frumusețea în întregime”, a mărturisit Constantin Vitanos.
 
Gazda evenimentului, Corina Apostoleanu, a remarcat faptul că acest manifest istoric are o copertă neobișnuită, cu citate, ceea ce este destul de rar în cărțile românești.
 
Volumul „România de la «Marea cea mare»; ţinut original - îmbogăţeşte patrimoniul umanităţii“, lansat pe 1 iunie la Book Fest, subliniază unicitatea și valoarea Dobrogei în patrimoniul universal. Autorii prezintă lucrarea ca fiind o „carte despre inima Dobrogei“. Este o carte ce poate fi receptată pe trei niveluri: o poveste frumoasă, un adevărat manual pentru generațiile tinere și o importantă sursă de documentare pentru cercetători, conform celor doi scriitori.
 
Structurată pe două capitole, cartea porneşte chiar de la titlu. Ideea titlului este dezvoltată încă de la primul capitol, care oferă repere istorice ale României, cu accent pe Dobrogea.
În cel de-al doilea capitol, „Dobrogea: trăsături distincte şi entităţi unice”, prof. Constantin Vitanos arată cum îmbogăţeşte Dobrogea patrimoniul umanităţii, fiind urmărite şapte mari teme. Prima temă insistă pe esenţa naturii, apoi urmează celelalte şase teme care pleacă de la un arc peste timp, din momentul intrării în istoria universală a primului ţinut, continuă cu etnogeneza românilor şi răspândirea creştinismului în regiune, fiind abordată şi o dilemă, aceea a prezenţei Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea.
 
Tatăl și fiul au realizat împreună o lucrare ce nu are o tematică 100% istorică, dar care leagă problematica umană, din perspectivă geografică, istorică, dar şi ecologică.
 
S-a dorit acoperirea unei plaje mai largi de aspecte, volumul fiind bine structurat, pe alocuri atipic, capitolele decurgând - şi incitând la lectură - unul din celălalt, oferind posibilitatea de a fi parcursă cu uşurinţă, însă cu atenţie. Cartea cuprinde o cronologie a unor repere istorice care privesc ţara noastră, prezintă particularităţile regiunii Dobrogea şi subliniază aspectele ce fac din acest ținut un peisaj naţional şi european unic.
 
Câteva citate din cartea-documentar despre Dobrogea:
„Natura a vrut ca cel mai vechi pământ al Europei să fie alături de cel mai nou pământ - Delta Dunării, în Dobrogea“.
„Călătoria fluviului ia sfârșit la vărsarea în Marea Neagră. Aici se mai află două minuni ale naturii: Pădurea Letea și Delta Dunării“.
„În Dobrogea, încă mai simți existența lui Dumnezeu, iar românii nu trebuie să copieze societatea de consum, ci este necesar să se impună prin ceea ce au ei mai bun. România poate revoluționa viața spirituală a Europei“ - Leopold Sanchez, Le Figaro Magazine.
„Lumea nu ştie mai nimic despre România, dar nici voi, românii, nu vă cunoaşteţi miracolele“ - Jacques-Yves Cousteau.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

maria

01 Oct, 2018 10:27

Alt titlu nu putea sa-i dea evenimentului?! Ce sugereaza ,,noaptea,,? Apusul, Dna asta vrea sa inchida biblioteca? Se preiau mot a mot titluri globaliste,inepte: noaptea muzeelor, noaptea bibliotecilor etc. De fapt, este noaptea mintilor. Ar fi cazul la mai mult discernamint ,chiar daca sponsorizeaza Soros.Este vorba ,totusi, de oameni culti, nu despre cei care participa la ontold.

Articole asemanatoare

UPDATE. Five o'clock armenesc Volumul „Despre armeni, cu dor“ al jurnalistei Andreea Pavel, lansat la Constanța (galerie foto)

11 Dec 2018 998

„Timpul Regăsirii - Fiii Avdelei”, lecţie despre rădăcini şi iubire necondiţionată de neam

11 Dec 2018 604

Lansare de carte marca Steliana Bajdechi. „Romanul pe care l-am visat, dar nu îndrăzneam să-l scriu”

07 Dec 2018 964

„La Centenar. Recitind secolul României Mari”, lansare de carte dedicată celor 100 de ani de la Unire

04 Dec 2018 360

Volum dedicat istoricului prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu Volumul „Dobrogea și Marea Unire la Centenar”, lansat la Tulcea

27 Nov 2018 574

Lansare de carte „Comoara din Deltă“, la Tulcea. Autorii cărţii sunt 27 de copii

19 Nov 2018 406

Lansare de carte la Centrul Militar Medgidia. Evenimentul face parte din cadrul momentelor consacrate Centenarului Marii Uniri

09 Nov 2018 472

„Ni Hao, China! De la proverbe și ghicitori la… fapte de viață!”, o carte despre orizonturile chinezești, semnată de Traian Brătianu (galerie foto)

29 Oct 2018 497

Imagini de la eveniment. Jurnalistul Traian Brătianu își lansează cartea la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ din Constanța (galerie foto)

26 Oct 2018 545

UPDATE. Colonelul (r) Remus Macovei, lansare de carte la Constanța, de Ziua Armatei Române (galerie foto)

25 Oct 2018 662

Despre China, filosofia și umorul asiatice, în cea mai recentă carte a lui Traian Brătianu

25 Oct 2018 428

Lansare de carte, astăzi, la Casa de Cultură Constanţa

15 Oct 2018 851

Frumoasa istorie a edificiului de la Capidava, între coperțile unei monografii. Iar pentru vizitatori, o cetate încremenită în contestații (galerie foto)

24 Aug 2018 620

Dublă lansare de carte la Cărturești București a poetei constănțene Silvana Cojocărașu

27 Jul 2018 895

Cumpăna. Manifestare culturală prilejuită de împlinirea a 129 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet naţional Mihai Eminescu (galerie foto)

25 Jun 2018 504

ConstanţaVolume de teatru, lansate în cadrul Festivalului "Miturile cetăţii" 2018

22 Jun 2018 844

1997, Constanţa, Librăria Eminescu, Lansare de carte Bogdan Căuş - „Figuri de armeni din România - Dicţionar“

10 Jun 2018 202

8 septembrie 2007, Lansare de carte „Armeni din Romania vol. II“

10 Jun 2018 144

27 iunie 2003, Biblioteca Judeţeană Constanţa, Lansare de carte Simion Tavitian - „Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“

10 Jun 2018 144

8 septembrie 2006, Biblioteca Judeţeană Constanţa, Lansare de carte Simion Tavitian - „Armeni de seamă din România“

10 Jun 2018 173

Lansare de carte la Arhiepiscopia Tomisului

06 Jun 2018 1005

Conferință și lansare de carte, la Universitatea „Ovidius“ - „Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani“

18 May 2018 697

Onomastica Şcolii „Constantin Brâncuşi“ din Medgidia, celebrată cu o valoroasă lansare de carte

12 May 2018 784

Primul studiu psihanalitic despre Ovidius s-a lansat la Constanța, alături de „Pași printre gânduri“ și „Elegii euxine“

02 Apr 2018 1292

Imagini de la eveniment Arhitectul Radu Cornescu lansează astăzi volumului „Arh. Victor Ștephănescu între stilul național și modernism“ (galerie foto)

23 Mar 2018 760

Pe 8 martie Stelian Tănase își lansează la Constanța cea mai nouă carte

28 Feb 2018 1184

Imagini de la eveniment Cristian Cealera a lansat „Poveștile Mării Negre“, dedicate memoriei lui Virgil Coman (galerie foto)

26 Feb 2018 1257

Cântăreții castrați, omagiați la Constanța printr-o lansare de carte și un concert (galerie foto + video)

24 Feb 2018 1443

Dublă lansare de carte la Biblioteca Județeană Călărași în prezența unui invitat surpriză (galerie foto)

23 Feb 2018 417

Duminică O seară specială cu Amelia Stănescu și invitații ei, în... culisele Doors

10 Feb 2018 1182

Pe 23 februarie „Cântăreţii castraţi“ se... întorc, în prezentarea lui Radu Făgărăşan

02 Feb 2018 1874

Imagini de la eveniment Muzică bună, inspirație și lansări de carte, la aniversarea Doors Club (galerie foto)

27 Jan 2018 2450

Dublu eveniment editorial la Muzeul Marinei Române Ana Ruse prezintă „Magia poeziei“ și „Călătorii prin nouă țări“

18 Jan 2018 746

Pe 6 ianuarie „Grazia“ lui Mircea Ţuglea ajunge şi la Braşov

04 Jan 2018 1307

Lansare de carte - „Constanţa culturală – 2017“ „Prin oameni de valoare ca Olga Duţu, cultura în Constanţa rezistă!“

18 Dec 2017 1293

Prof. univ. dr. Olga Duţu, la cea de-a 35-a lansare de carte - „Constanţa culturală - 2017“

13 Dec 2017 1550

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Visul lui Mircea Țuglea se împlinește azi - romanul „Grazia“, lansat la Constanța (galerie foto)

09 Dec 2017 2054

Lansare de carte la Consiliul Județean Călărași. Valentina Popescu și-a lansat volumul de poezii „Chipurile Trezirii“ (galerie foto)

09 Dec 2017 1310

Lansare de carte la Curtea Brâncovenească, Constanța. Mai mulți invitați vor vorbi despre volumul autoarei Carmen Ciornea

06 Dec 2017 1138

Scriitorul Radu Aldulescu vine, astăzi, la Constanța, la prima ediție a Serilor Kulturale

27 Nov 2017 884

După lansarea de la „Gaudeamus“„Grazia“ lui Mircea Țuglea ajunge la Constanța, pe 9 decembrie

25 Nov 2017 778

Imagini de la eveniment „Ada Kaleh. Casele de sub ape“, destine frânte și amintiri cu gust de ciubuc și dulceață (galerie foto)

19 Nov 2017 3129

Astăzi se lansează, la Biblioteca Județeană Constanța, volumul „Ada Kaleh. Casele de sub ape“

17 Nov 2017 2177

Imagini de la eveniment. Generozitate printre file de istorie Profesorul dr. Adrian Ilie aduce în prim-plan primarii și personalitățile marcante de la Medgidia (galerie foto)

15 Nov 2017 1200

LIVE TEXT Imagini de la eveniment prof. dr. Adrian Ilie lansează două cărţi dedicate Medgidiei (galerie foto)

14 Nov 2017 1300

Dublu eveniment editorial la Medgidia

14 Nov 2017 865

Azi Diana Dobriţa Bîlea lansează două romane la Muzeul Marinei Române

09 Nov 2017 919

Cartea „Răzbunarea barbarilor. 2000 de ani fără Ovidiu la Tomis“, lansată la Tulcea

04 Nov 2017 1455

Cu prilejul Zilei Dobrogei Expoziţie de pictură şi lansare de carte, organizate de Grupul Civic Tătar

01 Nov 2017 1256

AG Weinberger - „Eu refuz să fiu denumit artist. Eu sunt doar un chitarist, un om care are emoții“

30 Oct 2017 1193