Cultura

Cotidianul ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect cultural în premieră „Gestul în desen“ / „Desenul pe pânză“ - o expoziţie-experiment ce resuscitează viaţa artistică a Constanţei

Fix acum un an, la Muzeul de Artă din Constanţa, unuia dintre cei mai importanţi artişti plastici contemporani români - Florin Stoiciu - i se vernisa expoziţia de artă vizuală „Gestul în xilogravură”, al cărei catalog era semnat de vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu.
 
Iniţiată în 2015, această expoziţie cunoscuse mai multe etape de lucru, fiind o developare treptată a gestului (intenţie şi intuiţie artistică totodată) şi a ideilor artistice prin intermediul liniilor de forţă exprimate prin tehnica gravurii în lemn. Tematica variată, pornind de la formele decorative la peisaje, nuduri şi măşti, printre altele, sugera un limbaj universal ce anula ideea graniţelor teritoriale sau mentale, realizând conexiuni ce modificau privitorului felul în care acesta se raportează la realitate şi, totodată, la artă. Prin expunerea matriţelor, artistul a oferit astfel posibilitatea vizitatorilor de a privi în laboratorul artistic al acestuia.
 
„O expoziţie Stoiciu este mereu un câştig în istoria contemporană a gravurii româneşti”, afirma reputatul academician Theodorescu, aşa că, de astăzi, cotidianului ZIUA de Constanţa îi revine onoranta misiune de a promova într-un mod inedit o nouă expoziţie-experiment semnată de acest artist ce se bucură de recunoaştere naţională şi internaţională.
 
De data aceasta, el propune constănţenilor şi tuturor celor ce se vor afla pe litoral un demers cu totul aparte, într-o expoziţie intitulată „Gestul în desen”/„Desenul pe pânză”, care va fi vernisată la jumătatea acestei luni tot la Muzeul de Artă din Constanţa, curatorul expoziţiei fiind dr. Doina Păuleanu.
 
Un vizionar în permanentă căutare de provocări, prof. univ. dr. Florin Stoiciu - care predă, de doi ani, şi la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius” - îmbină experimentul cu demersul pedagogic, aducând laolaltă nume consacrate ale artei contemporane româneşti, alături de studenţi, mai tineri sau mai... „copţi”.
 
În fapt, celor 30 de portrete realizate invitaţilor săi de Florin Stoiciu li se vor alătura cu lucrări personale chiar cei portretizaţi şi despre care nici nu bănuiaţi că ar avea asemenea preocupări în domeniul artelor vizuale. Cum este cazul a doi membri ai Academiei Române - Mircia Dumitrescu şi Eugen Mihăescu ori fondatorilor trupei Phoenix - Nicu Covaci şi Valeriu Sepi, dar şi graficieni, pictori, sculptori, profesori de liceu, profesori universitari, studenţi.
 
Începând de astăzi, îi veţi cunoaşte, rând pe rând, pe toţi expozanţii portretizaţi de Florin Stoiciu, prin intermediul cotidianului ZIUA de Constanţa, care vă va oferi posibilitatea nu numai de a le studia CV-ul, ci şi de a-i descoperi şi altfel, într-un scurt interviu la care au fost „supuşi” de organizatorul expoziţiei-experiment „Gestul în desen”/„Desenul pe pânză”, în persoana colegei noastre de breaslă drd. Anastasia Stoiciu (la rândul ei expozantă).
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Retrospectivă 2019. Evenimentele marca ZIUA de Constanța au resuscitat viața cultural-istorică a urbei

02 Jan 2020 1772

Lucrările medicului-artist Monica Stoian Grasa, faţă în faţă cu publicul hunedorean „Geometria Inocenţei“ vorbeşte despre simbolurile unei alte dimensiuni

28 Sep 2019 1955

Revenit pe simezele Art Gallery Constanța Pictorul Eugen Raportoru se autodescrie - „Îmi văd de treabă și tind să ajung foarte sus!“ (galerie foto)

19 Sep 2019 1080

La Art Gallery Constanţa Finisaj urmat de vernisaj Eugen Raportoru

16 Sep 2019 1296

Expoziția „Gestul în desen“, la Muzeul de Artă Vizuală din Galați Dan Basarab Nanu, director - „Pentru Florin Stoiciu, «totul» pare simplu“ (galerie foto)

26 Jul 2019 1988

La Muzeul de Artă din Constanța Expoziția „Gestul în desen / Desenul pe pânză“ - un regal artistic din care ne putem „înfrupta“ cu toții (galerie foto+video)

15 Jun 2019 4404

LIVE TEXT La Muzeul de Artă din Constanța ni se dezvăluie „Gestul în desen“ a renumitului artist plastic Florin Stoiciu (galerie foto+LIVE Video)

14 Jun 2019 3553

Astăzi, de la ora 13, la Muzeul de Artă Vernisajul expoziţiei-eveniment „Gestul în desen/Desenul pe pânză“

14 Jun 2019 3231

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu academicianul Răzvan Theodorescu - „Marea expoziţie a lui Florin Stoiciu vă îndeamnă la visare“

13 Jun 2019 1525

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Interviu cu dr. Doina Păuleanu - „Expoziţia «Gestul în desen» va fi un adevărat spectacol plastic“

13 Jun 2019 2392

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanța, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Mihai Tugearu - „«Gestul în desen» ne oferă ocazia să ne expunem creațiile într-un mod inedit“

12 Jun 2019 1640

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Aurel Vlad - „Florin Stoiciu ne scoate în muzee şi aprinde lumina pe lucrările noastre“ (document)

12 Jun 2019 1731

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ion Tiţoiu - „«Gestul în desen» este o provocare pentru mine şi pentru invitaţii lui Florin Stoiciu“ (document)

12 Jun 2019 2101

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Napoleon Tiron, despre „Gestul în desen“ - „Secunda include gestul, iar gestul are o semnificaţie spirituală, ducând fiinţa la întrebări“

11 Jun 2019 1829

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Cristian Tarbă - „Florin a reuşit să strângă laolaltă un număr de artişti senzaţionali“ (document)

11 Jun 2019 1516