Cultura dobrogeană nu poate avea un destin minor. „Dicţionarul de personalităţi dobrogene“ - o dovadă în plus (galerie foto)


Ieri, în sala „Liliana Lazia” a Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“, am asistat la un eveniment editorial de ţinută, pe care, de altfel, ZIUA de Constanţa l-a transmis live pe pagina sa de Facebook.


Mult-aşteptatul volum IV al „Dicţionarului de personalităţi dobrogene” a fost editat de Biblioteca Judeţeană şi are ca subtitlu „Artă teatrală şi cinematografică, bibliologie, jurnalism, literatură, muzică“. Au prezentat generosul tom Corina Apostoleanu, director al instituţiei gazdă, precum şi Constanţa Călinescu, „sufletul” acestui proiect editorial de mare importanţă pentru istoria culturii dobrogene.


Evocând parcursul celorlalte trei volume anterioare, munca asiduă şi nu lipsită de momente dificile, venerabilul biograf a vorbit despre criteriile de selecţie a personalităţilor cuprinse în dicţionar, despre colaboratorii cu care a lucrat la această îndrăzneaţă întreprindere şi despre speranţa ca iniţiativa să fie dusă la bun sfârşit odată cu editarea ultimelor două volume (V şi VI) care vor fi însoţite şi de o addenda, cu completările intervenite între momentul redactării şi momentul apariţiei editoriale.


S-a subliniat în mai multe rânduri faptul că proiectul, care reprezintă - cu bune şi cu rele, cu inerentele sale „scăpări” - un tezaur de informaţie culturală, este o lucrare de referinţă pusă la dispoziţia tuturor celor interesaţi de valorile acestui spaţiu, de personalităţile care i-au marcat devenirea, indiferent de sfera lor de provenienţă (ştiinţă, artă, istorie, literatură etc.).


Fiind organizat ca o masă rotundă, evenimentul a prilejuit intervenţia câtorva dintre cei prezenţi - personalităţi incluse în paginile recentului Dicţionar - care au ţinut să-şi exprime preţuirea pentru munca bibliografilor şi speranţa că, prin astfel de demersuri culturale, Dobrogea se va alinia, cu valorile sale, la cultura naţională, depăşindu-şi destinul minor clamat de unii dintre noi. Mai cu seamă în această epocă, de globalizare şi acces neîngrădit la informaţie, în care chiar nu mai contează în ce spaţiu trăieşte şi se manifestă creatorul de cultură şi artă.



Citeşte şi:


 

Eveniment editorial de marcă, transmis live, de la Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” (galerie foto+video)


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT Radu Paraschivescu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană "Ioan N. Roman" Constanța (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 460

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 384

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 636

Muzeul Național de Istorie a României Lansarea volumului „Un grup de aviație eroic. Grupul 7 Vânătoare „Comandor Alexandru Popișteanu (1940-1945 )”

23 Mar 2024 571

Lansare de carte la Casa Avramide Tulcea - „Odă târzie mamei", de Monalisa Dima

22 Mar 2024 516

ZIUA LIVE Personaje care inspiră. O discuție despre „Flori de busuioc” și femeia care se salvează prin dragoste!

19 Mar 2024 790

Lansare literară de excepție Aurelia Lăpușan prezintă romanul „Flori de busuioc” la Biblioteca Județeană Constanța

13 Mar 2024 838

Constantin Cheramidoglu lansează volumul „Arhive dobrogene” la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

06 Mar 2024 633

Facultatea de Litere din cadrul Universității Ovidius Constanța găzduiește lansarea volumului Eco-Consciousness in American Culture

19 Feb 2024 682

Știri Constanța Muzeul Național al Marinei Române, gazda lansării unui volum despre viața și activitatea inginerului Dumitru Manole

18 Dec 2023 910

LIVE VIDEO+TEXT Virgil Andriescu, o nouă apariție editorială. Volumul „Întâmplări adevărate cu și fără chițibușuri” este lansat la Biblioteca Județeană Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Dec 2023 1283

LIVE TEXTLansarea volumului „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide” la Biblioteca Județeană, în prezența lui Ion Codrescu (Galerie FOTO)

14 Dec 2023 1047

LIVE TEXT. Știri Constanța azi Volum despre Republica Turcia, editat de Delia Roxana Cornea, Metin Omer și Emanuel Plopeanu, lansat la MINAC (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Dec 2023 1002

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța găzduiește lansarea cărții „Întâmplări adevărate cu sau fără chițibușuri” de Virgil Andriescu

14 Dec 2023 725

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se va lansa un volum despre Republica Turcia

13 Dec 2023 890