Dan Moisescu, omagiat într-o minunată monografie lansată la Constanța (galerie foto)

Ieri a început ediția cu numărul XXIII a Festivalului „Dan Moisescu” de la Topalu - o adevărată sărbătoare a folclorului dobrogean - și, deloc întâmplător, în seara anterioară evenimentului a fost lansată o carte dedicată marelui compozitor, dirijor, muzician și folclorist.


Autorii monografiei Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească, editată la inițiativa Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada“, sunt Aurelia Lăpușan, cunoscut scriitor și publicist, și Cristian Obrejan, muzicolog și dirijor al Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene”.


Prezenți la evenimentul de lansare au mai fost Doina Voivozeanu, director al Centrului Cultural „Teodor T. Burada”, etnomuzicologul Eugenia Florea, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, precum și un numeros public.


Am descoperit, din evocările vorbitorilor, un personaj fascinant, cu o deschidere extraordinară pentru cultura și spiritualitatea Dobrogei, dar și dificultatea demersului monografic, căci sursele de documentare pentru elaborarea lucrării au fost extrem de puține și greu de accesat. Autorii au fost nevoiți să „scotocească” cu cerbicie prin biblioteci și arhive, căci Dan Moisescu a avut un parcurs sinuos, pornit din județul  Buzău, unde s-a născut și a luat primele lecții de vioară de la tatăl său, trecând prin Chișinău (unde a fost student la facultatea de Teologie), prin satul Găița, (unde a fost preot și a cules folclor autentic), prin București (unde a condus Orchestra de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române) și până la Constanța, unde îl regăsim ca dirijor și solist vocal al Ansamblului de cântece și dansuri „Brâulețul” (1963-1965) și ca profesor la Școala Populară de Artă (între anii 1970 și 1974).


Cu atât mai valoroasă este, prin urmare, lucrarea întocmită de cei doi autori, care au cercetat și au pus laolaltă prețioase informații despre artistul sărbătorit recent la 110 ani de la naștere.
Datele referitoare la biografia și bogata activitate a lui Dan Moisescu sunt completate în carte cu partiturile cântecelor pe care le-a înregistrat pe parcursul vieții, cele mai multe fiind melodii compuse de Anton Pann, rescrise din partitura bizantină în partitură lineară.
Nu trebuie uitat că, în afară de pasiunea pentru culegerea și prelucrarea folclorului, Dan Moisescu a fost și compozitor, dar și un interpret de excepție al muzicii populare românești, făcând parte din pleiada de maeștri ai genului.

Sursa foto 1: Facebook / Centrul Cultural „Teodor T. Burada”
 
Citește și:


Lansare de carte la Centrul „Jean Constantin „Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească”
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Gheorghe Parnica, artistul popular care și-a petrecut peste șase decenii la Constanța

03 Jan 2024 1736

Constanța Până la ce oră s-au distrat invitații la petrecerea de nuntă a Simonei Halep (video)

16 Sep 2021 3499

14 iunie 1909 - Se năștea cântărețul de muzică populară Dan Moisescu. Un festival din județul Constanța îi poartă numele

14 Jun 2021 2103

Festivalul „Dan Moisescu”, în ediție specială Iuliana Tudor prezintă, pe scena Centrului „Jean Constantin”, nume mari ale folclorului românesc

30 Oct 2020 12094

Constanța Începe ediția specială a Festivalului-Concurs „Dan Moisescu”

27 Oct 2020 2069

Lansare de carte la Centrul „Jean Constantin „Dan Moisescu – un reper în folcloristica românească”

25 Sep 2019 2296

Festivalul-concurs „Dan Moisescu” găzduit de comuna constănțeană Topalu, la cea de-a XXIII-a ediție

09 Sep 2019 3734

Cu fonduri proprii şi de la CJC Şcoala din comuna Topalu va beneficia de investiţii

28 Sep 2017 2536

Tinere talente, promovate la Festivalul Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Dan Moisescu” de la Topalu

06 Oct 2016 3090

Topalu se pregăteşte de sărbătoare Pregătiri pentru o nouă ediţie a Festivalului-Concurs „Dan Moisescu“

03 Oct 2016 1813

Comuna Topalu se pregăteşte de sărbătoare. Festivalul-concurs „Dan Moisescu”, aproape de start

14 Sep 2016 3219

Administraţia a găsit soluţia pentru câinii maidanezi! Asfaltarea comunei Topalu, prioritatea zero a aleşilor locali

11 Aug 2016 3056

Tinerii populari au luat cu asalt uliţele satului Încă o ediţie de succes a Festivalului „Dan Moisescu“ de la Topalu

12 Oct 2015 2587

Comunicat de presă Festivalul „Dan Moisescu” - Topalu

07 Oct 2015 1789

În perioada 7 - 9 octombrie Pregătiri pentru o nouă ediţie a Festivalului-concurs „Dan Moisescu“, la Topalu

30 Sep 2015 2237