Cultura

De Sânziene, toată ţara se îmbracă în ie Nu aveţi ie? Veniţi la Muzeul de Artă Populară Constanţa, să vă alegeţi una!

Azi, fetele şi femeile poartă cămaşa tradiţională românească, brodată cu măiestrie, cu fel şi fel de motive tradiţionale, pentru a celebra, aşa cum se cuvine, Ziua Universală a Iei, marcată anual din 2013, pe 24 iunie, de Sânziene, în ziua de naştere a Sfântului Ioan Botezătorul.
 
Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită, conform tradiţiei, şi la Muzeul de Artă Populară din Constanţa, prin invitarea unei creatoare populare de ii din Breaza, Prahova, care va broda frumoase cămăşi tradiţionale, timp în care vizitatorii pot să-şi aleagă ia preferată. „Iile prezentate preiau modelele vechilor cămăşi muscelene, socotite printre cele mai frumoase din ţară. Pentru calităţile artistice deosebite ale costumului de Muscel, Regina Maria l-a adoptat ca ţinută de înaltă ceremonie naţională. Faima acestor cămăşi a determinat apariţia unor ateliere săteşti de confecţionare a iilor, meşteşug puternic conservat şi în zilele noastre“, menţionează specialiştii muzeului constănţean de etnografie.
 
Cei care vin la Muzeul de Artă Populară sunt invitaţi să treacă şi pragul instituţiei de cultură pentru a admira în expoziţia permanentă costume populare din toate zonele etnografice ale ţării: Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania şi Moldova. Cu acest prilej, ei vor putea admira o mulţime de variante ale cămăşilor de tip carpatic, precum: cămaşa cu „altiţă“ şi „încreţ“, cămaşa cu „râuri“ pe mânecă, cămaşa cu platcă şi volane la guleraş, cămaşa cu „pui pe cot“, cămaşa cu „tăblie“, dar şi „ia cu ciocănele“.
 
„Varietatea cămăşii femeieşti ţine de tipul de croi, de tehnicile şi materialele de confecţionare, de repartizarea câmpurilor ornamentale, de varietatea cromatică şi a motivelor decorative, a punctelor de cusătură şi a materialelor folosite în broderie - lâna, bumbacul, borangicul, mătasea, firul metalic, paiete, mărgele policrome“, subliniază specialiştii Muzeului de Artă Populară Constanţa.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cronologia tragediei care a îndoliat România! Cum au murit patru salvatori în lacul Siutghiol din Mamaia. Cine are dosarul. Ce s-a mai întâmplat de atunci

16 Dec 2019 716

#DobrogeaDigitală Volum al lui Pericle Martinescu dedicat lui Costache Negri, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

14 Dec 2019 655

Academia Hagi 2010, victorie în turneul zonal al Memorialului Gheorghe Ola

13 Dec 2019 345

#DobrogeaAcademică Set de măsuri propuse de Academia Română cu privire la învăţământul preuniversitar naţional

13 Dec 2019 1528

CN APM Constanţa se ocupă de nava eşuată în Portul Midia. Când ar urma să fie scoase cadavrele oilor

12 Dec 2019 1447

Deputatul Ciprian Șerban „Minoritatea tătară contribuie la patrimoniul cultural bogat al Dobrogei, iar istoria ei merită a fi cunoscută”

11 Dec 2019 1058

UPDATE Premieră pentru Constanța. Cantitate uriașă de droguri, distruse de Poliția Română în Lumina (galerie foto + video)

11 Dec 2019 1964

Carambol cu două victime pe DN1. Trafic îngreunat

10 Dec 2019 310

Un pieton a fost accidentat mortal de un camion pe DN2. Trafic îngreunat

10 Dec 2019 289

Este Ziua Drepturilor Omului 

10 Dec 2019 179

#DobrogeaDigitală „Retroproiecţii literare“, un nou volum semnat de Pericle Martinescu în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

10 Dec 2019 899

Klaus Iohannis „Îmi doresc ca primarii să fie aleşi în două tururi“

09 Dec 2019 256

9 decembrie-Ziua Internațională Anticorupție. Cine a stabilit acest eveniment. Structuri anticorupţie din România

09 Dec 2019 977

Președintele Klaus Iohannis, de Ziua Constituției României „Orice demers de revizuire a Constituției va trebui realizat cu maximă responsabilitate”

08 Dec 2019 512

Premierul Ludovic Orban, mesaj cu prilejul Zilei Constituției României

08 Dec 2019 546