De Ziua Mondială a Teatrului, Constanţa aplică măsuri de austeritate La Teatrul de Stat se joacă Shakespeare. Make love, not war!

27 martie, Ziua Mondială a Teatrului, va fi marcată, la Constanţa, printr-un dublu eveniment. Alături de Comunitatea elenă „Elpis“, Teatrul de Stat Constanţa va dezveli, mâine, două plăci de marmură cu ocazia împlinirii a 88 de ani de la punerea pietrei de temelie a primului teatru românesc din Dobrogea.

Acestea vor purta numele filantropului grec Demostene Tranulis, cel care, la 1926, se oferea să ridice, în numai şase luni, o clădire cu destinaţia de teatru.
Tot mâine, dar de la ora 19.00, la Teatrul de Stat Constanţa va avea loc premiera spectacolului „Visul unei nopţi de vară“, în regia lui Marcel Ţop. Acesta din urmă a susţinut, ieri, o conferinţă de presă, alături de Dana Dumitrescu, directorul instituţiei, şi de Anaid Tavitian, consultantul artistic al teatrului. Potrivit Danei Dumitrescu, principalul mesaj al piesei lui William Shakespeare este „Make love, not war“ şi vine, în opinia sa, „într-un moment prielnic pentru asta“. „Piesa e o invitaţie la iubire, pentru că în ultima vreme oamenii par că au uitat să iubească“, a afirmat directorul Teatrului de Stat Constanţa.

Ca şi Dana Dumitrescu, regizorul consideră că iubirea este cel mai puternic mesaj al acestei piese semnate de Shakespeare. „Mesajul spectacolului este mesajul lui Shakespeare. Dragostea, iubirea sunt cele mai importante lucruri care există pe pământ. Lor li se adaugă şi dragostea de teatru“, a menţionat Marcel Ţop. Despre punerea în scenă, regizorul a declarat că reprezintă „o îmbinare a poveştii clasice cu o viziune foarte contemporană“.

William Shakespeare a fost şi continuă să fie, aşa cum remarcă Anaid Tavitian, o constantă în repertoriul Teatrului de Stat Constanţa. Din distribuţia spectacolului „Visul unei nopţi de vară“ fac parte Dan Cojocaru (Theseu), Remus Archip (Lysander), Andu Axente (Demetrius), Iulian Enache (Fundulea, ţesător), Florentin Roman (Flaut, cârpaci de foale), Andrei Cantaragiu (Subţirelu, scriitor), Georgiana Baran (Hermia), Luiza Martinescu (Helena), Dana Dumitrescu (Titania), Cosmin Mihale (Oberon), Adrian Dumitrescu (Puck). Sunt însă şi actori care joacă dublu rol, aşa cum este cazul lui Ionuţ Alexandru (Egeu, dar şi Botişor, căldărar), al lui Nicodim Ungureanu (Philostrat şi Gutuie, dulgher), al Anei Maria Ştefan (Hippolyta şi zâna Fir de Păianjen) şi al Cristinei Oprean (Blându, tâmplar, şi zâna Bob de Muştar). Întrebată cum s-a ajuns la această formulă de distribuţie, Dana Dumitrescu a lăsat de înţeles că din raţiuni de economie, fiindcă oricum deplasarea echipei la festivalurile de teatru este dificilă.

Ceea ce este însă trist este faptul că, dincolo de rolul dublu al unora dintre actorii din distribuţia piesei „Visul unei nopţi de vară“, acest spectacol nu beneficiază încă de un afiş. Iar asta, chiar în pragul Zilei Mondiale a Teatrului. O fi, şi asta, tot din cauza unor măsuri de austeritate sau Shakespeare, pentru că e „de-al casei“, nu mai merită promovat?!

Conform spuselor Danei Dumitrescu, intenţia teatrului este ca, la vară, spectacolul să fie jucat şi în spaţii neconvenţionale, „pentru că se pretează“, iar când spunem spaţii neconvenţionale, spunem inclusiv pe plajă. Scenografia spectacolului este semnată de Ana Maria Cernea, iar coregrafia, de Iurie Brais, maestru emerit al sportului, artist al dansului sportiv.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul de Stat Constanța Sold-out la spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, montat de regizorul Andrei Șerban (GALERIE FOTO)

27 Feb 2024 748

„A douăsprezecea noapte”, de William Shakespeare, la Teatrul de Stat Constanța

25 Feb 2024 855

„A douăsprezecea noapte” de W. Shakespeare în regia lui Andrei Șerban – premieră la Teatrul de Stat Constanța

21 Feb 2024 803

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 799

Un nou proiect pregătit de Teatrul de Stat Constanța Regizorul Andrei Șerban face parte din echipa care va pune pe scenă o piesă de a lui Shakespeare (GALERIE FOTO)

07 Jan 2024 1140

SEAS - Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului Un spectacol cadou înainte de final!

26 Aug 2022 1441

„Mama Dia“, actrița cu har a Teatrului de Stat Constanța ar fi împlinit astăzi 72 de ani

15 Jul 2021 3401

Premieră în deschiderea stagiunii 2020 – 2021 la Teatrul de Stat Constanţa - „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare

01 Sep 2020 3247

„Visul unei nopți de vară” se joacă cu sala plină. Nu mai sunt bilete!

03 Feb 2017 2335

Ce spectacole puteți urmări, în weekend, la teatrele constănțene

03 Feb 2017 2365

Weekend teatral cu recital de poezie Bodochi - Sigartău şi „Omul care mânca lumea”, la Teatrul de Stat Constanţa

14 Oct 2016 1655

Visul unei nopţi de vară la Teatrul de Stat Constanţa

20 Jan 2016 2143

Weekend cultural „Visul unei nopţi de vară” şi „Nunta lui Figaro”, la Teatrul de Stat Constanţa

15 Jan 2016 2299

Spectacole, în prag de Crăciun, la Teatrul de Stat Constanţa

18 Dec 2015 2775

„Visul unei nopţi de vară”, în dublă reprezentaţie la Teatrul de Stat Constanţa

07 May 2015 2225