Cultura

De Ziua Teatrului S-au deschis... potecuţe pentru viitorii actori. Încurajaţi-i!

Sunt tineri, frumoşi, talentaţi şi îşi doresc ca într-o zi să strălucească pe marile scene, să-şi comunice emoţiile cu intensitate, să „dialogheze“ cu publicul dincolo de cuvinte. Dar pentru acest lucru trebuie să... crească şi să muncească mult. De altfel, munca cu ei înşişi, înainte de toate, cu propriile emoţii, nu se va sfârşi niciodată. Însă, tocmai aici, în perpetua stare de autodepăşire a limitelor, se află tot farmecul.
 
Aşa s-a întâmplat şi ieri, de Ziua Mondială a Teatrului, când ei, elevii clasei a IX-a E, de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, clasa Arta actorului a dirigintei Ana Bratu, alături de profesoara lor, Mariana Milaş, dar şi de colegii mai mari din clasa a X-a, au participat la workshop-ul „Magia vocală“, condus de actriţa Dana Trifan Enache, conferenţiar la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“.
 
Întâlnirea a constat într-o serie de exerciţii de tehnica vorbirii scenice. Adolescenţii au fost ajutaţi să înţeleagă că actoria nu e joacă, cum ar crede alţii, ci, dimpotrivă, arta actorului este sinonimă cu seriozitatea, chiar şi atunci când (te) joci cu replici. Și că, pe lângă talent şi inspiraţie, actoria presupune şi multă exigenţă, deoarece, aşa cum a spus conf. univ. dr. Dana Trifan Enache, actorii sunt nişte truditori ai scenei.
 
„Actorul trebuie să stăpânească tehnica vorbirii scenice. Pentru aceasta, el are nevoie de un antrenament susţinut, care să conţină exerciţii de dicţie, de respiraţie costo-diafragmatică, de ritmuri şi intensităţi. Performanţa în arta actorului se bazează pe cei doi mari stâlpi: tehnica vorbirii şi improvizaţie. Astăzi, am abordat antrenamentul specific al actorului la clasa a IX-a, actorie, a Colegiului Naţional de Arte «Regina Maria», Constanţa, o clasă de începători în ale teatrului. Sper ca paşii parcurşi împreună să fi deschis câteva potecuţe pentru cei care doresc să devină truditori ai scenei“, a spus conf. univ. dr. Dana Trifan Enache.
 
Sursă foto: Conf. univ. dr. Dana Trifan Enache
 
Citeşte şi:

Elevii de la Colegiul de Arte învaţă cum să vorbească pe scenă


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Faza națională a concursului ,,Educație pentru sănătate” , găzduită de Colegiul Național de Arte „Regina Maria”

09 Jun 2019 1154

Să cunoaştem şi să recunoaştem valorile Expoziţia elevei Rodica Cristiana Marin, „Metamorfoză“, la Cumpăna. Un palmares bogat şi multe aprecieri (galerie foto)

31 May 2019 895

Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“ şi Colegiul de Arte, vernisaj comun - „Învăţământ, cercetare, creaţie“

31 May 2019 709

Rezultate deosebite ale elevilor participanți la Olimpiada Națională de specialitate

14 May 2019 504

Invitație lansată de Asociația „Casa Mării Negre / Black Sea House” Concert Extraordinar „Confluenze Musicali. România-Italia''

19 Apr 2019 536

Eveniment, organizat de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Afacerilor Interne la Constanța

07 Apr 2019 624

Program de gimnastică aerobică al elevilor Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“, de Ziua Mondială a Sănătăţii (video)

05 Apr 2019 550

Provocările Enel în domeniul învățării inteligente Palmaresul Colegiului de Arte în cadrul programului educațional „Play Energy”

29 Mar 2019 540

Echipa de badminton a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ Constanţa, calificată la faza de zonă a ONSS (galerie foto)

06 Mar 2019 672

Secția Arta Actorului a adus noi premii Colegiului Național de Arte „Regina Maria”

05 Mar 2019 783

Colegiul Național de Arte „Regina Maria” promovează destinația Constanța-Mamaia la Târgul de Turism al României (galerie foto)

16 Feb 2019 697

„Românie de dor, ţara mea de glorii“ Spectacol special al elevilor Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ (fotoreportaj + video)

23 Jan 2019 1652

Trei secţii ale Colegiului de Artă, reunite într-un spectacol festiv dedicat României

21 Jan 2019 701

Pentru că sunt elevi ai Colegiului de Artă, și-au reamenajat clasa (galerie foto)

19 Jan 2019 754

Doliu la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”. S-a stins din viața un apreciat profesor

18 Jan 2019 714