Cultura

De Ziua Teatrului S-au deschis... potecuţe pentru viitorii actori. Încurajaţi-i!

Sunt tineri, frumoşi, talentaţi şi îşi doresc ca într-o zi să strălucească pe marile scene, să-şi comunice emoţiile cu intensitate, să „dialogheze“ cu publicul dincolo de cuvinte. Dar pentru acest lucru trebuie să... crească şi să muncească mult. De altfel, munca cu ei înşişi, înainte de toate, cu propriile emoţii, nu se va sfârşi niciodată. Însă, tocmai aici, în perpetua stare de autodepăşire a limitelor, se află tot farmecul.
 
Aşa s-a întâmplat şi ieri, de Ziua Mondială a Teatrului, când ei, elevii clasei a IX-a E, de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, clasa Arta actorului a dirigintei Ana Bratu, alături de profesoara lor, Mariana Milaş, dar şi de colegii mai mari din clasa a X-a, au participat la workshop-ul „Magia vocală“, condus de actriţa Dana Trifan Enache, conferenţiar la Facultatea de Arte a Universităţii „Ovidius“.
 
Întâlnirea a constat într-o serie de exerciţii de tehnica vorbirii scenice. Adolescenţii au fost ajutaţi să înţeleagă că actoria nu e joacă, cum ar crede alţii, ci, dimpotrivă, arta actorului este sinonimă cu seriozitatea, chiar şi atunci când (te) joci cu replici. Și că, pe lângă talent şi inspiraţie, actoria presupune şi multă exigenţă, deoarece, aşa cum a spus conf. univ. dr. Dana Trifan Enache, actorii sunt nişte truditori ai scenei.
 
„Actorul trebuie să stăpânească tehnica vorbirii scenice. Pentru aceasta, el are nevoie de un antrenament susţinut, care să conţină exerciţii de dicţie, de respiraţie costo-diafragmatică, de ritmuri şi intensităţi. Performanţa în arta actorului se bazează pe cei doi mari stâlpi: tehnica vorbirii şi improvizaţie. Astăzi, am abordat antrenamentul specific al actorului la clasa a IX-a, actorie, a Colegiului Naţional de Arte «Regina Maria», Constanţa, o clasă de începători în ale teatrului. Sper ca paşii parcurşi împreună să fi deschis câteva potecuţe pentru cei care doresc să devină truditori ai scenei“, a spus conf. univ. dr. Dana Trifan Enache.
 
Sursă foto: Conf. univ. dr. Dana Trifan Enache
 
Citeşte şi:

Elevii de la Colegiul de Arte învaţă cum să vorbească pe scenă


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Colegiul Național de Arte „Regina Maria” promovează destinația Constanța-Mamaia la Târgul de Turism al României (galerie foto)

16 Feb 2019 419

„Românie de dor, ţara mea de glorii“ Spectacol special al elevilor Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“ (fotoreportaj + video)

23 Jan 2019 1157

Trei secţii ale Colegiului de Artă, reunite într-un spectacol festiv dedicat României

21 Jan 2019 553

Pentru că sunt elevi ai Colegiului de Artă, și-au reamenajat clasa (galerie foto)

19 Jan 2019 490

Doliu la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”. S-a stins din viața un apreciat profesor

18 Jan 2019 595

Elev al Colegiului Național de Arte „Regina Maria”, premiat la Festivalul Internațional de Teatru, Muzică și Dans pentru Copii şi Tineri „Neghiniţă”

30 Nov 2018 559

La Liceul Teoretic „Ovidius” Simpozionul internațional „Responsabilitate publică în educație”, ediţia X

27 Nov 2018 599

Mai multe premii obținute de elevii Colegiului Național de Arte „Regina Maria” Constanța la concursul Internațional de Dans Lebăda de Cristal

27 Nov 2018 391

Lucrările Simpozionului internațional" Responsabilitate publică în educație", la Liceul Teoretic "Ovidius" din Constanța (galerie foto)

26 Nov 2018 611

Colegiul Național de Arte „Regina Maria’’ Constanța, la ceas aniversar

25 Nov 2018 487

Elevii secției de arta actorului de la Colegiul Național de Arte "Regina Maria” din Constanța, din nou mândria orașului lor (galerie foto)

20 Nov 2018 1324

Concurs internaţional de pian la Constanţa. Mai mulţi elevi ai Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, printre premianţi (galerie foto)

17 Nov 2018 654

Concursul Constanța International Competition Festival for Young Pianists, găzduit de Colegiul de Arte „Regina Maria“ din Constanța

07 Nov 2018 646

Elevii din Constanța și-au ales liderii. Cine sunt cei aleși în Biroul executiv și în funcțiile de director de departament

05 Nov 2018 434

Elevul de la Colegiul Național de Arte "Regina Maria" Constanța, suspectat că a agresat o tânără în incinta școlii, arestat la domiciliu

02 Nov 2018 477