Despre Eugen Mazilu, marele actor constănțean – „Talentul său se manifesta liber, spontan, servindu-se dezinvolt de uneltele firesc dobândite în ani“


 
  • Eugen Mazilu a interpretat sute de roluri. 

Acum zece ani se stingea tragic marele actor Eugen Mazilu. De-a lungul carierei sale s-a remarcat cu fiecare rol pe care l-a interpretat, dând dovadă de pasiune, profesionalism și devotament.  Unele din cele mai mari succese au fost rolurile interpretate în spectacolele «Macbeth», «Târfa cu respect», «Cum să-ţi înşeli nevasta», «Vârcolaci, vampiri, strigoi», «Soţul păcălit», «Comedie pe întuneric», «Căsătoria», «A înnebunit lumea», «Revizorul», «Unde-i revolverul?».
 
Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian l-au potretizat pe reputatul artist în volumul  „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii”:

„Eugen Mazilu este un actor cu un incontestabil farmec, cu mijloace de expresie înscrise într-un registru larg. Talentul său se manifestă liber, spontan, servindu-se dezinvolt de uneltele firesc dobândite în ani, fie că joacă în registru expresionist, dramatic sau comic. Temperament artistic năvalnic, dar şi plin de sensibilitate, a interpretat în anii '90 roluri variate, a dăruit chipuri expresive personajelor sale din spectacolele «Macbeth», «Târfa cu respect», «Cum să-ţi înşeli nevasta», «Vârcolaci, vampiri, strigoi», «Soţul păcălit», «Comedie pe întuneric», «Căsătoria», «A înnebunit lumea», «Revizorul», «Unde-i revolverul?»".
 
Despre biografia celui care mai bine de cinci a fost directorul Teatrului de Stat Constanța aflăm din volumul IV al „Dicționarului de personalități dobrogene“ semnat de dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, dr. Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana Păvăloiu, Anaid Tavitian, Eugen Timofticiuc, publicat de Editura Ex Ponto și aflat sub coordonarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța.
 
S-a născut pe 9 august 1949 la Constanța, în familia lui Dumitru și Stana Mazilu.
 
Își începe formarea la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanța. A urmat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, București (1972).
 
În 1972 se obține un post la Teatrul „M. Eminescu” din Botoșani, dar nu stă mult aici căci în 1973 se transferă la  Teatrul Dramatic Constanța, redenumit din 2004 - Teatrul de Stat Constanța. Aici va juca până în 2009. Între anii 1985-1990, este director al Teatrului Dramatic Constanța. În anul 2018, i-a fost conferită post-mortem medalia „Jean Ionescu”, de către Consiliul Județean Constanța.
 

Roluri interpretate (selectiv): Slender („Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare); Tîndală („Sînziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri); Braharu („Opinia publică” de Aurel Baranga); Mac („Tatăl nostru uneori” de Eugen Lumezianu); Periplectomenus („Miles gloriosus” de Titus Maccius Plautus); Pipirig („Marele soldat” de Dan Târchilă); Abram („Cercul pătrat” de Valentin Kataev); Un corifeu („Legendele atrizilor” după Eschil, Sofocle și Euripide, scenariul și regia Silviu Purcărete); Menas („Fântâna Blanduziei” de Vasile Alecsandri); Daniel Zglobiu („Capcana de nichel” de Eugen Lumezianu); Tily („Cel care primește palme” de Leonid Andreev); Gore („Mobilă și durere” de Teodor Mazilu); Tudor („Omul nu-i supus mașinii” de Tudor Popescu); Talthybios („Hecuba” de Euripide); Rex („Cum se numesc cei patru Beatles” de S. Poliakoff); Suif („Hop, Signor” de M. Ghelderode); Bălălău („Capul de rățoi” de George Ciprian); Băiatul („Jucătorul de table” de Ion Coja); Filippetto („Bădăranii” de Carlo Goldoni); Surdu („Milionarul sărac” de Tudor Popescu); Leonil („Piatra din casă” de Vasile Alecsandri); Mincu („Jolly Joker” de Tudor Popescu); Teseu („Oedip” după Sofocle și Eschil); Doctorul Balanzoni („Mincinosul” de Carlo Goldani); Zilov („Vânătoarea de rațe” de Al. Vampilov); Macduff („Macbeth” de William Shakespeare); Onek („Ghebosul” de S. Mrozek); Polinice („Oedip” scenariu de V. Cojocaru, după autori antici); Kocikoriov(„Căsătoria” de N. V. Gogol); Pheres („Acesto” de Euripide); Șamraev („Pescărușul” de A.P. Cehov); Marton („Unde-i revolverul” de George Gabor); Erin („A înnebunit lumea” de G. Bănică, după V. Suksin); Domnul I/Ministrul informatieiși propagandei („Operă pentru viitorii dictatori” de A. Doriadis); Valclav („Răzbunarea” de Al. Fredro); Ipolit („Revelion la baia de aburi” de E. Reazonov și E. Braghinski); Kumsacer („Pana de automobil” de Friedrich Dürrenmatt).
 
A lucrat cu regizorii: Dominic Dembinski, Grigore Gonța, Andrei Mihalache, Ion Maximilian, Siliviu Purcărete, Constantin Dinischiotu. Roluri în filme (selectiv): „Toate pînzele sus” (regia Mircea Mureșan); „Declarație de dragoste” (regia Nicolae Corjos); „Rochia albă de dantelă” (regia Dan Pița); „Aurul Alb” (regia Ovidiu Drăgănescu).

 
 A fost membru A.T.M. și membru UNITER.
 
Sursă de documentare: „Dicționar de personalități dobrogene”, vol. IV de dr. Corina-Mihaela Apostoleanu, dr. Constanța Călinescu, Vanghele Culicea, Ion Faiter, Adriana Gheorghiu, Mariana Păvăloiu, Anaid Tavitian, Eugen Timofticiuc, publicat de Editura Ex Ponto, sub coordonarea Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța
 
Citește și:

In memoriam Eugen Mazilu. „Temperament artistic năvalnic, dar şi plin de sensibilitate”

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 04 martie 2024

05 Mar 2024 575

Eugen Mazilu ar fi împlinit 74 de ani. Peste trei decenii puse în slujba Teatrului de Stat Constanța

09 Aug 2023 1404

#citeșteDobrogea 11 ani de la trecerea în lumea celor drepți a lui Eugen Mazilu, „un actor cu un incontestabil farmec“

24 Aug 2022 2054

Şase fotbalişti de la FC Viitorul, într-un stagiu de pregătire cu Naţionala Under-16 a României

01 Feb 2021 3844

#DobrogeaDigitală – „Thalia Ex-Ponto. La cumpănă de milenii” In memoriam Eugen Mazilu. „Temperament artistic năvalnic, dar şi plin de sensibilitate”

24 Aug 2020 3236

Astăzi, Eugen Mazilu ar fi împlinit 70 de ani. Un actor care s-a dăruit generos, până la epuizare, semenilor săi (galerie foto)

09 Aug 2019 2956

#citeșteDobrogea Cronică teatrală de acum patru decenii, la spectacolul „Lupii de mare“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

18 Apr 2019 2282

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actorul Eugen Mazilu (galerie foto)

31 Jul 2018 2822

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Actorul Alexandru Mereuţă, 90 de ani de viaţă, şapte decenii de scenă (galerie foto)

12 Jun 2017 8081

Actorul constănţean Eugen Mazilu a părăsit scena vieţii în urmă cu cinci ani

24 Aug 2016 3034