Din acest week-end Obiectivele muzeale ale Tulcei își deschid porțile


La o săptămână de la redeschiderea Cetății Medievale Enisala, conducerea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea anunță redeschiderea pentru vizitare, începând de sâmbătă, 30 mai 2020, a următoarelor muzee și obiective muzeale: Muzeul de Istorie și Arheologie, Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (Muzeul de Artă și Casa Avramide), Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării”, Monumentul Paleocreștin din Niculițel și Cetatea Halmyris.
În zilele de 1 iunie și 8 iunie 2020, vor fi deschise toate muzeele și obiectivele muzeale enumerate mai sus, precum și Cetatea Medievală Enisala.
 
Muzeul de Istorie și Arheologie reprezintă o componentă principală a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea. Deși se considera că actul său de fondare este consfințit prin organizarea expoziției permanente de istorie și arheologie, în anul 1975, într-o clădire construită în Parcul Monumentul Independenței, pe locul cetății antice Aegyssus, este evident că „istoria” sa se identifică în totalitate cu evoluția de peste 50 de ani a instituției muzeale din județul Tulcea, perioadă în care au avut loc importante restructurări și transformări, unele dintre acestea cu adevărat fundamentale.
 
Complexul Muzeal De Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean este alcătuit din Muzeul de Artă și Casa Avramide – Casa Colecțiilor, două edificii emblematice în primul rând pentru patrimoniul arhitectural al municipiului și județului Tulcea, reprezintă un nou produs cultural adresat publicului vizitator care a fost creat în cadrul proiectului „Restaurarea și reabilitarea a două clădiri de patrimoniu din municipiul Tulcea incluse în circuitele turistice regionale”, derulat de Consiliul Județean Tulcea și finanțat din Fondurile Structurale prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Inaugurarea oficială a complexului s-a realizat în data de 27 septembrie 2012, iar din data de 2 octombrie 2012 este deschis publicului vizitator.
 
Situat în apropierea falezei orașului, Centrul Muzeal Ecoturistic „Delta Dunării” formează, alături de alte două muzee, moscheea musulmană și alte clădiri de patrimoniu aflate în vecinătatea sa, centrul cultural al orașului Tulcea. Conceput ca o instituție de cultură complexă – muzeu și acvariu public – Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării a fost realizat prin efortul comun al Consiliului Județean Tulcea și al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, în cadrul unui proiect derulat prin Programul de Vecinătate România-Ucraina 2004-2006. Este secție componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea și a fost inaugurat oficial la 14 aprilie 2009, pentru vizitare fiind deschis din 25 februarie 2009.
 
Situat în partea de nord-est a satului Niculițel, pe str. Muzeului, nr. 1, Monumentul Paleocreștin este constituit dintr-o bazilică ridicată la sfârșitul sec. al IV-lea, în timpul domniei împăraților Valens și Valentinianus. La începutul secolului al V-lea, în timpul domniei împăratului Theodosius al II-lea, aceasta suferă modificări importante, atât în planul orizontal, cât şi în cel vertical.
 
Situl arheologic Halmyris, situat la 2,5 km est de satul Murighiol, este o puternică cetate romană şi romano-bizantină, sediu al unor unităţi militare şi staţie a flotei dunărene Classis Flavia Moesica; au fost dezvelite monumente de arhitectură militară, civilă şi religioasă, între acestea bazilica episcopală cu cripta primilor martiri dobrogeni: Epictet şi Astion.
 
IMPORTANT!
Conform normelor legale:

1.       Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree) sau stare generală alterată.
2.       Nu se va permite accesul persoanelor care au temperatura mai mare de 37,3°C.
Persoanele care refuză să le fie verificată temperatura nu vor avea acces în incinta clădirii.

3.       Accesul publicului va fi permis numai în condiţiile purtării de mască (medicală sau nonmedicală) pe toată durata vizitei. Pentru a oferi o protecţie eficace, masca trebuie să acopere gura şi nasul.
4.       Vizitatorii îşi vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool care va fi pus la dispoziţie la intrare.
5.       Vizitatorii vor utiliza covoarele cu dezinfectant pentru încălţăminte aflate la intrarea în muzeu.
6.       Accesul va fi limitat, astfel încât să fie asigurată o distanţă de minimum 2 m între persoane.
 
Citește și:

Se redeschide Cetatea Medievală Enisala

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea angajează muzeograf

13 Nov 2020 1487

Participare expozițională online a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea

02 Jul 2020 2374

În Anul Centenarului „Dobrogea și Marea Neagră la Centenar“ - o valoroasă carte de suflet, inițiată la Tulcea de dr. Ligia Dima (document)

21 Jan 2019 2118

Tulcea Primul document epigrafic din ultimii 21 de ani, descoperit la Noviodunum

11 Aug 2016 2368

Zeci de elevi, la o acţiune organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Apei

23 Mar 2016 1311

LA MUZEUL DE ETNOGRAFIE ȘI ARTĂ POPULARĂ TULCEA

15 Jun 2015 1833

Noi descoperiri arheologice la cetatea Halmyris din Tulcea

09 Feb 2015 1079