Din "mansarda" lui Visniec, Teatrul de Stat are deschidere spre Avignon

1190396033.jpg

Spectacolul, care va fi prezentat la Avignon, le ofera artistilor constanteni posibilitatea de a fi mai bine platiti si de a invata regulile teatrului privat

La Teatrul de Stat Constanta, au inceput repetitiile la spectacolul "Mansarda la Paris", o piesa de Matei Visniec, despre Emil Cioran. Piesa, o coproductie Compagnie du Grand Desherbage, din Franta si Teatrul de Stat Constanta, are in distributie 11 actori constanteni si trei francezi. Desi exista incertitudini, in ceea ce priveste numele sub care se va juca, "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte" sau "Monsieur Cioran, sortez de l’armoire", piesa va avea premiera in limba franceza la Constanta si in Franta. Anul viitor, va avea loc premiera in limba romana la Constanta, dupa care spectacolul va fi prezentat la Festivalul de Teatru de la Avignon, sectiunea Off. Atunci, se vor juca 23 de reprezentatii in limba franceza. Regia si decorul sunt semnate de Radu Dinulescu, iar costumele sunt realizate de Sanda Mitache. Pedro Negresco, unul dintre cei mai apreciati contrabasisti de jazz ai momentului, semneaza muzica piesei. "Mansarda la Paris" face parte din proiectul Thespis, initiat in urma cu cinci ani de Radu Dinulescu. Din acelasi proiect face parte, si "Hymnus", de Gyorghy Schwajda, in regia lui Radu Dinulescu si scenografia Sandei Mitache, productie a Teatrului Fani Tardini cu Claudiu Bleont si Victoria Cocias, in rolurile principale. Spectacolul a castigat, la sfarsitul lunii iulie, la Avignon, Marele Premiu Off, supranumit "Coup de coeur du club de la presse". Din acest moment, Teatrul de Stat Constanta este inclus in acest proiect, alaturi de teatrele din Arad, Alba Iulia si Botosani, Teatrul de Marionete, din Arad, Teatrul Fani Tardini, din Galati si artisti independenti, cum ar fi Claudiu Bleont sau Victoria Cocias. Prezentarea la Avignon a coproductiei romano-franceze este un prilej de afirmare pentru actorii constanteni, dar si o ocazie de a fi platiti precum francezii. Insa, artistii au oportunitatea de a invata regulile teatrului privat. Proiectul beneficiaza de finantari multiple, fiind sprijinit de Ministerul Culturii din Franta, prin programul "Aide à la création", de Organizatia Internationala a Francofoniei, dar se doreste si sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor din Romania.

Arhetipurile culturale se regasesc in "Mansarda"

Potrivit regizorului, actorii constanteni au dovedit ca au cunostinte foarte bune de limba franceza. La Avignon, francezii vor sa vada "productii care vorbesc despre cultura si sufletul romanilor", deoarece Thespis este "un proiect de export al culturii romane in Occident". Daca "Hymnus" aducea pe scena franceza problema paturii sarace la confruntarea cu occidentalismul, "Mansarda" vorbeste despre intelectualii care si-au gasit expresia de afirmare in alta zona, cum e cazul lui Cioran, dar pe care radacinile ii atrag inapoi. La conferinta de presa dedicata prezentarii spectacolului, la care a participat si directorul de imagine, Sorin Lucian Ionescu, si directorul artistic, Bogdan Caragea, de la Teatrul de Stat Constanta, a fost prezent si Denis Wetterwald, care va interpreta rolul lui Cioran. Ceea ce ii leaga pe cei doi oameni de teatru este dramaturgul Matei Visniec. Denis Wetterwald a mai fost prezent in Romania si a jucat in "Spalatorii de creiere", de Matei Visniec, spectacol realizat impreuna cu Teatrul Nottara. De asemenea, omul de teatru francez are in proiect o adaptare dupa "Ciulinii Baraganului", de Panait Istrati. Piesa "Mansarda la Paris" il prezinta pe Cioran la sfarsitul vietii sale. Piesa e construita din mici tablouri, in care Cioran intalneste personaje mai mult sau mai putin fictive, iar personajul interpretat de actorul francez devine aproape abstract. Regizorul Radu Dinulescu a spus ca "Mansarda" va fi populata de tanarul care vrea sa se sinucida, femeia in alb, femeia cu iepurasul sau seful apatrizilor. "In acest ocean de imagini al lui Jung, Cioran se intalneste cu arhetipuri. Tanarul si tanara care vor sa se sinucida sunt personajele lui Cehov, seful apatrizilor este Mao, profesorul de filosofie e insusi Hitler, iar omul cu telescop care vinde cerul in piata publica este Galilelo Galilei", explica Dinulescu. Spectacolul va fi si o confruntare intre "moarte universala" si "moartea neagra", reprezentata la sfarsit de bocitoarea mioritica din final. Un alt spectacol regizat de Radu Dinulescu, "Caii la fereastra", de Matei Visniec, cu Claudiu Bleont, Victoria Cocias si Aurel Batca, prezentat la Avignon, s-a jucat la inceputul acestui an si pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor Constanta. La inceputul octombrie, "Caii" vor pleca la Nimes. Festivalul de la Avignon, unde se va juca "Mansarda la Paris", are o traditie de 60 de ani. Manifestarea teatrala atrage deopotriva amatori si profesionisti. Sectiunea Off exista inca din 1964.

Scris de: {autor}Mirela STINGA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism se reunește în această săptămână. Pe ordinea de zi figurează mai multe proiecte imobiliare controversate!

15 Apr 2024 769

AJOFM invită absolvenţii din Constanța la bursa locurilor de muncă

11 Apr 2024 670

A început eclipsa totală de soare. Imagini cu fenomenul (FOTO)

08 Apr 2024 845

Locuri de muncă Constanța Oportunitate de angajare pentru medicii stomatologi. Cine scoate postul la concurs

08 Apr 2024 628

Oamenii de știință se pregătesc pentru eclipsa de soare. Ce speră aceștia să învețe?

07 Apr 2024 670

Marius Mitulescu, candidat la Primăria Constanța din partea Partidului SOS

05 Apr 2024 1135

Oportunitate de angajare în SRI! 31 martie, ultima zi pentru înscriere! Vizați, elevii claselor a XII-a și absolvenții cu diploma de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani în anul admiterii

30 Mar 2024 1302

Guvernul României150 de locuri disponibile pentru ediția 2024 a Programului Oficial de Internship al Guvernului României

25 Mar 2024 392

Se pregătește o nouă vânzare a unui teren în inima stațiunii Mamaia. Laurette Due SRL are drept de preepțiune

21 Mar 2024 1010

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 994

Simona Halep va reveni în circuitul WTA! Anunțul sportivei de la malul mării

07 Mar 2024 717

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților consideră că luna martie este numită „luna femeii” deoarece se sărbătorește Ziua Internațională a Femeii

03 Mar 2024 639

RAJA Constanța Premii atractive la concursul de pictură și desen Apa este Viață – ediția 2024! Doar șapte zile pentru a vă înscrie (FOTO)

21 Feb 2024 643

Administrația Chițac pregătește noi vânzări de terenuri Ce investitori au de plătit diferențe de preț pentru terenuri din stațiunea Mamaia(DOCUMENTE)

20 Feb 2024 1936

Locuri de muncă Constanța Oportunitate de angajare la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa

20 Feb 2024 1382