#Dobrogea Academică Expoziția „Vreme trece, vreme vine“, dedicată celebrării Zilei Culturii Naționale


Ziua Culturii Naționale, ajunsă la a 11-a ediție și celebrată în fiecare an la data aniversării poetului Mihai Eminescu, este o sărbătoare cu statut național inițiată de Academia Română în anul 2010. Astfel românii de pretutindeni marchează festiv o zi de promovare a valorilor culturii naționale.


Cel mai înalt for al intelectualității românești, Academia Română, organizează mâine, 15 ianuarie 2021, două evenimente de distinsă ținută culturală.


La Biblioteca Academiei Române, începând cu ora 11, va fi vernisată expoziția documentară „Vreme trece, vreme vine“, dedicată aniversării a 162 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu și celebrării Zilei Culturii Naționale.


Cel de-al doilea eveniment organizat de Academia Română în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” este un concert înregistrat în eleganta sală a Atheneului, care va fi difuzat de Televiziunea Română, pe postul TVR 3, începând cu ora 19, și la Trinitas TV, începând cu ora 20. Radio România Muzical va difuza, de la ora 15,30.
 

Integrala „Manuscrisele Mihai Eminescu“

Revenind la vernisajul expoziției documentare „Vreme trece, vreme vine”, acesta va avea loc în Sala „Theodor Pallady“, începând cu ora 11, la care vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei, prof. univ. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române. Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de Literatură și Filologie a Academiei Române, va transmite un mesaj înregistrat.
Va fi expusă integrala „Manuscrisele Mihai Eminescu“, ediție facsimilată în 38 de volume, alături de care se vor afla manuscrisul 2.262 conținând „Legenda Luceafărului“, ediții ilustrate din opera eminesciană, materiale și documente de arhivă, corespondență, acte oficiale aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române și în colecțiile Arhivelor Naționale ale României. Pe simeză Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei panotează peste 30 de desene în cărbune realizate de graficianul polonez Leonard Salmen, pasionat ilustrator al operei poetice eminesciene.


Curatoriată de Gabriela Dumitrescu, șef Serviciu Manuscrise Carte Rară, expoziția documentară aduce în prim plan actualitatea operei eminesciene în contextul cultural al secolului XXI. Expoziția demonstrează că interesul crescut asupra analizei operei nu s-a regăsit doar în exegezele criticii literare, ci și în conceptele plastice ale proiectelor de grafică de la începutul secolului trecut, care au ilustrat vizual diferitele ediții din creația poetului. Vizitatorii expoziției vor avea ocazia să recitească fragmente binecunoscute din opera eminesciană observând redarea lor artistică în desene și ilustrații.


Vernisajul expoziției va fi urmat de lansarea de către Romfilatelia a emisiunii poștale „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni“, desfășurată la Mănăstirea Putna, în anul 1871. Emisiunea poștală se dorește a fi un omagiu adus implicării în mișcarea unionistă a poetului Mihai Eminescu.

Expoziția rămâne deschisă în perioada 15-29 ianuarie și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 10-14, cu programare la adresa directie@biblacad.ro sau la telefon: 021.212.58.56

#DobrogeaAcademică
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică
Ziua Culturii Naționale sărbătorită de Academia Română împreună cu Filarmonica „George Enescu“

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea Academică La Biblioteca Academiei Române, expoziție foto-documentară itinerantă dedicată lui Anghel Saligny

15 Jan 2021 1772

#DobrogeaAcademică Ziua Culturii Naționale sărbătorită de Academia Română împreună cu Filarmonica „George Enescu“

13 Jan 2021 908

#Dobrogea Academică O istorie ce trebuie cunoscută

12 Jan 2021 810

#Dobrogea Academică Primul director al Bibliotecii Academiei Române, Ioan Bianu, comemorat la 165 de ani de la naștere

07 Jan 2021 689

#Dobrogea Academică 180 de ani de la nașterea pionierului școlii românești de chimie, Petru Poni, de două ori președinte al Academiei Române

04 Jan 2021 564

#DobrogeaAcademică Ioan Aurel Pop, la aniversare

01 Jan 2021 2665

#DobrogeaAcademică Specialiști în limba și literatura română ai Academiei Române se implică în pregătirea Evaluării Naționale 2021

18 Dec 2020 1008

#DobrogeaAcademică In Memoriam academicianul Petre T. Frangopol

15 Dec 2020 807

#DobrogeaAcademică Premiate de Academia Română, două dintre cărţile de Istorie poartă recenzia unui istoric constănţean

12 Dec 2020 1909

#DobrogeaAcademică Nominalizările la Premiile Academiei Române pentru anul 2018. Ceremonia are loc astăzi

03 Dec 2020 1836

# DobrogeaAcademică. 102 ani de la Unirea Bucovinei (28 noiembrie 1918) „Cel dintâiu gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către Regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea dezrobirii noastre”

29 Nov 2020 644

#DobrogeaAcademică. Academia Română finanțează cercetarea Simpozionul Granturilor Academiei Române

27 Nov 2020 1198

#DobrogeaAcademică „Antisemitismul și violența politică în România interbelică – cât și cum s-a scris și ce mai avem de făcut“

26 Nov 2020 1499

#DobrogeaAcademică Vernisaj la Biblioteca Academiei Române - „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naștere“

22 Oct 2020 601

#DobrogeaAcademică In Memoriam academicianul Constantin I. Moisil, fondatorul revistei „Arhiva Dobrogei”

20 Oct 2020 616