Dobrogea în perioada interbelică în fotografii! Expoziţie deosebită la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa! (galerie foto)

Cei care doresc să îşi aducă aminte cum arăta Dobrogea în perioada interbelică sau care vor să cunoască puţin din viaţa socială a acelor ani pot să facă acest lucru participând la expoziţia de fotografie veche „Dobrogea interbelică în colecţia fotografului Virgil Nicolau“, al cărei vernisaj a avut loc vineri, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Expoziţia a fost organizată în cadrul proiectului finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN) „Istoria pe un clişeu: restaurarea, conservarea şi revitalizarea patrimoniului fotografic dobrogean de la începutul secolului al XX-lea”, organizat de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „I.N. Roman” Constanţa şi cu Muzeul de Istorie Tulcea.
 
„Ideea aceasta am avut-o acum câţiva ani şi am încercat să obţin o finanţare de la Fondul Naţional Cultural. Se pare că am reuşit, dar cu o întârziere de vreo trei ani. Este vorba de un proiect care urmăreşte reconstituirea unei secvenţe din istoria Dobrogei, perioada interbelică, cu un accent vădit pus pe semicentenarul Dobrogei, marcat în 1928“, susţine coordonatorul şi iniţiatorul proiectului, muzeograf doctor Delia Cornea.
 
„Muzeul de Istorie are în patrimoniu o valoroasă colecţie de clişee pe sticlă, datând de la acel moment festiv. Din păcate, o parte dintre aceste clişee pe sticlă erau profund deteriorate. Noi am reuşit să le restaurăm suportul de sticlă, să le supunem unui complicat proces de digitizare, iar după ce am reuşit să facem toate aceste operaţiuni, aşa cum bine se vede, am realizat un album dedicat constănţenilor şi dobrogenilor, în general, şi o expoziţie care va fi itinerată în toată Dobrogea, iar anul viitor şi în Bucureşti. Sunt 449 de clişee pe sticlă mari, de 18/24, şi mai avem circa 12 clişee de format mai mic, dar nu toate sunt din perioada festivităţilor cu ocazia semicentenarului. Fotograful necunoscut până la momentul actual, Virgil Nicolau, avea un studio fotografic - Fotoglob - şi a câştigat un contract, ca să spun aşa, în anul 1930, de la Primărie, pentru a fotografia Mamaia şi faleza Cazinoului. Aşa că o parte dintre fotografii datează din anii 1930 -1935“, a continuat Delia Cornea.
 
În cadrul evenimentului a fost prezentat şi un film documentar preluat din Arhivele Naţionale de Film, realizat cu ocazia semicentenarului Unirii Dobrogei.
 
Albumul realizat şi expoziţia de la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa prezintă o colecţie de fotografii realizate cu ocazia semicentenarului Dobrogei. Zidurile vechii cetăţi şi cum arătau acestea la acea vreme, etniile conlocuitoare din Dobrogea, cu tradiţiile şi obiceiurile lor, ocupaţiile dobrogenilor, biserici şi alte lăcaşuri de cult din Constanţa şi Tulcea, unităţile de învăţământ existente la vremea respectivă, clădirile de atunci, unele dispărute între timp, şi staţiunea Mamaia.
 
Proiectul a fost realizat cu finanţarea AFCN de 46.000 de lei, fiind implementat de la începutul acestui an.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vernisajul expoziției „Virgil Nicolau–Fotograful Constanței și Mamaiei de altădată” va avea loc MINA Constanța

20 Mar 2024 448

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, partener al Muzeului de Istorie a Moldovei în cadrul expoziției „Lulele, imamele și tabachere. De la Kustenge la Iasbazar”

19 Mar 2024 430

MINAC închiriază imobil cu destinația de depozitare materiale arheologice și documente administrative pentru următorii 3 ani. Până când se depun ofertele?

14 Mar 2024 503

Constănțenii, invitați la expoziția „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, lansată de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 647

LIVE TEXT Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale“, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 526

Vernisajul expoziției „Rețeaua Memoriei - Identități, itinerarii și confluențe muzeale” va avea loc la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

07 Mar 2024 602

Exponatul lunii martie, la MINAC În luna dedicată femeii - statuete de teracotă descoperite la Tomis ce reprezintă personaje feminine

04 Mar 2024 414

Directorul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia conduce Comisia de evaluare anuală a lui Aurel Mototolea, managerul MINAC (DOCUMENT)

25 Feb 2024 761

Contractul de reabilitare a MINAC a fost reziliat În sedința de CJC se propune achiziția de servicii juridice în vederea apărării intereselor județului Constanța în procesele cu SC Actaeon Invest SA(DOCUMENT)

16 Feb 2024 1625

Descoperire importantă a arheologilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța! Ce au găsit într-o necropolă din apropierea Tomis-ului

14 Feb 2024 883

Constanța Catalogul expoziției Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) – Portrete din trecut a văzut lumina tiparului

10 Feb 2024 593

MINAC asigură supravegherea arheologică în cadrul proiectului „Reamenajarea spațiului public din zona parcului Gării” din Constanța

08 Feb 2024 714

Ședință CJ Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanţa, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

04 Feb 2024 807

LIVE TEXT Unirea Principatelor Române, sărbătorită la MINA Constanța printr-un simpozion (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Jan 2024 864

Simpozion despre Unirea Principatelor Române la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

22 Jan 2024 699