#DobrogeaAcademică A treia ediţie a Şcolii de vară „Nicholas Georgescu-Roegen“, constănţeanul candidat la Premiul Nobel pentru economie (galerie foto)


Constanţa a găzduit, săptămâna trecută, cea de-a III-a ediţie a Școlii de vară „Nicholas Georgescu-Roegen“, organizată de Seminarul de Logică şi Metodologie a Cunoaşterii Economice „Nicholas Georgescu-Roegen“ din cadrul Academiei Române.
Tema ştiinţifică a acestei ediţii a avut în vedere una dintre contribuţiile cruciale ale lui Nicholas Georgescu-Roegen.

Seminarul din cadrul Academiei Române a fost creat în onoarea marelui economist român Nicholas Georgescu-Roegen şi este destinat pregătirii avansate a doctoranzilor, cercetătorilor post-doctorat şi a tinerilor cercetători în domeniul economic din Academia Română, precum şi din universităţi, în domenii ca: epistemologie economică, metodologie generală a cercetării ştiinţifice, modelare logică a fenomenului economic, sociologie economică, psihologie cognitivă.

Partenerii instituţionali din Constanţa ai Academiei Române l-au cinstit pe marele economist


Economist român naturalizat american, Nicholas Georgescu-Roegen a lucrat cu mari personalităţi ale ştiinţei cum ar fi statisticianul Pearson sau economistul şi filosoful social Schumpeter. Deşi iniţial a făcut cercetare în mainstream-ul economic (economia neoclasică), ulterior onestitatea ştiinţifică l-a condus pe Georgescu-Roegen spre o teorie economică „eretică”, generată pe două contribuţii proprii, originale şi fecunde: modelul entropic al procesului economic (bazat pe legea a doua a termodinamicii) şi bio-economia (o teorie economică inspirată din „cumpătarea” şi naturaleţea  procesului biologic). Aceste contribuţii au fost atât de novatoare, ca profunzime şi potenţial, încât economistul român a figurat, la un moment dat pe lista scurtă a candidaţilor la Premiul Nobel pentru economie (din păcate susţinătorii mainstream-ului, aceiaşi care-l admirau pentru fecunditatea deschiderilor sale teoretice şi intelectuale, au blocat premierea sa tocmai pentru că, prin contribuţiile sale, submina tocmai mainstream-ul în cauză, pe care ei îl apărau).

„Această disciplină aspiră să ofere procesului economic un model logico-teoretic bazat pe natura biologică nu doar a omului, ci şi a resurselor planetei, adică pe principiile circularităţii, non-liniarităţii, sustenabilităţii şi suficienţei economice, combătând, de principiu, o creştere economică condusă exclusiv de optimalitatea câştigului net, aşa cum se întâmplă, în mod cvasi-generalizat, astăzi, cu consecinţe globale deja cunoscute“, declară prof. univ. Emil Dinga, cercetător în cadrul Centrului de Cercetări Financiare şi Monetare „Victor Slăvescu“ al Academiei Române şi coordonatorul Seminarului „Roegen“.

Economistul Emil Dinga este doctor în economie, conducător de doctorat, cu expertiză în macroeconomie, epistemologie economică şi modelare economică. A publicat 11 cărţi originale (una în limba engleză, în Germania), trei traduceri (din engleză şi din franceză), 86 de articole de specialitate. A participat la elaborarea a 56 de proiecte de cercetare ştiinţifică, dintre care la 26 a fost director de proiect. Este certificat manager de proiect şi formator de formatori. Conduce Seminarul de Logică şi Metodologie a Cunoaşterii Economice „Nicholas Georgescu-Roegen”, din cadrul Academiei Române, destinat doctoranzilor şi tinerilor cercetători. Este membru al Comisiei prezidenţiale pentru proiectul de ţară. Are experienţă în administraţie publică (director general în Ministerul Finanţelor Publice – 1998-2000, ministru al integrării europene – 2004-2005) şi învăţământ (profesor universitar pe economie teoretică şi economie europeană).

Revenind la Școala de vară, aceasta a fost organizată în parteneriat cu: Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Municipiului Constanţa, Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi Phoenicia Holiday Resort. Partenerii instituţionali din Constanţa ai Academiei Române au cinstit, astfel, prin implicarea lor, pe marele economist, care s-a născut, de altfel, la Constanţa. Au fost prezentate patru rapoarte ştiinţifice privind Bio-economia, care au fost dezbătute de cei 18 participanţi, îndeosebi doctoranzi, post-doctoranzi şi cercetători din cadrul Seminarului „Roegen“, respectiv de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, precum şi specialişti cu experienţă, lectori permanenţi ai Seminarului. Evenimentul a avut un caracter deschis, iar audienţa a avut oportunitatea de a interveni cu întrebări sau comentarii faţă de ideile puse în discuţie.
Ediţia din anul 2020, a patra, a Școlii de vară „Roegen“ va dezbate subiectul entropiei economice.
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti

 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Sursa foto: Academia Română

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Lansarea integralei digitale a Dicționarului tezaur al limbii române

07 Jul 2022 2559

#DobrogeaAcademică „Căderea unui dictator. Război hibrid și dezinformare în Revoluția Română din decembrie 1989“ – sesiune științifică

10 Jun 2022 2286

#DobrogeaAcademică Gheorghe Petrașcu - 150 de ani

08 Jun 2022 1704

#DobrogeaAcademică Societatea, între inteligența umană și inteligența artificială

01 Jun 2022 1148

#DobrogeaAcademică Limitarea accesului la documente din arhivă – o decizie cu consecințe grave

31 May 2022 1275

#DobrogeaAcademică Un laureat al Premiului Nobel, invitat special al Academiei Române

18 May 2022 1187

#DobrogeaAcademică O expoziție-omagiu adus fondatorului primului muzeu de etnografie şi artă națională, Alexandru Tzigara-Samurcaș

03 May 2022 1137

#DobrogeaAcademică Ritualuri și simboluri ale celei mai solemne sărbători a creștinilor

18 Apr 2022 2736

#DobrogeaAcademică Primul președinte al Academiei Române, aniversat la 220 de ani de la naștere

14 Apr 2022 1030

#DobrogeaAcademică „Șapte ciudățenii ale omului”, dezbătute de Jean-Jacques Askenasy

13 Apr 2022 1294

#DobrogeaAcademică Adunare Generală festivă, de Ziua Academiei Române

02 Apr 2022 2513

#DobrogeaAcademică România și modelul sovietic

30 Mar 2022 1970

#DobrogeaAcademică Basarab Nicolescu – omul cosmodern

24 Mar 2022 2960

#DobrogeaAcademică Aurelia și Ștefan Lăpușan, co-autori ai unei impresionante monografii lansate recent în Aula Academiei Române

01 Mar 2022 3266

#DobrogeaAcademică Centenar Horia Damian, „celălalt erou al României alături de Brâncuși“

22 Feb 2022 1325