#DobrogeaAcademică Academia Română lansează cel mai amplu volum dedicat COVID-19 apărut la nivel mondial


Astăzi, în Aula Academiei Române, începând cu ora 11, Academia Română organizează sesiunea de lansare a monografiei „Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice“, lucrare științifică realizată sub coordonarea acad. Victor Voicu, a acad. Costin Cernescu și a prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române.

Rod al colaborării a 44 de profesori universitari, medici specialiști, și cercetători care sintetizează, în cele peste 400 de pagini, volumul prezintă teme de maximă importanță și actualitate precum: etiologia epidemiei SARS-COV-2, modul de transmitere și factorii de risc, mecanismele patogene, răspunsul imun, tabloul clinic și diagnosticul clinic, diferențial și paraclinic, situația bolilor clinice în contextul pandemiei COVID-19 (eg bolile cardio-vasculare, hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, diabetul zaharat, obezitatea etc). Capitole importante sunt dedicate tratamentului COVID-19 în secțiile de terapie intensivă, tratamentului cu plasmă de convalescent, dar și unor teme intens dezbătute public precum impactul infecției cu SARS-COV-2 asupra activității secțiilor clinice non-COVID, inclusiv cele chirugicale.

Sesiunea va fi condusă de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, președinte al Secției de științe medicale și unul dintre cei trei coordonatori ai volumului. Vor lua cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, dr. Nelu Tătaru, ministrul sănătății, prof.dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, prof.dr. Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române, și prof.dr. Emanoil Ceaușu, de la Spitalul clinic de boli infecțioase și tropicale „Dr. Victor Babeș“.


Lucrarea, apărută la Editura Academiei Române, prezintă o sinteză a cunoștințelor științifice la zi, acumulate pe plan internațional și coroborate cu experiența clinică și cercetarea fundamentală a unora dintre cei mai reputați specialiști din România. Astfel, lucrarea este probabil cel mai amplu volum dedicat COVID-19 apărut la nivel mondial până la această dată.


Acad. Victor Voicu (coordonator):
Afectarea complexă a organismului, la niveluri multiple, metodele de tratament care au fost validate de studii științifice, mijloacele de prevenție care și-au dovedit eficiența și multe alte aspecte își găsesc locul în paginile cărții. Scopul acestui efort este ca specialiștii din linia întâi și, prin ei, întreaga populație să beneficieze de progresele pe care știința este obligată să le facă într-un ritm extraordinar de rapid în această criză fără precedent.“


#DobrogeaAcademică


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti


Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică România în și după pandemie. Punct de vedere al Academiei Române


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Vernisaj la Biblioteca Academiei Române - „Ion I.C. Brătianu – 156 de ani de la naștere“

22 Oct 2020 445

#DobrogeaAcademică In Memoriam academicianul Constantin I. Moisil, fondatorul revistei „Arhiva Dobrogei”

20 Oct 2020 494

#DobrogeaAcademică Trei decenii de la înființarea Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, Filiala Iași

17 Sep 2020 648

#DobrogeaAcademică Academia Română avertizează

28 Aug 2020 1010

#DobrogeaAcademică Istoricul Adrian Rădulescu despre academicianul Ion Nestor - 115 ani de la naștere

25 Aug 2020 1832

#DobrogeaAcademică Academia Română felicită echipa de cercetători de la ELI-NP

22 Aug 2020 1769

#DobrogeaAcademică „Este greu de înțeles reducerea orelor de istorie, limbi străine, fizică, chimie și biologie în gimnaziu”

14 Aug 2020 832

#DobrogeaAcademică România în și după pandemie. Punct de vedere al Academiei Române

06 Aug 2020 696

#DobrogeaAcademică Propunerile concrete ale Academiei Române pentru diminuarea efectelor negative ale schimbărilor climatice

04 Aug 2020 659

#DobrogeaAcademică „Educația on-line este o formă complementară educației directe, în sala de clasă”

30 Jul 2020 953

#DobrogeaAcademică Omagierea academicianului Cristofor I. Simionescu, la 100 de ani de la naștere, a prilejuit lansarea unui întreg poștal

10 Jul 2020 670

#DobrogeaAcademică Academia Română și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova își unesc forțele întru promovarea științei

09 Jul 2020 822

#DobrogeaDigitală – „DobrogeaAcademică” #DobrogeaAcademică, la un an – dimensiunea unui proiect dedicat comunității

02 Jul 2020 2990

#DobrogeaAcademică Emisiune specială de mărci poștale dedicată unui secol de cercetare speologică în România (galerie foto)

22 Jun 2020 559

#DobrogeaAcademică Academicianul Nicolae Zamfir conferențiază despre Laserul de la Măgurele

11 Jun 2020 697