Cultura

#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării


În contextul sărbătoririi Zilei Armatei Române și al evocării însemnătății anului 1919 în istoria țării noastre, în Aula Academiei Române a avut loc marți, 22 octombrie, conferința „Apărarea frontierelor Marii Uniri – 1919“.
Organizată de Academia Română și Statul Major al Apărării, conferința a fost deschisă cu alocuțiunea acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, care a vorbit despre contextul Marii Uniri și rolul armatei române, urmată de prelegerea general-locotenent dr. Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit.
Au luat, de asemenea, cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și general-maior (ret.) Mihail E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.
Cu acest prilej, Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, ca semn de apreciere pentru întreaga activitate în slujba națiunii române, desfășurată de cel mai înalt for al științei și culturii din țara noastră.
În partea a doua a zilei lucrările conferinței s-au desfășurat în Sala de Marmură din Palatul Cercului Militar Național. Au fost abordate teme privind contextul internațional al anului 1919 și remarcabilul efortul diplomatic și militar de apărare a actului Marii Uniri, realizată prin evenimentele de la Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia. În cadrul unei secțiuni științifice cu tema apărarea frontierelor Marii Uniri, șefii categoriilor de forțe ale armatei au subliniat contribuția fiecărei categorii de forțe la efortul militar românesc al anului 1919, cu efectivele, organizarea și dotarea de atunci.
Generalul-maior (ret.) Mihail E. Ionescu, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, a moderat o dezbatere în care a pus accentul pe faptul că anul 1919 reprezintă o etapă importantă a Războiului Întregirii, declanșat la jumătatea lunii august 1916.
Agenda conferinței a cuprins, de asemenea, prezentarea principalelor activități desfășurate de Fundația „Mareșal Alexandru Averescu“ pentru omagierea Marii Uniri și formarea României Mari.
La eveniment au participat membri ai Academiei Române, generali și ofițeri, cadre didactice universitare, cercetători din institutele Academiei Române, specialiști din Statul Major al Apărării, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Comandamentul Logistic Întrunit, studenți și cursanți din instituțiile de învățământ superior ale armatei, elevi din colegiile militare.
Conferința a fost onorată de prezența Șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, care a dorit să marcheze sărbătorirea Zilei Statului Major al Apărării, pe data de 12 noiembrie 2019, prezentând prelegerea cu tema „Statul Major al Apărării – 160 de ani în slujba țării“.
Alocuțiunile de închidere a conferinței „Apărarea frontierelor Marii Uniri – 1919“ au subliniat necesitatea cunoașterii istoriei de către tânăra generație și reluarea dezbaterilor dedicate actului de la 1918, pe fondul diversificărilor cercetărilor academice care relevă detalii mai puțin cunoscute despre efortul cumulat al constituirii României Mari.


#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti


Proiectul #DobrogeaAcademică,


asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


Citește și:

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Drd. Ștefania Costea conferențiază despre „Limba română vorbită în Republica Moldova”

05 Dec 2019 475

#DobrogeaAcademică Academicianul constănţean Eugeniu Ivanov, la ceas aniversar

04 Dec 2019 589

#DobrogeaAcademică Prim-ministrul Ludovic Orban a participat la sesiunea aniversară organizată de Academia Română. 100 de ani de la înființarea primului Parlament al României Mari

02 Dec 2019 300

#DobrogeaAcademică Academia Română, la Forumul Mondial al Științei 2019, cu tema „Știință, etică și responsabilitate“

28 Nov 2019 518

#DobrogeaAcademică Academia Română îl omagiază pe academicianul George Oprescu (document)

27 Nov 2019 795

#DobrogeaAcademică Lansări de excepție la Academia Română

19 Nov 2019 957

Constanţa. Programul sportiv din weekend FC Viitorul, meci amical, sâmbătă, cu Academica Clinceni

16 Nov 2019 1226

#DobrogeaAcademică Academicieni români, aureolaţi cu distincţii naţionale şi internaţionale (document)

09 Nov 2019 763

#DobrogeaAcademică Conferinţă despre „Două copii necunoscute ale «Celor 12 vise în tâlcuirea lui Mamer»“, la Academia Română

06 Nov 2019 672

#DobrogeaAcademică Despre „Mavrocordații și Historia Valachorum“, la Casa Academiei Române

05 Nov 2019 780

#DobrogeaAcademică O bucată originală din Zidul Berlinului va fi adusă la București

01 Nov 2019 724

#DobrogeaAcademică „România în epoca regelui Carol al II-lea”, vernisaj expozițional

31 Oct 2019 1040

#DobrogeaAcademică Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric

30 Oct 2019 698

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

23 Oct 2019 865

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

21 Oct 2019 625