#DobrogeaAcademică Despre România în spațiul euroatlantic, la Simpozionul internațional al Institutului de Filologie Română „A. Philippide“

Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din cadrul Academiei Române – Filiala Iași anunță desfășurarea, în perioada 18 - 20 septembrie 2019, a Simpozionului internațional anual, cu titlul „România în spațiul euroatlantic: interferențe culturale și lingvistice“. Evenimentul a ajuns la cea de-a XVIII-a ediție și este organizat în colaborare cu Asociația Culturală „A. Philippide”.
 
Manifestarea aduce în atenție teme de actualitate și interes, precum globalizarea, integrarea europeană, păstrarea identității naționale, recuperarea valorilor spirituale din diaspora, problema minorităților ș.a. și se va desfășura pe mai multe secțiuni: lingvistică, critică și istorie literară, etnologie-etnografie, cultură și identitate românească. Totodată, la fel ca la edițiile anterioare, organizatorii vor acorda un spațiu generos prezentării rezultatelor unor granturi, burse, proiecte recent încheiate sau în curs de derulare.
 
În cadrul lucrărilor simpozionului, prof. univ. dr. Martin Maiden, de la Facultatea de Limbi moderne și medievale din cadrul prestigioasei universități britanice Oxford, membru al Academiei Britanice, va susține prelegerea „Limba română în contact cu limbile din Europa occidentală și genul «neutru» în limba română“.
 
Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, înființat în 1927, a contribuit, prin rezultatele cercetărilor întreprinse de-a lungul anilor de membrii săi, la alcătuirea unor opere filologice fundamentale, dintre care amintim: Dicționarul limbii române (DLR), serie nouă; Noul Atlas lingvistic român, pe regiuni. Moldova și Bucovina; Tezaurul toponimic al României. Moldova; Dicționarul literaturii române de la origini până la 1900; Arhiva de Folclor a Moldovei și Bucovinei.
Lucrările simpozionului din 2019 vor avea loc la Filiala din Iași a Academiei Române.
 

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti    


Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.

Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.
 
Sursa foto: Facebook / Academia Română, Filiala Iași
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică Premiate de Academia Română, două dintre cărţile de Istorie poartă recenzia unui istoric constănţean

12 Dec 2020 4072

#DobrogeaAcademica Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a aniversat 65 de ani Mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române - „Un profesor european erudit şi un istoric român patriot”

02 Jan 2020 3017

#sărbătoreşteDobrogea141 Conducerea Academiei Române, mesaje de Ziua Dobrogei

19 Nov 2019 4134

#DobrogeaAcademică O descriere plină de farmec a tărâmului fără „samăn“ în Europa

29 Aug 2019 3136

#DobrogeaAcademică Ziua Limbii Române, sărbătorită de Academia Română pe 31 august

22 Aug 2019 4159

#DobrogeaAcademică A murit o somitate a lumii academice. Legăturile cu Constanţa şi Tulcea

21 Aug 2019 4668

#DobrogeaAcademică Institutul de Lingvistică al Academiei Române reia colecţia „Vechi cărţi populare“, redeschisă de volumul „Legenda Duminicii“

21 Aug 2019 2889

#DobrogeaAcademică „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate“ - tratat de artă românească realizat de Academia Română (galerie foto)

17 Jul 2019 3749

#DobrogeaAcademică Eveniment editorial la Academia Română

15 Jul 2019 3589

De vorbă cu maestrul gravurii românești Florin Stoiciu, despre viitorii artiști „Ca mentor, dacă nu ești atent la fiecare, riști să distrugi niște generații și, eventual, să nu mai ai un alt Brâncuși“ (document)

13 Jul 2019 11039

#DobrogeaAcademică Sesiune omagială „Augustin Buzura“, la Academia Română

12 Jul 2019 10895

#DobrogeaAcademică Arc peste timp. Azi, olimpici internaţionali, mâine, academicieni

12 Jul 2019 12089

#DobrogeaAcademică Istoria o scrie comunitatea constănțeană. Academicienii Petre T. Frangopol și Marian-Traian Gomoiu - recunoaștere binemeritată (galerie foto + documente)

11 Jul 2019 14491

#DobrogeaAcademică Prof. Livius Trache - „Petre T. Frangopol s-a implicat în dezvoltarea şi atestarea importanţei domeniului arheometriei în România“

10 Jul 2019 4908

#DobrogeaAcademică Acad. Ioan-Aurel Pop - „Conducerea Academiei Române apreciază la nivel maxim inițiativa cotidianului ZIUA de Constanţa“ (document)

10 Jul 2019 5235