Cultura

#DobrogeaAcademică Expoziția „Univers infantil”, vernisată la Biblioteca Academiei Române (galerie foto)


Astăzi, în Sala „Theodor Pallady“ a Bibliotecii Academiei Române a fost vernisată expoziția „Universul infantil - Imagini, veșminte și colecții din secolul al XIX-lea”. Au vorbit prof. univ. Adrian Silvan Ionescu și dr. Nicoleta Roman, inițiatoarea și curatoarea expoziției, care este istoric, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ al Academiei Române.

Exponatele provin din colecțiile Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române și colecții particulare și reprezintă lucrări de grafică, fotografie și obiecte reprezentând universul copilăriei în secolul al XIX-lea românesc. Sunt expuse 46 de lucrări de grafică: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu, Iosif Iser, Carol Pop de Szatmary, Nicolae Tonitza, Theodore Aman. Toate din colecțiile Cabinetului de stampe al Bibliotecii Academiei Române, 112 fotografii, din colecțiile Cabinetului de Stampe, colecția Partenie și colecția Adrian Silvan Ionescu, 15 obiecte vestimentare și jucării.

În prefața catalogului acestei expoziții, Adrian-Silvan Ionescu semnează un articol intitulat „Copilul în fotografia de studio a secolului al XIX-lea românesc”, care debutează cu o explicație:

„În cadrul fotografiei de studio din secolul al XIX-lea, portretului infantil i se acordă o deosebită atenție. Era și cel mai greu de realizat, din cauza agilității sau timidității modelelor. Fotograful trebuia să dea dovadă de mult har părintesc și multă diplomație – și, de ce nu, ingeniozitate – pentru a-și convinge micul model să stea nemișcat cele câteva secunde necesare fotografierii”.


Cât despre „Vestimentația copiilor în secolul al XIX-lea”, Raluca Alexandru Partenie, în același catalog scrie:

„Moda copiilor din veacul al XIX-lea oglindește evoluția modei mari, cu ale sale schimbări dramatice de stil și inovații tehnice, dar înregistrează și propria evoluție, marcată de schimbarea de perspectivă asupra necesităților micilor beneficiari. Principiul conform căruia hainele copiilor copiau la scară redusă hainele adulților – formale, scrobite, în straturi multe – a început să fie contestat încă de la finalul sec XVII și în sec. XVIII, când ideile iluministe despre educația copiilor atingeau și subiectul confortului lor vestimentar. Astfel apare ideea de haine create special pentru copii, fapt materializat în primul combinezon pentru băieți, purtat, în vestul Europei, între 1790-1830. În secolul al XIX-lea se câștigă gradual, lent, tot mai multă libertate de mișcare, mai accentuat în ținutele băieților decât în cele ale fetițelor”.


Expoziția va rămâne deschisă până pe 17 septembrie 2019 și poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9-16.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaAcademică A treia ediţie a Şcolii de vară „Nicholas Georgescu-Roegen“, constănţeanul candidat la Premiul Nobel pentru economie (galerie foto)

17 Sep 2019 275

#DobrogeaAcademică Expoziţia retrospectivă „Dimitrie Berea - 111 ani de la naştere“, la Biblioteca Academiei Române

16 Sep 2019 344

#DobrogeaAcademică Matematicianul Simion Stoilow, membru al Academiei Române, ofițer de geniu pe frontul din Dobrogea

14 Sep 2019 548

#DobrogeaAcademică Arheologul Otto Benndorf, membru de onoare al Academiei Române, pasionat de Monumentul Triumfal de la Adamclisi (galerie foto)

13 Sep 2019 458

#DobrogeaAcademică George Georgescu, dirijorul dobrogean îndrăgostit de Beethoven

12 Sep 2019 367

#DobrogeaAcademică Volum semnat de acad. Emil Condurachi - „Pars Orientis - studii de istorie a culturii europene“ (galerie foto)

09 Sep 2019 496

#DobrogeaAcademică 95 de ani de la naşterea pictorului Ion Pacea, membru de onoare al Academiei Române

07 Sep 2019 729

#DobrogeaAcademică Radu Codreanu, academicianul dobrogean care a scris noi capitole în biologie

04 Sep 2019 707

UPDATE #DobrogeaAcademică. Marea Neagră, în dezbaterile celui de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene (video)

02 Sep 2019 611

#DobrogeaAcademică A fost dezvelită statuia generalului Gheorghe Mărdărescu la Universitatea Babeş-Bolyai. Ce spune ministrul apărării

11 Aug 2019 899

#DobrogeaAcademică Cel de-al XII-lea Congres Internaţional de Studii Sud-Est Europene, în curând, la Bucureşti

10 Aug 2019 837

#DobrogeaAcademică „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate“ - tratat de artă românească realizat de Academia Română (galerie foto)

17 Jul 2019 690

​LIVE TEXT #DobrogeaAcademică. Şedinţă extraordinară a Consiliului Local Constanţa. Academicienii Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu devin cetăţeni de onoare ai municipiului (galerie foto+video)

10 Jul 2019 2100

#DobrogeaAcademică Personalităţi din administraţie, cultură, culte şi învăţământ salută decernarea titlului de Cetăţean de Onoare academicienilor dobrogeni Petre T. Frangopol şi Marian-Traian Gomoiu (galerie foto)

02 Jul 2019 2366

#DobrogeaAcademică Cine este academicianul constănțean Marian-Traian Gomoiu. Biografia celui mai activ cercetător al Mării Negre

01 Jul 2019 1334