#DobrogeaAcademică Primul român în Cosmos – eveniment al Academiei Române cu prilejul împlinirii a patru decenii de la acel moment

  • Se împlinesc 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic și 60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos
 
O interesantă sesiune științifică a avut loc zilele trecute la Academia Română, care a sărbătorit, prin Secția de Științe Tehnice, în parteneriat cu Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului și Centrul de Studii Ruse și Sovietice „Florin Constantiniu“, 40 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic și 60 de ani de la primul zbor al omului în Cosmos.
Intitulat „Zbor printre aștri“, evenimentul s-a desfășurat în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei Române, avându-l ca invitat special pe dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române.

Au luat cuvântul dr. Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române, E.S. Valeri Ivanovici Kuzmin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în România, dr. Nae Cătălin, director general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli“, dr. Ion Sorin Zgură, director general al Institutului de Științe Spațiale, Cristian Român, senior editor al revistei „Știință și Tehnică“.

Sesiunea științifică a fost moderată de dr. Ana-Maria Cătănuș, cercetător la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române. A fost vernisată și o expoziție fotodocumentară pusă la dispoziție de Ambasada Federației Ruse la București, care a oferit imagini inedite și date referitoare la cele două performanțe științifice.

„Eram perfect conştient că mă aflu în faţa unui eveniment istoric, atât pentru România, cât şi pentru mine personal. Pregătirea a fost complexă, cu multe situaţii dificile pe care a trebuit să le depăşesc. Cu toate acestea, cele mai mari emoţii leam avut cu o zi înainte de lansare. Ai emoţii gândindu-te cum ar urma să decurgă un eveniment major, istoric, pe care urmează să-l trăieşti în premieră. Emoţii, nu pentru că aveam îndoieli în ceea ce priveşte pregătirea mea, ştiam că sunt foarte bine pregătit – cunoşteam foarte bine nava, ştiam teoretic ce mă aşteaptă în cosmos, documentaţia de bord o cunoşteam la perfecţie, parcursesem sute de ore la simulator, dar nu trecusem niciodată live prin toate aceste evenimente.“ declara cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu la Academia Română în mai 2016, cu prilejul sărbătoririi a 35 de ani de la performanța sa.

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a realizat, în perioada 14-22 mai 1981, primul zbor în spaţiul cosmic al unui român. Misiunea spaţială s-a desfăşurat la bordul navei cosmice sovietice Soiuz 40 şi al complexului orbital de cercetare ştiinţifică Soiuz-Saliut 6. Alături de colegul său de echipaj, cosmonautul Leonid Popov, a efectuat o serie de cercetări ştiinţifice, tehnologice, biomedicale, astrofizice şi psihologice.

În anul 2011, Academia Română l-a ales pe Dumitru-Dorin Prunariu membru de onoare, drept recunoaştere a extraordinarei sale performanţe ştiinţifice.
 
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti

Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.

Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.


Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.

Sursa foto: acad.ro


Citește și:

#DobrogeaAcademică: Gravuri vechi de 400 de ani, expuse la Biblioteca Academiei Române

#Dobrogea Academică Simpozionul „Pagini de istorie“. Jandarmeria Română la 171 de ani, la Biblioteca Academiei Române

#DobrogeaAcademică: Biblioteca Academiei Române găzduiește lansarea celei mai ample antologii de autor din istoria literaturii române
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Certificat de urbanism pentru Academia Română! Iată ce investiție va realiza

12 Apr 2024 380

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 701

Academia Română la aniversare! Se împlinesc 158 de ani de la înfiinţare

02 Apr 2024 516

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1295

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 726

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

29 Oct 2023 1081

75 ani de la moartea dr. Constantin I. Angelescu, longeviv ministru-reformator al Instrucțiunii Publice

25 Oct 2023 973

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1095

Academia Hagi și ACS Premier Iași au devenit cluburi partenere. Care a fost prima acțiune comună

16 Oct 2023 1077

Constanța Antrenorul Eddy Năstase s-a căsătorit. Elevii săi de la Academia Hagi i-au făcut o frumoasă surpriză (GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 5880

Originar din Tulcea Alexandru Ciucurencu, pictorul cu titlurile de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

27 Sep 2023 1602

Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate

06 Sep 2023 1222

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 811

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Limbii Române. „Nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, dar poţi vorbi, scrie şi citi frumos româneşte fără să fii român“

31 Aug 2023 891

Ziua Limbii Române, celebrată de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei

24 Aug 2023 832