Actualitate

#DobrogeaAcademică Semicentenarul cercetării româneşti în micro-nanoelectronică şi perspectiva de evoluţie a domeniului


Astăzi, în Aula Bibliotecii Academiei Române se deschid lucrările Simpozionului „Semicentenarul cercetării româneşti în micro-nanoelectronică şi perspectiva de evoluţie a domeniului“. Manifestarea foloseşte prilejul acestui semicentenar pentru a examina stadiul cercetării româneşti şi perspectiva de aplicare a acesteia în contextul actualelor progrese ale tehnologiei digitale, responsabilă printre altele şi de noua revoluţie industrială (Industry 4.0).

Evenimentul este conceput în contextul efortului de a reactualiza o strategie a domeniului, o etapă între Forumul Românii în Micro- şi Nanoelectronică (Academia Română, 6-7 noiembrie 2019), care a demonstrat că în ţară există competenţe active în domeniu şi a doua ediţie a Forumului (anticipată pentru 15-17 iunie 2020), la care români din ţară şi din diasporă îşi propun să dezbată aspecte concrete ale strategiei. Simpozionul a fost catalizat şi de activitatea grupului de reflecţie pe problemele impactului tehnologiilor informaţionale asupra societăţii, activitate coordonată de către acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, care va rosti de altfel, astăzi, cuvântul de deschidere al evenimentului.

Comisia STMS şi asociaţia ASTEGI, organizatori ai acestui eveniment, au preluat din discuţiile grupului de reflecţie conceptul de cyber-physical systems, ca unul dintre posibilele ţinte ale unei orientări mai ample ale cercetării la nivel naţional. Sunt invitaţi să participe la simpozion toţi cei interesaţi de tehnologia electronică, de evoluţia şi perspectivele de aplicare a acesteia în industria automobilului, tehnica nucleară sau spaţială şi alte domenii de posibil interes pentru România. Este vorba de specialişti din diverse generaţii, din universităţi, organizaţii de cercetare sau firme.

În ultima zi este prevăzută o masă rotundă, cu tema „Premise ale dezvoltării unei strategii a domeniului de micro-nanoelectronică”, la care participă dr. Andreas Wild, acad. Dan Dascălu, prof. dr. ing. Cristian Negrescu, dr. Raluca Muller, dr. ing. Petru Dan, dr. ing. Traian Vişan, dr. Daniel Lăpădatu.

Va fi prezentat şi dezbătut un material sintetic privind oportunitatea dezvoltării unei strategii în domeniu (2021-2027, corelare cu Planul Naţional CDI şi finanţările europene). La dezbatere pot lua parte (în afara celor deja menţionaţi mai sus) şi alţi participanţi la eveniment.

#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română. Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanţa. Programul sportiv din weekend FC Viitorul, meci amical, sâmbătă, cu Academica Clinceni

16 Nov 2019 357

#DobrogeaAcademică Academicieni români, aureolaţi cu distincţii naţionale şi internaţionale (document)

09 Nov 2019 636

#DobrogeaAcademică Conferinţă despre „Două copii necunoscute ale «Celor 12 vise în tâlcuirea lui Mamer»“, la Academia Română

06 Nov 2019 525

#DobrogeaAcademică Despre „Mavrocordații și Historia Valachorum“, la Casa Academiei Române

05 Nov 2019 623

#DobrogeaAcademică O bucată originală din Zidul Berlinului va fi adusă la București

01 Nov 2019 656

#DobrogeaAcademică „România în epoca regelui Carol al II-lea”, vernisaj expozițional

31 Oct 2019 910

#DobrogeaAcademică Simpozion dedicat românilor din Ucraina și ucrainenilor, în noul context istoric

30 Oct 2019 603

#DobrogeaAcademică Academiei Române i-a fost conferită Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării

24 Oct 2019 798

#DobrogeaAcademică Ziua limbii, alfabetului şi culturii armene, sărbătorită la Academia Română

23 Oct 2019 776

#DobrogeaAcademică 70 de ani de la fondarea Institutului de Istoria Artei „George Oprescu“ din București

21 Oct 2019 526

#DobrogeaAcademică Impactul revoluției digitale asupra omului și societății. Măsuri necesare pentru România. Un manifest pentru adaptarea la era digitală

19 Oct 2019 664

#DobrogeaAcademică Sesiunea aniversară a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“ din Iași, la șapte decenii de activitate

16 Oct 2019 585

#DobrogeaAcademică Cercetătorul Daniel Cain conferențiază despre „români și «neromâni» în vremea Marelui Război“ (document)

15 Oct 2019 604

#DobrogeaAcademică Președintele Academiei de Științe a Moldovei conferențiază la Academia Română

14 Oct 2019 489

#DobrogeaAcademică Academicianul Marcian Bleahu, participant la lucrările Canalului Dunăre - Marea Neagră. Lansare de carte post-mortem

10 Oct 2019 709