#DobrogeaDigitală Instrucție și educație la Pontul Euxin


 
Într-o recentă vizită la cetatea Histria, colonia întemeiată de Milet în sec. VII î.Hr., ne-am reamintit, din poveștile pasionatului ghid al locului, că aici, în primul oraș de pe teritoriul României, au ființat primele instituții cultural-artistice, s-a bătut prima monedă și a funcționat primul gimnaziu, în urmă cu 2500 de ani.
 
În volumul „Liceul «Mircea cel Bătrân» - Constanța 1896-1996“ (prețioasa monografie realizată de fostul dascăl al colegiului tomitan, Ion Faiter), am descoperit un prim capitol în care scriitorul face un istoric al învățământului din Dobrogea, precum și o radiografie a nașterii Constanței moderne, povestea prestigioasei instituții de învățământ confundându-se cu cea a urbei de la malul mării.
 
Iată reprodus mai jos un fragment din textul care evocă cele dintâi dovezi privind instrucția și educația la Pontul Euxin.
 
„Oraşele cetăţi Histria, Tomis, Callatis, care iau fiinţă la Pontul Euxin, datorită grecilor colonizatori, aduc informaţii despre cele mai vechi forme instituţionale privind învăţământul dobrogean (sec. VII î.e.n.)1). Hecateu, istoric şi geograf ne-a transmis ştirea că, în secolul al VI-lea î.e.n. partea de sud a ţinutului adăpostea unele triburi getice: crobyzii şi tirizii.
Herodot părintele istoriei, afirma că la 514 î.e.n. geţii din Dobrogea se împotriveau armatei lui Darius, care, în campania contra sciţilor din nordul Mării Negre, trecea peste pământurile lor. Strămoşii românilor, locuitori ai întregului spaţiu carpato-danubiano-pontic, dacogeţii fac parte din marele neam al tracilor, constituind ramura lor cea mai importantă. Sub regele Burebista ajung un stat puternic, greu de conceput în afara procesului de instrucţie.

Într-o inscripţie, descoperită şi publicată de V. Pârvan, se vorbeşte despre existenţa (în ţinutul Histriei) unui gimnaziu încă din secolul al II-lea î.e.n. Acesta era locul rezervat exerciţiilor fizice. Pe lângă terenul de sport (dreptunghi de lungimea unui stadion), gimnaziul comporta o serie de clădiri anexe, împodobite cu statui şi alte opere de artă potrivit mijloacelor puse la dispoziţia constructorilor de către donatori particulari sau de stat. Mai târziu, exerciţiilor fizicice li s-au adăugat conferinţe publice.felurite cursuri, gimnaziul transformându-se treptat, într-o instituţie de cultură. Supravegherea activităţilor era încredinţată unui gimnasiarh. Gimnasiachia şi agoranonica erau funcţiile cele mai de seamă, care se deţineau în statele cetăţii. O informaţie, din sec. II e.n., arată că unui oarecare Polyphenos, care a refăcut gimnaziul oraşului Histria, rudele i-au ridicat, la moarte, un monument de cinstire. Pentru gimnasiarh a fost dat decret onorific, deoarece „şi-a îndeplinit magistratura conform legilor; s-au îngrijit cu pricepere de educaţia elevilor şi bărbaţilor tineri" . O statuie de bronz urma să i se aşeze în gimnaziu.

Cultura elenistică în antichitate, este un bun de care se bucură grecii, indiferent de zona geografică unde trăiau. Una din laturile sarcofagului, descoperit la Mangalia, cuprinde basorelieful ce înfăţişează pe dascăl ţinându-şi lecţia. Scena e reprezentativă pentru practica învăţământului din Dobrogea, acum 2500 ani. Fie şi într-un număr mic, despre gimnaziile din oraşele greceşti dobrogene avem documente; acestea lipsesc pentru şcolile geto-dacilor. Exerciţiile, abţinerea, ascultarea, la care i-a supus Burebista pe daco-geţi, rămân elemente educaţionale, fără a putea vorbi de şcoală ca instituţie. Era probabil că tinerii aristocraţi geto-daci să fi fost trimişi, pentru a învăţa, în coloniile greceşti de pe ţărmul Mării Negre. Părerea e susţinută şi de relaţiile comerciale cu oraşele greceşti.”


#citeşte mai departe în „Liceul «Mircea cel Bătrân» - Constanța 1896-1996”

#Autor Ion Faiter
 
Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța

Citește și:

#DobrogeaAcademică: Anuarele Liceului „Mircea cel Bătrân“, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.