#DobrogeaDigitală Lică Gherghilescu, la aniversare

  • Astăzi, Lică Gherghilescu împlinește 61 de ani
 
Cu două decenii în urmă, Lică Gherghilescu înființa în Constanța, din punct de vedere juridic, Teatrul pentru copii, care avea ca structură de bază Secţia de Păpuşi a Teatrului „Ovidius“. De atunci, instituția a funcționat în clădirea de pe strada Karatzali, pusă la dispoziție de Comunitatea Elenă din Constanța. Astăzi se numește Teatrul de copii și tineret „Căluțul de mare” și speră că va căpăta o casă nouă.

Căci „părintele” său, din noua sa postură de consilier pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța, face eforturi ca visul mai vechi al unui nou sediu pentru teatru, să se materializeze cât mai curând.

Lică Gherghilescu s-a născut pe 7 martie 1961 în Topraisar, județul Constanța, și a fost dintotdeauna pasionat de teatru, încă din copilărie.

A studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, la clasa maestrului Dem Rădulescu. În cele peste trei decenii de carieră actoricească, a adunat zeci de roluri memorabile și a impresionat prin inteligenţă scenică, calităţile muzicale şi nuanţele umorului său.

Iată cum îl prezentau Georgeta Mărtoiu şi Anaid Tavitian, în cartea lor „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii“, pe actorul „cu faţă de copil mereu zâmbitor”:

„Lică Gherghilescu, constănţean revenit în cetate după absolvirea I.A.T.C.-ului, a avut şansa de a debuta (februarie '86), într-o piesă de mare frumuseţe - «Aceşti îngeri trişti» de D.R. Popescu, în regia uneia dintre marile speranţe ale regiei româneşti, Dominic Dembinski şi având ca parteneră o excepţională şi mai experimentată actriţă - Nina Udrescu.

Plecând de la ideea pe care s-a fundamentat spectacolul, aparent simplu formulată de Dominic, anume că «individul este o risipire în alţii şi în acelaşi timp un receptacol al celorlalţi», înzestrat.cu talent şi o mare inteligenţă scenică, Lică a compus profilul în mişcare al unui tânăr al zilelor noastre, neliniştit şi dramatic căutător al sinelui în cenuşiul vieţii cotidiene. Un «tânăr furios» al spaţiului acesta, purtându-i, inconfundabilă, sigla, dar cu largi şi tulburătoare ecouri ...

Pe aceeaşi linie, a investiţiei de multă gândire în rol, şi-a compus Lică şi personajul Lelio, mincinosul lui Goldani, transferat de regizor, din lumea goldoniană în aceea a arhetipurilor secolului XX. Minciuna, devenită un joc, era scoasă de sub obrocul vinovăţiei şi practicată de Lelio (şi el un «inadaptabil tânăr furios») ca o corecţie aplicată unei lumi perverse. Dar uneori, personajul, parcă obosit de atâta joc, se stabilea în altă zonă a temporalităţii, trăind întâmplări ale piesei ca pe un soi de «amintiri din viitor». 

În spectacol deci, timpul circula în ambele sensuri şi actorul a trebuit să facă faţă acestui lucru foarte greu de realizat (şi destul de greu de înţeles de către spectatori). O experienţă cu totul diferită de aceasta a făcut Lică în musicalul «Sânziana şi Pepelea», unde l-a jucat - nici mai mult nici mai puţin - decât pe fiorosul Zmeu al zmeilor. Se înţelege că, scund de statură fiind şi cu faţă de copil mereu zâmbitor, era solicitat să realizeze prin acest contre-emploi, un mare efect comic, ceea ce s-a şi întâmplat.” 

Citeşte şi:
Lică Gherghilescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Teatrul adevărat înseamnă pasiune, dăruire şi sacrificiu“

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (XXXVl) (galerie foto)
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Nicoletei Florescu, șef Serviciul Topografie, Cadastru și Cartografie Digitală (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1023

#DobrogeaDigitală Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

18 Jun 2022 3197

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

17 Jun 2022 3279

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

16 Jun 2022 2965

#DobrogeaDigitală In memoriam Virgil Teodorescu

15 Jun 2022 3083

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 3005

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3194

#DobrogeaDigitală Alexandru Mereuță – 95 de ani de la naștere

14 Jun 2022 3398

#DobrogeaDigitală Jean Ionescu – directorul cu cel mai îndelungat mandat în Dramaticul constănțean

09 Jun 2022 2282

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

07 Jun 2022 1991

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

03 Jun 2022 1891

#DobrogeaDigitală „Pentru copii, jocul e o treabă serioasă”

02 Jun 2022 2178

#DobrogeaDigitală „Ţinta statornică a României este de a contribui la menţinerea acestei păci binefăcătoare” (video)

01 Jun 2022 2122

#DobrogeaDigitală O imagine a Tuzlei, așa cum era la 1910

27 May 2022 3571

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3402