#DobrogeaDigitală Mihai Sorin Vasilescu, la aniversare


 
 
Sosit la Constanța în urmă cu patru decenii, Mihai Sorin Vasilescu s-a identificat cu scena de la malul mării, făcând actorie la nivel de excelență, dar și management al instituției de teatru.
 
Astăzi în vârstă de 67 de ani, este la fel de dedicat scenei ca și în anii ’80, când, la absolvirea IATC, după un scurt stagiu la Botoșani, sosea în Teatrul „Fantasio”, pe care avea să-l și conducă, din poziția de director general, timp de peste un deceniu.
 
Din 2004, a devenit actor al Teatrului de Stat Constanţa, unde poate fi văzut în „Tartuffe”, „Uciderea lui Gonzago”, „Eutopia”, „Șobolanul rege” sau „Billy şchiopul”, unde joacă un rol în travesti.
 
Este căsătorit cu actrița Maria Lupu, iar în urmă cu doi ani au fost protagoniștii unui eveniment emoționant, sărbătorindu-și nunta de argint, pe scena teatrului unde s-au cunoscut.
 
În anul 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănțean”, organizat de ZIUA de Constanța în semn de prețuire a celor care au scris istoria culturală a urbei noastre, actorului Mihai Sorin Vasilescu i-au fost decernate medalia Jean Ionescu și placheta #RespectTeatru.
 
Iată o evocare a anilor de studenție ai actorului, făcută de regretatul Jean Badea, în monografia sa, „Fantasio 40”:  

„E posibil ca ursitoarele să-i fi hărăzit, la ceas de taină, un destin artistic la care nu se gândea nici copilul, nici părinții lui. Tatăl, un jurist pasionat de profesia sa, şi l-ar fi dorit discipol, dar adolescentul nu simţea nici un fel de atracţie faţă de disciplinele de examen la Drept (Socialismul ştiinţific şi Economia politică).
 

Aşa se face că, fără antecedente artistice (dacă facem abstracţie de spectacolul de prezentare a modei pentru copii de la Circul de Stat, unde Mihai Sorin dovedise o... suspectă dezinvoltură), fără o pregătire asiduă, cu profesori specializaţi în «admitere I.A.T.C.», dar la îndemnul dascălului de română din liceu, s-a înfăţişat comisiei «di granda» (Olga Tudorache, Marin Moraru, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Sanda Manu) şi a reuşit «din prima».
 


Când vorbeşte de anii facultăţii, Mihai Sorin Vasilescu retrăieşte cea mai frumoasă perioadă a vieţii sale, luminată de profesori dăruiţi cu har pedagogic (Beate Fredanov, Ion Caramitru, Nicolae Pomoje, Zoe Anghel Stanca, Cătălin Naum, Sanda Manu), presărată cu evenimente emoţionante, cum a fost spectacolul «A treia ţeapă» de M. Sorescu, montat de I. Caramitru în sala frescelor de la Arhitectură, în care interpreta trei roluri - Pictorul, Orbul şi Mahomed - trei «registre» diferite şi tot atâtea posibilităţi de creaţie actoricească.
 
Rolul Orbului i-a oferit şansa unică de a juca pe prima scenă a ţării, înlocuindu-l temporar pe Radu Gheorghe, în spectacolul regizat de Sanda Manu. Să joci alături de titani ca Amza Pellea, George Motoi, Gheorghe Visu (care l-au încurajat frăţeşte în câteva ore de repetiţie) şi de marele ansamblu al Naţionalului, era un vis atât de frumos... că n-ar fi vrut ca să se mai destrame...
 
Alte prezenţe, ca student, în spectacolele teatrelor Bulandra şi Mic au fost noi trepte ale devenirii sale artistice, încheiată (ca etapă şcolară) cu examenul de absolvire: Pampon din D-ale carnavalului de I.L. Caragiale, în regia Sandei Manu.”
  
 
#citește mai departe în „Fantasio 40. Monografie”  
#autor Jean Badea
 
În urmă cu 124 ani, pe 15 septembrie 1898, pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura, la Constanța, Biblioteca Universală „Ovidiu”, prima bibliotecă publică din Dobrogea. Pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 

a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial, în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Citește și:

Actorii Maria Lupu și Mihai Sorin Vasilescu și-au aniversat nunta de argint pe scena care i-a unit (galerie foto+video)

40 de ani dedicaţi actoriei: Mihai Sorin Vasilescu îşi sărbătoreşte, astăzi, ziua de naştere
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Nicoletei Florescu, șef Serviciul Topografie, Cadastru și Cartografie Digitală (DOCUMENT)

20 Oct 2023 1018

#DobrogeaDigitală Titu Maiorescu - „om însemnat, mai mult avocat decât filosof”

18 Jun 2022 3191

In memoriam Anghel Saligny, cel mai prestigios inginer al României moderne

17 Jun 2022 3272

#DobrogeaDigitală Nae Ionescu – o minte sclipitoare, dar şi unul dintre cei mai şarmanţi bărbaţi din Bucureştiul interbelic

16 Jun 2022 2960

#DobrogeaDigitală In memoriam Virgil Teodorescu

15 Jun 2022 3080

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 3004

#DobrogeaDigitală In memoriam Aida Abagief

14 Jun 2022 3193

#DobrogeaDigitală Alexandru Mereuță – 95 de ani de la naștere

14 Jun 2022 3396

#DobrogeaDigitală Jean Ionescu – directorul cu cel mai îndelungat mandat în Dramaticul constănțean

09 Jun 2022 2279

#DobrogeaDigitală Paul Staicu, la 85 de ani

07 Jun 2022 1988

#DobrogeaDigitală Marea și poetul nepereche, evocați în întrunirile comitetului Pro Eminescu

03 Jun 2022 1888

#DobrogeaDigitală „Pentru copii, jocul e o treabă serioasă”

02 Jun 2022 2176

#DobrogeaDigitală „Ţinta statornică a României este de a contribui la menţinerea acestei păci binefăcătoare” (video)

01 Jun 2022 2120

#DobrogeaDigitală O imagine a Tuzlei, așa cum era la 1910

27 May 2022 3566

#DobrogeaDigitală Calea de ieşire din sărăcia şi marasmul economic este investiția în inteligența tinerilor, „bogăţia naturală a ţării”

26 May 2022 3398